Falu Gruva: Historisk gruva i Falun

Falu Gruva var en gång i tiden den största koppargruvan och är idag Unescos världsarv, museum och den mest besökta turistattraktionen i Falu Kommun och i hela Dalarna. Det är ett fint turistmål och en riktigt häftig upplevelse med den stora gruvan området runt. Gör ett besök här och upplev den häftiga platsen och känn historiens vingslag. Här ser du besökstider och annat längre ner i artikeln: 

Världsarvet Falu gruva

Kopparbrytningen började redan på 800-talet i det berg som idag är känt som Stora Kopparberget. Gruvan nämns första gången i ett dokument år 1288 och fortsatte att växa stadigt fram till sin storhetstid på 1600-talet. Vid den tiden arbetade omkring 1 000 arbetare i gruvschakten, vilket gjorde Falu Gruva till Sveriges största arbetsplats. Två tredjedelar av Europas kopparproduktion vid den här tiden gjordes här, och samtidigt var gruvan Sveriges största producent av guld och silver, vilket gjorde regionen till Sveriges viktigaste industriområde.

  • 1000 arbetare
  • 2/3 av Europas kopparproduktion
  • Sveriges största producent av guld och silver
  • Sveriges viktigaste industriområde

Gruvan i falun

Falu Gruva blir ett museum

En liten del av gruvan öppnades för allmänheten redan 1970. En hiss har sedan dess tagit besökare till ett schakt 67 meter under jord. Den 8 december 1992 upphörde slutligen malmbrytningen i gruvan och den 31 december 2001 förklarades Falu Gruva och det omgivande området med staden Falun som världsarv av Unesco.

Dagens Gruvmuseet är en del av världsarvet och presenterar gruvans historia. Samlingen av föremål började redan på 1890-talet och museet anses vara Sveriges första tekniska museum. År 2017 gjordes museet om och erbjuder många interaktiva element som är spännande även för barn. Under ditt besök får du en bra inblick i hur det förmodligen kändes att arbeta i gruvan på den tiden.

Förutom museet hittar du även världsarvets besökscenter på gruvområdet, samt en restaurang och ett café för förfriskningar däremellan.

  • Öppnar en del av gruvan för allmänheten 1970
  • Sista december 2001 blir gruvan med området runt världsarv
  • Samling av föremål som är museum började redan 1890

Nedstigning Falu Gruva

Nedgång i gruvan

Rundturen i det tillgängliga gruvschaktet är förmodligen besökets höjdpunkt för de flesta besökare. Den guidade turen tar dig nerför totalt 400 trappsteg och en hiss ner i det 67 meter djupa schaktet. Väl där behöver du rätt kläder, eftersom marken inte bara är lerig utan också temperaturen bara är svala 5° Celsius. Du kan låna skyddshjälmar och regnkappor på plats.

  • 400 trappsteg ner
  • 67 meter djupa schaktet
  • Skyddshjälm, varma kläder och regnkappa finns
  • 5 grader Celsius nere i gruvan

Besöka gruvan

Att besöka schaktet är tyvärr inte möjligt för personer med gånghinder. Minimiåldern är också 3 år. Men även om du inte går ner i schaktet erbjuder Falu Gruva en imponerande upplevelse. Den omistliga gropen öster om museet, Stora Stöten, kan ses från olika utsiktspunkter.

Med en diameter på 1,6 kilometer och ett djup på 95 meter är det svårt att föreställa sig att den bara bildades genom att vissa delar av gruvan kollapsade. Denna kollaps, som inträffade på Midsommar 1687, är fortfarande känd i dag eftersom gruvan var tom vid den tidpunkten på grund av semestern och inte en enda person miste livet, och naturligtvis eftersom ett enormt hål fanns kvar.

  • Minimiålder 3 år
  • Inte handikappvänligt
  • Utsiktspunkter runt gruvan
  • Diameter 1.6 kilometer
  • Djup 95 meter
  • Kollapsade Midsommar 1687

Ursprunget till falu röd & Falukorv

Vid åsynen av ett rött trähus tänker de flesta direkt på Sverige. Faluröd, känt som falu röd, är en färg som blev populär först på 1500-talet. Den typiska röda färgen kommer från pigment som tillverkas av överskottsmassor från koppargruvdrift – i dag den enda industriprodukt som fortfarande tillverkas i Falu Gruva.

Falu rödfärg börjar att användas

I början var det främst rika husägare i regionen som använde färgen för att måla sina trähus för att efterlikna ett tegelutseende. Från Falun spreds bilden av de röda trähusen långsamt under de följande århundradena. Sveriges förmodligen mest kända målare Carl Larsson (1853-1919), som bodde i sitt hus Lilla Hyttnäs i Sundborn, bara 13 kilometer därifrån, hjälpte färgen till sitt slutliga genombrott med sina målningar.

I slutet av 1800-talet var falurött representerat i alla samhällsklasser och regioner i Sverige. Färgen gynnades också av sin träskyddande effekt och kunde användas på grovt, obehandlat trä.

  • Falu rödfärg blir populär på 1800-talet
  • Carl Larssons målningar med röda hus gjorde färgen ännu mer populär

falu gruva

Falu korven blir till

En andra produkt, mycket välkänd i Sverige, har också sin existens att tacka Falu Gruva för. Korven Falukorv har sitt ursprung i koppargruvornas storhetstid, då otaliga oxar slaktades under lång tid för att producera de läderremmar som behövdes. Köttet torkades och röktes först för att bevaras.

De tyska gruvarbetare som arbetade i gruvan i stort antal på den tiden förde med sig kunskap om korvtillverkning, som de delade med sig av till sina svenska kollegor. Från omkring 1500-talet gjordes det rökta köttet också till tjocka korvar – falukorven var född och har sedan länge landat regelbundet på svenskarnas tallrikar som en integrerad del av svensk husmanskost.

Hitta hit:

Gruvplatsen 1
791 61 Falun
60°36′0.77″N 15°36′59.5″E
www.falugruva.se

Falu Gruva: Öppettider & inträde

Öppettider

1. Juni – 17. juni
Måndag – fredag: 10:00 – 16:00
Lördag – söndag: 10:00 – 15:00
18. Juni – 14. Augusti
Måndag – söndag: 10:00 – 17:30
15. Augusti – 30. September
Måndag – söndag: 10:00 – 16:00
1. Oktober – 30. April
Lördag – söndag: 10:00 – 15:00

Inträde till gruvan

Hela året

Ordinarie pris: 200 SEK
Barn: 70 SEK
Studenter: 170 SEK
Pensionärer: 170 SEK
Familjer: 490 SEK

Falu gruva – En verkligt fin upplevelse

Att besöka gruvan är en riktigt bra och spännande upplevelse. Åk ner, gå runt. Uppleva museet. Äta en bit god mat. Köpa glass. Shoppa i Gruvbutiken och strosa runt i den härligt gammaldags miljön. Det finns flera fina butiker och annat mysigt att uppleva när du befinner dig uppe på gruvområdet. Klart värt ett besök!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *