Görasgården Enviksbyn: Skogsmuseum

Görasgården består av ett halvt dussin historiska byggnader och ligger ungefär 30 kilometer norr om Falun i Enviksbyn. Det är en gammelgård och här kan du känna av historien. Fin natur och ett härligt ställe att göra en utflykt till. 

Envikens Hembygdsgård – Görasgården

Det lilla friluftsmuseet, även känt som Envikens Hembygdsgård, har fått namnet Göråsgården efter sin största och äldsta byggnad, huvudbyggnaden på den före detta hembygdsgården Görås nära Enviken. Huset i två våningar är från 1750-talet och byggdes fortfarande i den gamla timmerstilen. Den yttre fasaden är inte heller målad i det typiska svenska rött, utan fortfarande behandlad med trätjära.

Huset har tagit omvägar

På sin väg till museet tog huset först en omväg, eftersom det köptes av antikvitetshandlaren Carl Lennerthson 1928 och först flyttades till Falun från sin ursprungliga plats 1930. Vid inköpstillfället fanns endast ett fåtal av de historiska vägg- och takmålningar som är typiska för Dalarna bevarade i huset, den så kallade Dalmålningen. Med åren utökade dock Lennerthson målningarna genom att köpa upp delar av väggar och tak med historiska målningar från andra byggnader och låta installera dem i huset.

Efter Lennerthsons död på 1950-talet stod huset tomt fram till slutet av 1970-talet, då det köptes av ett regionalt företag och donerades till Envikens lokalhistoriska förening. I början av 1980-talet flyttades Görasgården sedan till museet, där den nu presenterar sig som ett regionalt och tidstypiskt inrett hus från mitten av 1700-talet.

Andra byggnader i Görasgården

Alldeles intill det stora huset ligger den så kallade Forsströms Stuga. Även om den är betydligt mindre var även denna byggnad en gång i tiden bostadshus på en gård. Forsströms Stuga är från mitten av 1700-talet och har knappast förändrats sedan den byggdes. Stugan består av en liten entréhall, ett vardagsrum och ett kök och är inredd i 1920-talsstil.

Matsols Lada

Strax bakom det stora huset ligger den så kallade Matsols Lada, en historisk lada från gården Matsols Gård i Enviken. Bland de övriga byggnaderna i bakgrunden finns två historiska spannmålsbodar, som var vanliga i norra Sverige. Dessutom finns en så kallad Tängerkoja, en historisk skogsarbetarstuga som de var vanliga fram till början av 1900-talet.

Det speciella med dessa hyddor var att de bestod av lätt monterade och demonterade vägg- och takelement. Elementen var lätta att transportera och därför kunde hyddorna lätt flyttas från avverkningsplats till avverkningsplats.

Skogsmuseum

I Görasgåden finns dessutom ett skogsmuseum som beskriver skogsbrukets historia i regionen. Här visas modeller, verktyg och foton som ger en inblick i skogsarbetet från mitten av 1800-talet till mekaniseringens början på 1960-talet.

Hitta hit:

Enviksbyn
790 26 Enviken
60°48′6.69″N 15°46′40.0″E

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *