Flugfiske i Dalarna

Flugfiske är en fröjd att utöva

Flugfiske kan uppfattas som väldigt svårt för att det är en helt annan teknik i jämförelse med till exempel jerkfiske eller haspelfiske. När man väl har fått in kasttekniken är det en fröjd att utöva flugfiske, känslan att få fisk är en helt annan än med ett vanligt kastspö. Den stora skillnaden mot till exempel haspelfiske är att det är själva fluglinan som utgör kastvikten.

Många fisksorter

Man kan fånga de flesta fiskarter med fluga, de vanligaste arterna är, harr, öring, lax, röding och gädda.
Flugfiske efter gädda är något som har blivit populärt de senaste åren, tidigare har gäddfiske endast skett med jerk eller haspelspön.

Flugfiske under året

Våren brukar vara en bra tid att fiska efter gädda, då är gäddan som mest huggvillig. Det är under den här perioden som gäddorna leker. De brukar samlas vid grunda vikar och översvämmade strandängar. I slutet av lekperioden står gäddorna oftast vid lekvikens ytterkanter och det är då det brukar vara som enklast att fånga dem.

Utrustning

Flugfiske kan lätt bli en dyr hobby, men för nybörjaren finns det alltid billigare alternativ och att ha all utrustning är inte nödvändigt till en början. Man behöver som ny inte köpa dyr utrustning direkt om man inte vill.

Här exempel på utrusning som är vanlig hos de flesta flugfiskare:

  • Håv, den finns i olika storlekar.
  • Vadarstav, bra att ha om du ska vada i strömmande vatten.
  • Peang, en liten tång för att kroka av fångsten.
  • Linklippare, den är smidig när du byter fluga eller kortar av linan.
  • Flugor

Olika typer av flugor

Den finns en mängd olika typer av flugor, sjunkande (våtfluga) och flytande (torrfluga). Torrflugfiske är den vanligaste formen av flugfiske, då lägger man ut flugan mjukt på vattenytan och låter den glida. Den här typen av fiske kräver skicklighet och känsla för att få flugan att bete sig naturligt.

Flugfiske är en konstart

Ca 85% av fiskens föda är fångad under ytan och självklart finns det flugor som är anpassade för de ändamålet. Det finns olika typer Våtflugor, flugor som går på botten och de som glider någon decimeter från botten. Våtflugfiske kräver att man hela tiden är uppmärksam på linan eftersom man oftast inte ser när det nappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *