Dalahästar i Nusnäs – Nusnäs är Dalahästarnas hem

Dagstur till Dalahästarna i Nusnäs

Har du varit i Nusnäs och tittat på dalahästtillverkningen där? Om inte. Gör en dagstur dit och upplev genuint och traditionellt dalahantverk. Har du varit här tidigare, så är det säkert dags för ett nytt besök. Dalahästen är ju verkligen en fin symbol för Dalarna och egentligen för hela Sverige. Det är en fin upplevelse att komma till Nusnäs. Nusnäs ligger mellan Rättvik och Mora. Orsa är en fin ort, som inte ligger så långt från Nusnäs.

Tillverkning av Dalahästar

Vi gjorde idag en tur till Nils Olsson Dalahästar och Grannas A Olssons Hemslöjd för att se på när de skapar de numera världsberömda dalahästarna i lilla byn Nusnäs utanför Mora i Dalarna. Det var en härlig upplevelse och vi är klart nöjda med detta besök. Det var relativt mycket folk, även nu i coronatider, så vi var självklart noga med avstånd, så gott det gick.

Nils Olsson Dalahästar

Vi var först in till Nils Olssons fabrik samt butik. Man kommer direkt in till själva utsågningen ifall man går in via tillverkningsingången. Det är en upplevelse att se de vana hantverkarna som skapar råmaterialet och starten på det som skall bli dalahästar. Bandsågarna gick för fullt och man kan se hur allt går till. Verkligen vana händer som arbetar vid dessa sågar.

Fabriksdelen hos Nils Olsson Dalahästar

Sedan går man vidare i själva fabriksdelen i lokalen och får se hur de slipar, sandpapprar, doppar dalahästarna i bad med färg, som får rinna av samt sedan in till själva målningen av hästarna som kommit såpass långt i processen. Det är helt klart mer arbete att skapa en dalahäst, än vad jag har förstått, så det var både spännande och lärorikt att få se detta! Skickligt hantverk helt klart. Mycket arbete bakom varje häst.

Grannas A Olssons Hemslöjd

Grannas butiken ligger mitt emot Nils Olssons lokaler och har även de massor av dalahästar och andra produkter relaterade till Dalarna samt Sverige. Här ligger inte tillverkningen på det sättet att man kan se den direkt i samma lokal utan man får går över gatan igen för att se denna tillverkning av hästar och andra produkter, som skapas av de vana hemslöjdarna. En fröjd att se!

Köp dina Dalahästar i Nusnäs

Vi handlade i båda butikerna samt även ”ämnen”, dvs påbörjade dalahästar, som inte bearbetats än, vid den andra tillverkningen. Det finns mängder med fina och välproducerade dalahästar, dalatuppar samt alla möjliga andra fina produkter att handla. Fokus är absolut på dalahästar, men massa annat kul som relaterar till Dalarna i övrigt finns till försäljning. Hantverket är gediget och det är högklassiga saker som görs här i Nusnäs helt klart!

Gör en dagstur och upplev hantverket

Jag tycker absolut att du skall uppleva tillverkningen av de famösa dalahästarna på egen hand och det är klart värt att åka hit minst en gång. Har du varit här tidigare är det ju bra för då hittar du ju hit, så bara att pallra in sig i bilen och ta en fin tur med bilen. Nusnäs ligger en bit från Mora åt Rättvikshållet och man ser tydligt vart man skall svänga av mot Nusnäs. Du hittar fina hotell och vandrarhem i Mora, som du kan bo på.

Hitta hit till Nusnäs

Många tar en tur med motorcykel till Nusnäs sommartid, men du kör enkelt med bilen stora vägen mellan Mora och Rättvik. Du svänger av vänster om du kommer från Rättvik, när du ser den stora skylten in mot Nusnäs. Var aktsam i korsningen. Sedan är det skyltat till dalahästtillverkningen.

Tog med egen mat till Nusnäs

Vi tog med egen mat, som alltid. Egen mat är sparad krona och vi åt god pastasallad nere vid vattnet och Blickpunkten. Vill du hellre fika eller äta mat som du inte gjort själv, så går detta alldeles utmärkt på någon av de båda Dalahäst tillverkarnas fikaställen. Trevlig stämning och en mysig tur utlovas när du åker till Nusnäs för att titta på och köpa dalahästar. Klart värt ett besök!

Nusnäs dalahäst

I artikeln har vi pratat om Nusnäs och allt det fantastiska hantverk som finns här uppe:

  • dalahäst Nusnäs
  • dalahästar Nusnäs
  • dalahästar tillverkning
  • Nusnäs Dalarna
  • dalatuppar Nusnäs

6 reaktioner på “Dalahästar i Nusnäs – Nusnäs är Dalahästarnas hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *