Dansbandsveckan i Malung: Alltid Vecka 29

Dansbandsveckan i Malung är ett årligt evenemang som äger rum vecka 29 och har blivit en enorm attraktion. Under denna vecka fylls den annars lugna bygden av tusentals dansanta och glada besökare från hela Norden.

Dansbandsveckan Malung: Årets Folkfest

Här är allt du behöver veta om Dansbandsveckan i Malung.

Här läser du om Dansbandsveckan 2024

En Vecka av Dans och Glädje

Boende

Ett problem under Dansbandsveckan brukar vara tillgången på boende. Malungs turistbyrå gör sitt bästa för att förmedla boende till alla besökare.

Förutom att hyra ut lägenheter genom det kommunala bostadsbolaget Malungshem, har även många privatpersoner boenden för uthyrning. Alla dessa boenden bokas genom Malungs Turistbyrå:

 • Telefon: +46 (0)280-186 00

 

Dansbandsveckan Malung

Bild: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blixterz_Malung.jpg

Camping

Malungs Camping utökar sin ”normala” camping till att även omfatta grönytor i och omkring centrum. Dessa platser bokas oftast redan under våren, men det kan vara värt att kontakta campingen för att se om det finns avbokningar.

Husvagn och Tält

Många besökare väljer att bo i husvagn eller tält. Förutom den ordinarie campingen på västra sidan om byn finns provisoriska campingplatser runt om i Malung, till exempel intill ishallen och på båda sidor om riksvägen.

Dessa platser är ofta fullbokade långt i förväg.

Lägenheter

Under Dansbandsveckan möblerar Malungshem sina tomma lägenheter och hyr ut dem till dansentusiaster. Dessa lägenheter ligger centralt i Malung, och en promenad upp till Folkets Park Orrskogen tar cirka 10 minuter.

Inneboende och Privat Boende

Många Malungsbor hyr ut delar av sina hem under veckan. Det är ofta billigare att hyra privat än genom turistbyrån, men du kan hamna en bit utanför Malung. Under Dansbandsveckan brukar dock kollektivtrafiken fungera utmärkt.

Mat

De lokala företagen gör sitt bästa för att tillgodose den ökade efterfrågan under Dansbandsveckan. Räkna med att affärer och restauranger har extra långa köer.

Vissa ställen, som Pizzeria Venezia vid södra infarten, har behållit sina priser och erbjuder fortfarande god mat till rimliga priser trots den ökade efterfrågan.

Transporter

Malung saknar en riktigt utbyggd kollektivtrafik och taxitjänster, så det bästa sättet att ta sig runt är till fots.

Från campingen in till centrum är det en promenad på cirka 10 minuter, och från centrum upp till Folkets Park Orrskogen tar det också ungefär 10 minuter att gå.

Video från Dansbandsveckan

För att få en känsla av atmosfären och glädjen under Dansbandsveckan, kan du kolla in videor på Dansbandsveckans egen YouTube-kanal.

Video från Youtube och Dansbandsveckans kanal

Förberedelser inför Dansbandsveckan

Det kan låta konstigt, men det är klokt att börja se sig om efter boende redan nu inför nästa års Dansbandsvecka. Många besökare bokar sitt boende för nästkommande år direkt efter att festivalen är slut.

Tips för ett Bra Boende

Husvagn/Tält

De flesta besökare bor i de provisoriska campingplatser som anordnas runt om i Malung. För bokning av dessa platser, kontakta Malungs Turistbyrå:

 • Telefon: +46 (0)280-186 00

Lägenheter

Under Dansbandsveckan möblerar det kommunala bostadsbolaget Malungshem sina tomma lägenheter och hyr ut dem till besökare. Dessa lägenheter ligger centralt och är ett bekvämt alternativ till camping.

Inneboende/Privat Boende

Många Malungsbor hyr ut delar av sina hem under veckan. Detta kan ofta vara ett billigare alternativ, men se till att boka i tid.

Malungs Rikedom av Dansbandshistoria

Malung har en rik historia av dansbandskultur som sträcker sig flera decennier tillbaka. Dansbandsveckan är inte bara en festival utan också en hyllning till den lokala musiktraditionen.

Evenemanget startade på 1980-talet och har sedan dess vuxit till att bli en av de största dansbandsfestivalerna i världen. Det är en unik möjlighet för både nya och etablerade band att framträda inför en entusiastisk publik.

Kända Artister och Band

Många av Sveriges mest kända dansband har spelat på Dansbandsveckan i Malung. Festivalen har sett uppträdanden från legendariska band som Lasse Stefanz, Vikingarna och Arvingarna.

Varje år kommer nya band till festivalen, vilket garanterar en fräsch och spännande musikupplevelse.

Danskurser och Workshops

Under Dansbandsveckan erbjuds också danskurser och workshops för både nybörjare och erfarna dansare. Det är en fantastisk möjlighet att lära sig nya steg och förbättra sin dansförmåga.

Kurserna hålls av professionella danslärare och är ett populärt inslag i festivalprogrammet.

Aktiviteter för Hela Familjen

Dansbandsveckan är inte bara för dansentusiaster; det finns något för alla. Festivalen erbjuder en rad aktiviteter för hela familjen, inklusive barnvänliga evenemang, marknader och nöjesfält.

Barnaktiviteter

För de yngre besökarna finns det ett brett utbud av barnaktiviteter. Från ansiktsmålning och ballongdjur till barnföreställningar och lekplatser, finns det något som kan underhålla barn i alla åldrar.

Marknader och Försäljning

Under veckan hålls också marknader där lokala hantverkare och försäljare erbjuder allt från kläder och smycken till mat och dryck. Det är en perfekt plats att hitta unika souvenirer och prova på lokala delikatesser.

Nöjesfält

För de äventyrslystna finns det ett nöjesfält med karuseller och andra åkattraktioner. Det är en fantastisk plats att ha roligt och skapa minnesvärda stunder med familj och vänner.

10 Unika och Bra Fakta om Dansbandsveckan i Malung

 • Startade 1986: Dansbandsveckan i Malung började 1986 som ett litet evenemang och har sedan dess vuxit till att bli en av de största dansbandsfestivalerna i världen.
 • Över 82 000 Besökare: Varje år lockar Dansbandsveckan över 82 000 besökare från hela Norden och andra delar av världen. Det gör Malung till en av de mest välbesökta platserna i Sverige under vecka 29.
 • 80 Dansband: Under veckan uppträder cirka 80 dansband på olika scener runt om i Malung. Detta ger en fantastisk möjlighet att se både kända och nya band live.
 • 10 000 Kvadratmeter Dansgolv: Totalt finns det över 10 000 kvadratmeter dansgolv, vilket gör det möjligt för tusentals dansare att njuta av musiken samtidigt.
 • Livesändningar och Media: Dansbandsveckan har blivit så populär att den ofta livesänds på TV och radio. Många mediekanaler rapporterar om evenemanget, vilket bidrar till dess ökande popularitet.
 • Internationell Publik: Förutom besökare från Sverige och Norden, lockar Dansbandsveckan även dansbandsentusiaster från andra länder, inklusive USA, Australien och Tyskland.
 • Danskurser: Under veckan erbjuds ett stort antal danskurser och workshops för både nybörjare och erfarna dansare. Detta inkluderar allt från grundläggande danssteg till avancerade tekniker.
 • Hållbarhet och Miljö: Arrangörerna av Dansbandsveckan lägger stor vikt vid hållbarhet och miljövänliga lösningar. De har implementerat olika initiativ för att minska miljöpåverkan, inklusive avfallshantering och användning av förnybar energi.
 • Ekonomisk Effekt: Dansbandsveckan har en stor ekonomisk inverkan på Malung och de omkringliggande områdena. Lokala företag, från hotell och restauranger till butiker och tjänsteleverantörer, upplever en betydande ökning i försäljning och bokningar under evenemanget.
 • Frivilliga Insatser: Evenemanget är starkt beroende av frivilliga som hjälper till med allt från att sätta upp scener till att bemanna informationsstationer. Varje år deltar hundratals frivilliga för att säkerställa att evenemanget går smidigt.

Genom att känna till dessa unika och intressanta fakta kan du få en djupare uppskattning för vad som gör Dansbandsveckan i Malung så speciell. Planera ditt besök och upplev själv varför denna vecka är en av Sveriges mest älskade festivaler!

Inneboende / Privat boende:

En hel del Malungsbor hyr ut delar av sin bostad under denna vecka. I regel är det billigare att hyra privat än genom turistbyrån. Risken är dock att du kan hamna en bit utanför Malung. Under denna vecka brukar dock kollektivtrafiken fungera utmärkt, så detta är inget större problem.

Det bästa stället för att få tag på dessa lägenheter är att läsa annons delen i “Malungsbladet“. Malung är en riktig metropol i Dalarna om sommaren när det är Dansbandsvecka!

Sammanfattning Dansbandsveckan i Malung: Alltid Vecka 29

Dansbandsveckan i Malung är en unik upplevelse fylld med dans, musik och glädje. Oavsett om du är en inbiten dansbandsentusiast eller bara nyfiken på att uppleva en av Sveriges största dansfestivaler, är detta evenemang något du inte vill missa.

Planera ditt besök i god tid, boka ditt boende och förbered dig på en vecka fylld av minnesvärda stunder!


Dela detta inlägg:

Planera ditt besök till Dansbandsveckan och upplev en vecka av dans och glädje i hjärtat av Dalarna. Besök vår webbplats för mer information och bokning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *