Fjällvandring i Sverige

Svensk fjällvandring

I Sverige har vi mycket helt orörd natur och det är något som alldeles för få passar på att njuta av. Fjällvandring har dock blivit allt mer populärt och här får man en kombination av motion och mäktiga naturupplevelser. I Dalarna hittar du vacker natur. Det finns bra vandringar i Grövelsjön och på andra härliga platser runt om i Dalarna och Sverige.

När man väl bestämt sig för att fjällvandra så gäller det att vara väl förberedd för att få ut maximalt av äventyret. Man behöver inte som många tror lägga stora pengar på dyr utrustning men däremot behöver man ha en del saker med.

Svensk fjallvandring

Bra vandringskängor

Först och främst så behöver du ett par bra vandringskängor. Vilka du skall ha beror lite på vilken terräng du tänker gå i men det är bra att ha ett par kängor som har stöd för ankeln. Tänk även på att du går in skorna för att minska risken för att få skoskav som annars kan förstöra en hel del. En bra ryggsäck behövs men tänk på att inte packa ner för mycket.

Boende när du vandrar

Om du skall ta med tält eller bo i fjällstationer/stugor är en smaksak. Det blir dock tyngre om du skall bära med ett tält och är man helt nybörjare kan det vara skönt att sova under tak. En sovsäck behöver du helt säkert. Här skall du välja beroende på när du skall fjällvandra. Det finns sovsäckar som är lämpade för sommar- respektive vintertemperaturer. Skall du campa i Dalarna, så hittar du campingplatser via länken.

Bra och rejäla kläder

När det gäller kläder kan det vara bra att klä dig i flera lager så du enkelt kan reglera utifrån yttertemperaturen. Man måste ha en jacka och byxor som tål regn med sig. Svenska fjällen kan bjuda på ordentliga regn och ibland är man ute och går hela dagen. Ett par underställ kan vara skönt att ha för de värmer gott. Att ha torra strumpor motverkar skavsår och se därför till att du alltid har ett par extra med dig.

Fjallvandring Sverige

Svenska vandringsleder

Det finns gott om vandringsleder i Sverige men den kanske mest kända är Kungsleden. Den egentliga Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan men många väljer istället att gå mellan Abisko och Nikkaluokta. Då passerar man nämligen Kebnekaise där man kan försöka bestiga Sveriges högsta berg.

En annan populär led är Jämtlandstriangeln. Denna går man på tre dagar och terrängen är lämplig för nybörjare. På både Kungsleden och Jämtlandstriangeln finns det fjällstationer där man kan bo, men givetvis finns även valet att tälta. I kommande inlägg här på sajten, skall vi visa på vandringsleder i Dalarna. Här hittar du mer om Dalarnas natur och alla dess fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *