Dalarnas natur – Natur i Dalarna

Dalarnas natur

Vandrar du i vildmarken? Kanotpaddling i fullständig ensamhet? Vill du se älgar i sin naturliga miljö eller vill du vara ansikte mot ansikte med en ren? Naturen är magiskt vacker här i Dalarna och du kan verkligen hitta mängder av fina och häftiga naturupplevelser här. Här finns allt i naturväg! Här hittar du alla naturreservat i Dalarna. Du hittar även nationalparker i Dalarna här.

Äventyr för alla

Naturälskare bör inte sakna något vad gäller natur i Dalarna. Du hittar hänsynslös tomhet i tuffa bergs-områden, hisnande sjöar längs döda vägar, stänkande vattenfall och barrträd tills det gör dig gråhårig. Det finns även lugna miljöer, vackra skogar, öppna fält, sjöar, vattendrag och allt annat som ger naturen den där magiska känslan. Upptäck Dalarnas natur själv!

Vi listar de bästa natur aktiviteterna:

Vandra i Dalarna

Gå och vandra

Gillar du att vandra i bergen eller föredrar du att gå genom skogen eller längs vattnet? Upplev den robusta naturen i bergen som sträcker sig över trädgränsen. Eller ta en härlig promenad längs sjöar, åar och älvar. Vill du hellre ta en stadsvandring och besöka några kulturella höjdpunkter, som Wasaloppsleden eller en gammal fabrik? Allt är möjligt i Dalarna. Allt du behöver göra är att göra ett val och gå ut!

Det finns flera rutter tillgängliga, till exempel genom Säterdalen, en 6 km lång ravin eller Alderängsrundan, en 10 km lång väg genom ett naturreservat vid Mora. Eller ta båten från Grövelsjön i norra Dalarna till Norge och vandra tillbaka över 9 km till Sverige. Det är smart att boka en plats på båten i förväg! Eller kombinera kultur och natur och följ flödet längs Sveriges äldsta bevarade vattenväg i Falu Koppar Gruvområde.

Dalarna på vattnet

Med 540 km floder och vattendrag och några tusen sjöar är det ingen brist på vatten i Dalarna. Att gå ut med kanot eller kajak är ett utmärkt sätt att upptäcka alla dessa vattenvägar. Glida tyst genom vattnet och upptäck den stora naturen. Det finns flera ställen att hyra en kanot. Kryssa till exempel Dalälven och paddla genom Färnebofjärdens nationalpark. Landskapet här är omfattande och består till stor del av sjöar, breda vikar, floder och skogar. Här hittar du Dalarnas största sjöar.

Paddla kanot Dalarna

Från kanotcentret i Sälen finns många vackra kajakresor att göra. Resan på 20 km från Fulunäs till Sälen är enkel och lämplig för hela familjen. Det finns några små forsar i början, sedan paddlar du på din fritid. Det finns flera vackra platser att förtöja längs vägen. Upptäck Lake Runn mellan Falun och Borlänge och hyra en kajak eller stå upp paddlingbräda från Torsångs kajakcenter . Du kan gå ut själv, men också gå på en kurs eller turné med en guide. Bredvid kajakcentret ligger det populära Torsångs kaféet. Andra bra kanotuthyrningar finns på Avesta Kanotcenter och Kungshaga Hotel i Orsa.

Kajakpaddling på en sjö i Dalarna

Om du inte vill paddla själv, gå på en av de många båtturerna i sjöarna. Gustaf Wasa avgår från Rättvik och seglar från Långbryggan mot Leksand och Mora över Siljan . Från Leksand finns också en gammal ångbåt, Engelbrekt (även musikkryssningar och måltider) och i Falun kan du ta en båttur på sjön Runn med Slussbruden (även mat ombord).

Spot Wildlife

I Dalarna finns älgar, björnar och bäver. Du kan stöta på dem i naturen, vilket naturligtvis är sällsynt. Lyckligtvis finns det gott om möjligheter att se vilda djur på nära håll. I Långshyttan älgpark i södra Dalarna kommer du säkert att träffa skogens kung. I Öjvallberget i Särna-Fulufjället kan du träffa älgen Bosse och Lena och deras barn. Vill du vara ansikte mot ansikte med en björn? Ja, men på lämpligt avstånd tack.

Alg i Dalarna

Detta är möjligt i rovdjursparken i Orsa Grönklitt i nordöstra Dalarna, där alla slags björnarter lever. Det finns också gott om bäversafari att göra i regionen. Eller gå på en bäversafari, till exempel med Nordic Discovery i Malingsbo-Kloten i södra Dalarna. Med en kanot går du ut på kvällen på jakt efter bäver. Under en vildmarkspicknick på en ö berättar en guide mer om dessa speciella gnagare.

Med cykel genom Dalarna

Den aktiva personen kommer också att få sina pengar i Dalarna. Cykling är bra från Säfsen i södra Dalarna till Idre Fjäll i norr. Spännande spår i täta skogar och genom bergig terräng. I Sälen, Gesunda och Idre kan du ta en hiss direkt till toppen av berget och sedan bara behöva riva ner med din mountainbike.

Om du letar efter en lite bekvämare rutt så finns det också tillräckligt. Cykeldestinationer som Mora, Orsa Grönklitt, Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik och Idre samarbetar i projektet Biking Dalarna , som ger bra skyltar, högsta service när det gäller boende och mat, utmärkta guider och uthyrning av alla slag av cyklar.

Cykla i Dalarna

Ridning

Ridning är möjlig året runt i Dalarna. Det är ett underbart sätt att utforska regionen och dess vilda djur. Oavsett om du är en erfaren ryttare eller provar att rida på en häst för första gången, oavsett om du går på en flerdagsturné eller bara vill tillbringa några timmar i naturen, finns det en lämplig tur för alla.

På Idre Fjäll kan du utforska de ojämna omgivningarna till häst och att rida i bergen med häst är en speciell upplevelse. Att se bergslandskapet vakna tidigt på morgonen och köra vidare till den vackraste utsiktspunkten är något att aldrig glömma. På Sör Sellnäs kan du uppleva den imponerande naturen i södra Dalarna på en riktig islännings rygg. På Silverhill Stable strax utanför Rättvik rider du in i skogen i sadeln på en stabil, nordsvensk häst.

Besök en Fäbod

Kombinera vacker natur med en bit svensk kultur och besök en av fäbodar- eller sommargårdarna. Dessa gamla bondbyar är typiska för Dalarna-regionen. Promenera runt de traditionella gårdarna, där roliga aktiviteter ofta anordnas för stora och små under sommarmånaderna. Strax utanför Rättvik hittar du fäbod Karl-Tövåsen . Du kan besöka denna sommargård från mitten av juni till början av augusti.

Läs Om Naturrum Dalarna

Naturen i Dalarna

Naturen här i länet är magisk på så många vis. Du som bor här kanske är hemmablind eller så upplever du naturen så pass magisk som den faktiskt är. Dalarna är fantastiskt och du kan uppleva dess underbara natur överallt här! Här hittar du alla naturreservat i Dalarna.

1 reaktion på “Dalarnas natur – Natur i Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *