Cykla i Falun – Cykling i falun

Cykelleder i Falun

Falun har mycket att erbjuda när det kommer till cykling och upplevelser. Lugnet är känt över hela Sverige för sina leder och banor för mountainbiking och downhill, men det finns verkligen massor mer att uppleva när det kommer till cykel och Falun.

Jag cyklar själv året om och rekommenderar turer som, Cykla Runn runt och Cykla Runnleden tex. Det finns självklart massor mera att utforska och här nedan hittar du information om leder, banor och annat som rör cykling i Falun. Här hittar du cykelställen som:

 • Varpan runt
 • Runnleden
 • Runn runt
 • Tre Trästadsdelar
 • Mountainbike på Lugnet
 • Gamla Staberg
 • Sanders Gammelskog
 • Källslätten
 • Backa Våtmark
 • Stångtjärn
 • Övningsområdet

Cykla i Falun med omnejd

Här ser du flera av de bästa cykellederna, stigar och banorna som finns i och runt Falun. Jag rekommenderar alltid att man upplever en stad, oavsett vilken, med sin cykel. Så även landsbygden. Man kommer långt på cykel och man upplever allt mycket mer än från en bil eller via buss. Cykel ger alltid mer, enligt mig.

Cykelstigar Falun

Varpan runt

18 km – relativt lätt cykeltur

Denna tur tar dig runt sjön Varpan utanför Falun. Det är en fin cykeltur och du åker nära sjön nästan hela tiden. Dalarnas röda hus finns här och naturen är vacker runt denna lilla vackra sjö. Du hittar badplatser, historiska platser och bergsmansgårdar. Turen tar mellan 1 – 2 timmar att cykla och du kan stanna och fika medhavd matsäck längs vägen på många fina ställen.

Tre trästadsdelar

3 km – realtivt lätt cykeltur

Detta är en tur som ger dig Faluns historiska byggnader och bebyggelse. Du cyklar genom Faluns Världsarv och kan känna historiens vingslag här. Klart värt att uppleva på cykel. Upplev Ljusstöpning, våffelhus, och mjukglass samt ta en tur till Ernst Rolf gården. Cykla genom Elfsborg, Östanfors och Gamla Herrgården. Falun är känt för sin kultur och här kan du uppleva den live på cykel.

Gamla Staberg

12 km enkel väg – relativt lätt cykeltur

Gamla Staberg är ett populärt utflyktsmål utanför Falun. Du cyklar från Falun ut till Gamla Staberg, där du kan äta god lunch eller middag samt fika. Detta är en vacker tur och du cyklar längs med Runn och upplever den fina naturen i Dalarna. Bergsmansgården Gamla Staberg är som sagt ett populärt utflyktsmål och sommartid kommer det busslaster med besökare hit för att avnjuta god mat samt uppleva den härliga gammeldags miljön här ute. Gården är från 1600-talet och du kan se hur rika människor levde på denna tiden.

Sanders Gammelskog

Sanders Gammelskog

10 km – En medelsvår cykeltur

Sanders Gammelskog är ett skyddat område som ligger på vägen ut från Falun mot Borlänge till. Det är en mysig plats att vara på och klart värt en cykeltur. Skogen här är klassat som naturreservat och man får en härlig känsla när man befinner sig här. Tall, blöthål och myrar förekommer här i naturreservatet.

Backa våtmark

11 km enkel väg från Falun – relativt lätt cykeltur

Backa våtmark är ett härligt område som varit aktivt genom århundraderna. Numera är hyttorna, sågverken samt tegelbruken utbytta ut mot kor och andra djur som betar i trakten. Du cyklar ut hit och njuter av den vackra naturen. Våtmarken är hela 20 hektar och man tar sig enkelt hit på cykel. När du befinner dig här så är vandringsleder och annat skapat för vandring. Du tar dig med fördel hit via cykel.

Källslätten

12 km enkel väg – En medelsvår cykeltur

Källslätten är en pärla i Falun helt klart. Magisk natur, djur, vaker utsikt, Historiska byggnader. Källslätten är en del av Faluns Världsarv. Detta är ett historiskt viktigt område i Falun. Cykla hit och upplev det vackra Dalarna. Man cyklar gamla Leksandsvägen, 293, mot Nybo, svänger vid Puttbo och sedan mot Källslätten. Medhavd matsäck intages med fördel här eller grilla på grillplatsen. Smaka det kalla friska vattnet i vattenkällan som finns här.

Liljesund Dalarna

Runn runt

55 km – relativt lätt cykeltur

Cykla Runn runt. Detta är en riktigt fin tur som man gör på en dag i hyfsat tempo. Detta är en riktig pärla tycker jag själv och man kan verkligen njuta av det vackra dalarna på denna cykeltur. Man kan såklart dela upp denna tur på flera dagar. Övernattning finns längs vägen. Terrängen är mycket varierande med byar, sjölandskap, berg, skog, öppna fält och annat längs den vackra cykelvägen. Du upplever ett Dalarna i minatyr när du cyklar Runn runt. Rekommenderas starkt!

Runnleden

27 km – Lätt cykelled

Cykla Runnleden och upplev denna fina del av Falun – Borlänge. Du cyklar längs den gamla banvallen och det är en vacker tur helt klart. Man cyklar genom byar, nära Runn, i skogen, bredvid öppna fält samt genom bebyggelse. Naturen är nära och man kan uppleva ett fint lugn längs denna fina cykelled. Jag har personligen cyklat denna många gånger och det är en av mina egna favoriter när det kommer till cykling och avkoppling. Man är på landet, i skogen och vid sjön på samma gång längs Runnleden. En pärla!

Mountainbike Falun

3–15 kilometer – lätt till svår, mountainbiking

Lugnet har många fina cykelleder för mountainbiking. Cross country, utförsleder, teknikbanor samt turcykling. Allt kan du göra på Lugnet. Lugnet är sport i Falun och numera är cykling verkligen en stor del av detta! Riktigt kul!

I Källviken finns Källviksbacken och här åker du skidor vintertid, men du kan cykla här på stigar, på banor samt i uppbyggda hopp alla annan tid. Riktigt fin cykling utlovas här. Tänk på att det är lite tuffare cykling som man cyklar här.

Cykla downhill Falun

Stångtjärn

Här finns det verkligen ett stort antal härliga stigar för cykling. Många säger att detta är ett av de bästa ställena i hela Sverige när det kommer till stigcykling. Stångtjärn är en pärla och här kan du uppleva båda badning, fiske, grillning och magiskt härlig cykling! Rekommenderas starkt!

Övningsområdet

Ligger nordost om Falun och här kan du verkligen hitta mängder med stigar, grusvägar samt annat ren skogscykling. Detta område kallas även för skjutfältet eller Myran, men det är egentligen övningsområdet. Kolla bara så att inga skjutningar pågår när du skall ut här. Är det avspärrat, så är det verkligen avspärrat här av den enkla anledningen att det är förenat med livsfara att cykla här då. Var aktsam! Det är ett riktigt fint cykelområde annars! Klart cykelvärt! Här kollar du om det pågår skjutningar på Övningsområdet.

Cykling i Falun

Som du ser finns det verkligen massor med fina cykelleder, cykelbanor, stigar och andra ställen där du verkligen kan njuta av cykling här i Falun med omnejd. Alla dessa cykelställen som listas här är lättillgängliga, gratis samt enkla att ta sig till. Cykel är stort i Dalarna och Falun är inget undantag. Kom hit och njut av cykling!

4 reaktioner på “Cykla i Falun – Cykling i falun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *