Avesta i Dalarna – Industrihistoria, Bison och stor Dalahäst

Avesta – Stad i Dalarna

Avesta ligger sydost i Dalarna. Härifrån kör du cirka 125 km till sjön Siljan, hjärtat av Dalaregionen. Däremot är det bara 75 km till Västerås på Mälaren. Så jag blev inte förvånad över att jag inte riktigt kände Dalarna när jag besökte Avesta. Jag kände mig mer som om jag var i Västmanland. Men ingen fråga om det, jag gillade staden.

Det kännetecknas av stålindustrin, men har också några typiska svenska arbetarbostäder med mysiga Faluröda trähus (”Gamla Byn” med några nästan 400 år gamla hus). Det finns också två mycket ovanliga skulpturer i staden. De är värda ett besök på egen hand.

En del av det tidigare stålföretaget Avesta är nu ett museum (Norra verken), en annan del tillhör ett finskt företag (Södra verken). Det finns fortfarande cirka 700 jobb kvar. ”Avesta Sheffield” existerar inte längre och minns fortfarande av många från den tid då British Steel tog över Avesta Group.

Avesta Dalarna

Bild: Wikimedia

En visent gjord av stål

I centrum precis intill köpcentret finns nu en massiv bison skulptur gjord av rostfritt stål. Konstverket tillhörde Avesta-gruppen och var i fabrikslokalen från 1952. Skulpturen flyttades senare till sin nuvarande plats på Markustorget.

Skulpturen är av Lars Andersson. Hon påminner om att en av de tidigare ägarna till järnbruket grundade en bisonpark 1924. Vid den tiden fanns bara femtio djur kvar i Europa. Bisonparken finns fortfarande idag och kan besökas. Som tidigare hjälper han till med bevarandet av bisonen, som ibland också kallas ”europeisk bison” och är relaterad till bisonen i Amerika. Om och om igen släpps bison från Avesta i Karpaterna (Rumänien) i naturen. Det finns också bison som bor i naturen igen i Tyskland.

En enorm Dalahäst

Under mitt besök hade jag turen med vädret, men otur med mitt nästa foto. Jag ville fotografera den 13 meter höga Dala-hästen, som ligger strax utanför centrum vid T-korsningen på gatorna 70 och 68 (precis bredvid en Burger King och olika butiker).

Tyvärr har hästen just återställts. Den nya betongen applicerades redan, men den nya färgen var ännu inte. Det är därför den stackars hästen ser lite sliten ut på min bild nedan. Det anses vara den största Dalahästen i världen. Roligt faktum: den är lika hög som världens största björnskulptur i Sveg , Härjedalen.

Dalahast Avesta

Bild: Wikimedia

Museum och café

Innan jag åkte på min resa tog jag en kaffepaus på museet. Det heter helt enkelt Verket och ligger i den gamla, norra delen av järnverket. Byggnaden är en blandning av museum, galleri, kafé och industriellt monument.

När jag besökte Avesta var det en stor utställning på Verket med gamla dokument och bilder. Staden firade sitt 100-årsjubileum (1919 – 2019).

Tvillingstad med en flod

Idag har Avesta cirka 16 000 invånare i centrala staden och totalt 23 000 invånare i kommunen. Endast Ludvika, Borlänge och Falun är större i Dalarna . Detta innebär också att alla välkända och för turism så viktiga platser på Siljan är mindre än Avesta. Ändå är Avesta relativt okänd. Så skäl nog att vi tar dig närmare staden och lägger den på vår Sverige-karta .

Förresten, i den svenska befolkningsstatistiken är Avesta nu listad som en tvillingstad: Avesta-Krylbo. Den 541 km långa Dalälven flyter genom staden och delar den i en södra och en norra del. Dalälven är Sveriges näst längsta flod. I mitten finns en bro som du kan korsa till fots ( Kyrkbron ).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *