Dalarna med barn

Dalarna med barn – Familjeaktiviteter i Dalarna

Kul med barnen i Dalarna

Det är inte utan anledning att Dalarna är ett så populärt resmål för barnfamiljer! Vårt landskap är fantastiskt för hela familjen och vi skall här nedan lista 10 stycken perfekta saker för dig i Dalarna när du har familj! Det finns såklart mängder med andra aktiviteter att göra här, men dessa här nedan är riktigt roliga och mycket uppskattade bland barnen!

Bästa familjesäkra aktiviteterna:

  • Möta Älg
  • Avesta Bisonpark
  • Orsa Rovdjurspark
  • Mountainbike vid Säfsen
  • Ta ett dopp
  • Paddla
  • Åka dressin
  • Falu Koppargruva
  • Besöka en fäbod
  • Tomteland

Möt älgen i Dalarna

Med lite tur kommer du att möta skogens kung, älgen, i naturen. På flera ställen kan du åka på en älgsafari ledd av en guide som vet var du har bäst chans att se djuren. Du kan titta närmare på dessa mäktiga djur i en av regionens två älgparker. Långshyttans Älgpark är en familjepark där du kan klappa och äta älgen. Ägare Daniel Svensson förklarar gärna dessa underbara djur och deras vanor.

I Öjvallberget i norra Dalarna hittar du en älgpark och husky gård där du kan besöka den tama älgen Bosse och Lena och deras kalvar. Här kan du också träffa husky hundar, Jämtlandsgetter och renar.Älgar är verkligen mäktiga djur.

Avesta Bison Park

Bisonparken i Avesta är en rolig utflykt för hela familjen! Här sträcker sig den stora, utrotningshotade europeiska bisonen i ett stort slutet område nära en vacker gammal gård. Du kan njuta av ett mellanmål och en drink i Bizon Café. Avelscentret arbetar hårt för att bevara arten och du kan höra allt om dessa speciella djur.

Det bor nu cirka 30 bisonoxar i parken och om du har tur kan du möta en av de fyra till åtta kalvar som föddes varje år. Visste du att en bison kan väga upp till 1000 kilo och vara ungefär 190 cm hög!? De är nästan 3 meter långa och kan springa med hastigheter på 50 km per timme.

Bisonoxe Avesta

Orsa Rovdjurspark

Vill du möta några bruna björnar, isbjörnar eller tigrar ansikte mot ansikte? Det är möjligt i Orsa Rovdjurspark. Innan du tror att det här är en vanlig zoo är det inte. Denna rovdjurspark har ett speciellt koncept. På detta sätt kan du se djuren i deras naturliga livsmiljö, med stora täta livsmiljöer. Och det betyder ibland att det kan ta lite tid innan du ser dem!

Mountainbike vid Säfsen

Säfsen ligger i södra Dalarna och omges av berg och skogar. Här känner du dig verkligen mitt i vildmarken. Det är det perfekta stället för en familjesemester. Barnen behöver inte bli uttråkade här. Gå ut i kanoten, bada eller välj en av vandringslederna. Välj bär eller svamp längs vägen. Säfsen är också mycket lämplig för den äventyrliga cyklisten: du hittar olika mountainbike-rutter i området via Biking Dalarna.

Erfarna mountainbikecyklister kan skämma bort sig här, medan nybörjaren kommer att hitta allt för att bemästra mountainbike här. Om du vill får du förklaringar och råd från instruktörer. Och för de små finns det en separat träningsväg. Med några säkra stötar och svängar så att de också upplever den riktiga mountainbikekänslan.

Mountainbike Safsen

Ta ett dopp i Dalarna

Det saknas inte kristallklart vatten i Dalarna. Efter varje sväng längs vägarna skimrar nästa sjö mot dig. Och det betyder tillräckliga skäl för att göra ett stopp och njuta av lite badtid. Men förutom simning finns det mer att göra. De vackra och rena sjöarna och älvarna i Dalarna inbjuder dig också att fiska, paddla kanot eller bara ta en båttur på sommaren. Du kan simma i nästan vilken sjö som helst; vid den stora sjön Siljan hittar du flera säkra och barnvänliga stränder. Runn är även den mycket uppskattad och här hittar du ett aktivt båtliv. Här hittar du badplatser i Dalarna.

Paddla i Dalarna

I utkanten av Siljansjön , alldeles intill den fyrstjärniga campingen Leksand Strand, väntar det vildaste vattenäventyret i Dalarna. Sommarland är löst baserat på en hamn och du hittar alla typer av simbassänger, rutschbanor och ett fritt fall i vattnet.

Sommarland vid Leksand är verkligen en upplevelse både för barnen och de vuxna. Rutschkanor, Go cart, hoppborgar, småbilar, roddbåtar och berg-och dalbana för att det skall pirra i magen. Är du mer ute efter något lite tystare? Då kan du också välja en resa med en kanot eller trampbåt runt piratskeppet, eller gå till linbanan. Ett väldigt uppskattat ställe för hela familjen!

Paddla barn Dalarna

Dressin på järnvägen

Roligt och originellt: järnvägscyklar. Upptäck Dalarna från en cykel som tar dig på de öde järnvägarna. Ta med din picknickkorg och stanna för att ta ett dopp i sjön längs vägen. Du kan bland annat cykla med tåg från Vansbro via Sågen Station eller via Vansbroäventyr. Detta brukar vara en uppskattad aktivitet för hela familjen.

Falu koppargruva

På 1600-talet var koppargruvan i Falun den största gruvan i världen. Svensk koppar användes för mynt, kyrktorn och för tak på slott över hela Europa. Intäkterna gick till statskassan och möjliggjorde därmed en svensk ”guldålder”. Nu finns gruvan i Falun av de bäst bevarade i världen. Det unika landskapet som skapades av gruvarbeten lades till världsarvslistan av UNESCO 2001.

Världsarvet i Falun

Upptäck den underjordiska världen i Dalarna och gå ut med en guide. På 67 meters djup upptäcker du de imponerande grottorna och de slingrande korridorerna. Om du föredrar att stanna över marken går du runt Stora Stöten, friluftsgruvan och stannar vid besökscentret. Du hittar också ett gruvmuseum där unga och gamla kan lära känna de olika metaller som finns i gruvan på ett interaktivt sätt i elva småhus.

Besök en Fäbod

Kombinera vacker natur med en bit svensk kultur och besök en av fäbodar- eller sommargårdarna. Dessa gamla bondbyar är typiska för Dalarna-regionen. Promenera runt de traditionella gårdarna, där roliga aktiviteter ofta anordnas för stora och små under sommarmånaderna. Strax utanför Rättvik hittar du fäbod Karl-Tövåsen . Du kan besöka denna sommargård från mitten av juni till början av augusti. Här hittar du en lista på levande fäbodar i Dalarna. Nedan ser du fäbodarna i Fryksås.

fabod i Dalarna

Tomteland

Alla känner jultomten! Och du gissar aldrig, men den goda mannen bor bara i Mora. Där har han en stuga vid foten av ett berg mitt i de majestätiska skogarna i Dalarna. Komplett med renar och hans lilla trollvänner. Och du kan besöka den i Tomteland , en sagopark där barnen kommer att bli förvånad . Från det ögonblick du går genom portarna till Tomteland går du in i en magisk fantasivärld. Du besöker gigantiska trollhus, besöker Hälgeland, fiskar i den vackra sjön Aurorasjön och naturligtvis skakar hand med jultomten själv. Det finns olika teaterföreställningar och aktiviteter för alla åldrar hela dagen.

Dalarna med barn

Som du ser finns det magiskt mycket att göra för barnen som får dem att minnas en semester i Dalarna. Dalarna är ett Sverige i miniatyr och det finns verkligen allt här! Kom och njut med familjen på en härlig tid här i Dalarna. Här hittar du fler sommaraktiviteter i Idre Fjäll.

Lämna ett svar