10 saker att göra i Rättvik – Aktiviteter i Rättvik

Vad kan man göra i Rättvik?

Rättvik är verkligen en härlig liten sommarstad. Det finns såklart saker att göra i Rättvik även på vintern, men denna lilla metropol vid Siljan lever verkligen upp sommartid. Här äter du god glass, strosar längs Storgatan, handlar i någon liten butik, ser på fina bilar, handlar vackert hantverk, solar på sandstranden eller upplever den speciella sommar feelingen som finns i Rättvik. Fler sevärdheter i Dalarna hittar du här.

Lista på upplevelser och sevärdheter:

Jag själv har varit här mängder med gånger då jag arbetat på Rättviks marknad i många år och även på Classic Car Week. Rättvik är för mig sommar och folkfest. Det är det såklart inte året runt, men Rättvik är riktigt mysigt och du skall absolut se till att ta dig en tur hit när du befinner dig i Dalarna.

Gå på Långbryggan

Att gå de 628 meter på Långbryggan är en härlig upplevelse. Det är både vackert och man ser berget som tornar upp sig och är fyllt med fina hus och stugor samt Rättviks skidbacke med sommarrodel. Siljan är Dalarnas största sjö och det är en fröjd att vara här sommartid. Förmodligen världens längsta insjöbrygga.

Åka sommarrodel

Ta en tur i backen med sommarrodel. Jag har åkt för en herrans massa år sedan och det är verkligen en kul upplevelse! Fort går det kan jag lova och du får dig en fin aktivitet! Rodelbanan är 725 meter och du åker parallellt mot en annan åkare ifall du vill det! Riktigt kul!

Upplev Styggforsen

Styggforsen med sina 36 meters höjd är verkligen en härlig naturupplevelse. Vattnet dånar och det är en lite trolsk miljö runt fallet. Gillar man naturen är detta en upplevelse helt klart. Det är relativt lättillgängligt även för de som har funktionsnedsättning att ta sig hit. Tänk på att området är skyddat och att du inte skall skräpa ner. Njut av en tur till detta vackra vattenfall! Styggforsen ligger ca 20 kilometer utanför Rättvik.

Titta på kyrkbåten Sörbyggarn

Kyrkbåten Sörbyggarn är en klassisk kyrkbåt och det är en fin tradition med dessa långa smala båtar med 8-12 årpar. Dessa båtar fraktade man gods och annat på Siljan förr i tiden och numera används de mer vid bröllop, begravningar samt olika former av kyrkbåtslopp. Verkligen en vacker båt som ligger på infarten till Rättvik.

Köra Gokart

Hos Rättviks Racingklubb kan du hyra gokart och köra på riktigt så att säga. Det är verkligen en cool och rolig upplevelse. Jag älskar att köra gokart och har provat att köra på flera banor både i Sverige och i utlandet. Rättviks Racing har en riktigt bra bana och har kan du verkligen gasa loss! Rekommenderas!

Hantverksbyn i Rättvik

Hantverksbyn ligger på väg in mot Rättvik uppe på sluttningen. Det är en mysig liten ”by” med riktigt fint hantverk. Här äter du god mat på Dala Wärdshus och du kan även övernatta här. Det är ett givet utflyktsmål och många som skall till Rättvik eller är på genomresa stannar här för att äta gott och shoppa fint hantverk.

Utsikten på Vidablick

Vidablick ligger på Hedåsberget och själva utsiktstornet är ca 28 meter hög och platsen ligger på 352 meter över havet. Här ställer hantverkare ut varje år och det är en magisk utsikt över Siljan här från Vidablick. Klart värt ett besök när du vill ha milsvid utsikt över en av de vackraste sjöarna i hela Sverige. Minigolfbana samt sommarcafé.

Äta Rättviksglass

My god vilken god glass! Rättviksglass kan verkligen rekommenderas. Glassen har funnits sedan 2002 och numera finns den att köpa på 85 stycken ställen över hela Sverige. Jag brukar köpa den sjukt goda glassen i glasskiosken vid fontänen i Rättvik. Många smaker har de och Hallonsorbet är min personliga favorit!

Classic Car Week

Classic Car Week är verkligen en upplevelse vad gäller gamla fina bilar, mycket folk, camping, fester, musik, dans, sommar och god mat. Classic Car Week drar mängder med folk varje år vecka 31 och här kan man verkligen njuta av allt som har med raggarkulturen och bilvärlden att göra. Fokus är på bilarna och cruisingen, men det finns sjukt mycket annat att uppleva denna fullspäckade vecka.

Rättviks marknad

Rättviks marknad är som sagt en folkfest och en av de största marknaderna i hela Sverige faktiskt. Det är en vår – och en höst marknad. Båda är lika fulla med folk och knallar samt tivoli och annat mysigt för hela familjen. Antalet knallar och besökare har kanske minskat lite de senaste åren, men det är verkligen en bra upplevelse att strosa omkring här och shoppa lite. Stöd det lokala och handla fint hantverk och annat här!

Mer att göra i Rättvik:

Populäraste badplatserna i Rättvik

Här hittar du de mest populära badplatserna i och runt Rättvik. Det finns många härliga ställen och platser där du kan ta ett skönt avsvalkande dopp. Vill du hitta fler badplaster i Dalarna, så gör du det här via vårt inlägg om alla badplatser i Dalarna. Topplista:

1. Siljan, Siljansbadet
2. Siljan, Vikarbybadet
3. Oresjön, Campingen
4. Siljan, Siljanscampen
5. Siljan, Helsingland
6. Ensen
7. Siljan, Stiftsgården
8. Sinksjöbadet
9. Rättvik
10. Nedre Gärdsjö

Mycket att se och göra i Rättvik

Det finns som du märker mycket att se och göra i Rättvik. Det är en sommarstad och här kan du njuta av lugnt tempo och även en massa fina upplevelser. Siljan är vackert och här i Rättvik kommer du nära vattnet oavsett vart du befinner dig. Passa på att åka till Rättvik och upplev en del av Dalarna! Det känns som om många har en god relation till Rättvik och platserna runt Siljan. Här kan du se vad du kan göra både i Mora, Orsa och i Leksand. Dessa båda orter ligger ju i närheten av Rättvik. Vill du veta mera om vad du kan göra runt Siljan, så hittar du saker att göra runt Siljan här.

9 reaktioner på ”10 saker att göra i Rättvik – Aktiviteter i Rättvik

  1. Tunnbrodsbageriet startades 1957 och flyttade ar 2013 till Elimkyrkan. Om man ar matintresserad sa ar det ett maste att smaka pa Rattviks Tunnbrodsbageri och Handelsbods tunnbrod det ar helt klart en av de basta sakerna att gora i Rattvik!

    1. Hej och tack för tipset!

      Skall uppdatera artiklar med ny information i höst och då lägger jag till detta 🙂

      /Petter

Lämna ett svar