10 skäl att älska Dalarna

Många skäl att älska Dalarna

Jag älskar Dalarna. Så, nu har jag sagt det. Det har inte alltid varit så. Denna kärlek har gått upp och ner. Jag tyckte ett tag att alla röda stugor, all midsommar och dialekten var skittöntig, men har nu landat i något som liknar en stor kärlek till vårt vackra och underbara landskap! Här hittar du fina skäl att älska detta favorit-landskap! Dalarna är perfekt med barn!

10 skäl att älska Dalarna

Den röda färgen

Alla dessa röda stugor överallt. Det är verkligen vackert med den vackra naturen blandat med alla de fina röda stugorna och husen. Falu Rödfärg är en av de mest kända färgerna i Sverige helt klart. Förmodligen den mest kända husfärgen av de alla. Den kommer från Falun och Falu Koppargruva.

Midsommar

Finns det något mer svenskt än midsommar i Dalarna? Det är ju liksom urmodern för det svenska! Midsommar i Dalarna är helt klart något alldeles extra när det kommer till högtider och mysiga tillfällen att fira i Sverige. Midsommar skall absolut firas i Dalarna tycker vi!

Leksands IF

Hockeylaget i Leksand har verkligen satt den lilla orten i Dalarna på kartan. Det är inte alltid det spelas den bästa hockeyn uppe i byn, men det är verkligen ett av de mest populära hockeylagen i Sverige. Leksand och Leksands IF står för något fint här i bygden och vi älskar att det är en fin symbol för Dalarna!

Falu gruva

Denna nästintill outtömliga gruva har varit igång i över 750 år! Falu Gruva har skapat rikedom och arbete till folket i Falun med omnejd under många hundra år. Falun var på tal när det skulle bestämmas vilken ort som skulle bli huvudstad i Sverige och världsarvet Falu Gruva var då en stor bidragande orsak. Åk dit för att njuta och uppleva historiens vingslag i Falun.

Bild: Jan Lintjärn

Rättvik

Rättvik är verkligen en mycket vacker och aktiv plats vid Siljan i Dalarna. Det händer mycket i denna lilla ort! Rättviks marknad är en av de mest välbesökta marknaderna i hela Sverige. Classic Car Week som infaller vecka 31 varje år är en riktigt stor folkfest för alla motorintresserade och såklart alla andra också. Rekommen-deras oasvett om du är intresserad av bilar eller inte. En upplevelse oavsett. Rättvik har mycket annat att erbjuda dig som besökare oasvett när på året du kommer hit.

Sälen fjällen

Sälen är en aktiv och vacker plats att tillbringa tiden på oavsett om du är på vintern eller andra årstider. Mängder med folk kommer hit varje år och åker slalom, störtlopp eller bräda. Njut av alla de fina backarna och miljöerna som finns upp i Fjällen. Du kan campa, hyra stuga eller bo på annat sätt här uppe. Se till att vara ute i god tid när du skall beställa boende, då det många gånger är mycket populärt att semestra här.

Design och inredning

Det finns verkligen en speciell design här i landskapet och den visar sig på många olika sätt. Mycket av den traditionella designen och inredningen är inspirerad av hantverk samt det gamla Dalarna. Det finns otaliga inredningsdetaljer, som kommer härifrån och Dalahästen i massa olika former är en av dessa detaljer, som kan användas i både gammal och modern design.

Hantverk

Hantverket är verkligen levande i Dalarna. Är du intresserade av det gamla och hantverk, så är Dalarna helt rätt för dig! Här hittar du många som fortfarande gör många fina hantverksklassiker i modern och gammaldags stil. Spånkorgar, Dalahästar, korgar, tråg, vedkorgar, kåsor, folkdräkterna samt massa andra fina och vackra saker som du kan uppleva här i Dalarna.

Symbolerna

Det finns många fina symboler som kommer från Dalarna, men som har blivit en del av det svenska och sinnebilden av Sverige faktiskt. Dalahästen, midsommarstången, de röda stugorna, folkdräkterna, Vasaloppet samt flera andra fina symboler är från Dalarna och vi är stolta över det och dess kulturarv.

Dialekten

Denna dialekt, som verkligen är unik och låter lite kul i mångas öron är en del av sinnebilden av Dalarna. Dalmål låter skoj även för oss som bor här och pratar denna kända och många gånger härmade dialekten. Vem minns inte han som skrek i filmen ”Strul” – Stanna! Du måste stanna tills polisen kommer! På dalmål 🙂

Vasaloppet

Detta är ju verkligen en bra symbol och upplevelse från Dalarna! Detta enormt populära skidlopp körs varje år första söndagen i mars, men har utvecklats till att bli en hel vecka med lopp av olika karaktär. Du kan även köra cykelvasan på sommaren samt uppleva detta fantastiska evenemang både på plats och via TV hemma i soffan. Starten på vasaloppet är verkligen en magiskt rolig upplevelse både på plats och via TV.

Mina 10 skäl att älska Dalarna

Detta är 10 av alla de skäl vi kan komma på att älska Dalarna. Vi tycker att det är det bästa landskapet i Sverige av många anledningar. Det är liksom Sverige i ett enda landskap! Har du fler skäl att älska Dalarna? Hör gärna av dig till med dessa, så kanske vi skapar en till lista med nya anledningar för vårt älskade landskap.

Bubblare:

Det har kommit in flera på flera fina tips via olika kanaler och här är några av dessa:

Naturen

Naturen är magisk i Dalarna. Det är vackra skogar med insprängda sjöar. Mycket fina fiskevatten där du med fördel metar, kastar eller fiskar via båt. Det är ett speciellt blått sken över skogarna här uppe och det är den blåa tonen som kallas för Dalablått.

En av mina egna favoriter sommartid är helt klart att cykla Runnleden mellan Falun – Borlänge. Det är en riktigt fin sträckning längs den gamla banvallen. Man kan även cykla Runn Runt, som många gör sommartid.

1 reaktion på “10 skäl att älska Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *