Karl Tövåsens Fäbod – Levande Fäbod i Rättvik

Besök Karl Tövåsens fäbod

Vi har varit och besökt den levande fäboden ovanför Vikarbyn idag. Det var verkligen en spännande och rolig upplevelse! Kan klart rekommendera ett besök här för hela familjen. Det är förmodligen Sveriges mest kända fäbod med Tin Gumuns i spetsen som hälsar dig välkommen till denna levande kulturskatt ovanför Vikarbyn, Rättvik, Dalarna.

Levande fäbod

Karl-Tövåsens fäbod har varit i aktiv drift sedan mitten av 1600-talet! Det är ju galet länge! Man känner den speciella atmosfären här och redan i backen upp från Vikarbyn andas det Dalanatur deluxe! Jag trivs i denna miljö som fisken i vattnet och älskar verkligen hela fäbodgrejen! (Äger en själv ja).

Att det är en levande fäbod innebär att fäboden har djur och att man tillverkar tex smör, ost och andra produkter som kommer från dessa djur samt annat som fäbodvallen erbjuder. Här kärnas smör, tillverkas goda ostar, tuttul (tunnbröd), messmör samt andra goda produkter.

Fria djur på fäbodvallen

Djuren går fritt på fäbodvallen, så man möter hästar, kor, getter, hönor, kaniner och katter lite varstans. Supermysigt verkligen! Det finns flera levande fäbodar i Dalarna, men Karl-Tövåsens fäbod är förmodligen den mest kända.

Inte minst sedan Tin Gumuns, som driver fäboden gick en rejäl match mot Skatteverket för några år sedan vad gäller moderna kassaregister som drivs med ström. Det finns varken täckning eller ström här på fäbodvallen ovanför Vikarbyn. Jag minns denna fajt tydligt och följde den på nära håll.

Tin Gummuns

Tin Gumuns är verkligen en levande person och hon brinner för sin fäbod och att bruka den på gammalt sätt. Det genomlyser allt hon gör här och det märks inte minst när hon tillverkar, pratar och guidar besökare. Hon tar verkligen hand om djuren, naturen, personalen samt fäboden på ett bra sätt!

Tin har varit här sedan mitten av 90-talet, så hon vet absolut hur driften och skötseln går till på fäboden. Hon har djup kunskap i fäboddrift och man får bra information under guidningar samt vid tillverkningen av alla de fina goda produkterna som finns på här på fäboden. Det märks att hon gör detta med hjärtat!

Tillverkning och försäljning

Det sker tillverkning av ett flertal produkter här. Alla är skapade på gammalt vis och de görs som sagt med hjärtat. Hjärtat i tillverkningen är mjölken och man mjölkar kossorna två gånger per dag. Morgon och kväll. Kossorna går fritt och äter det som erbjuds, så det skapas väldigt god och näringsrik mjölk.

Naturliga produkter

Man får ca 120 liter mjölk per dag från kossorna och av dessa skapar man Smör, Messmör, Sommarost, Småost – kryddad ost med gräslök alternativt vitlök, Fäbod Feta / Salladsost, Tövås Gubben samt Tövåsens Vita. Man kan även köpa Tuttul, böcker samt fika i den trevliga lilla butiken/receptionen, som ligger direkt man kommer in på fäboden.

Produkter på gammalt vis

Man får se på när hela processen sker och det är kul att både se djuren samt de som verkligen tillverkar alla produkter vara i full gång med att skapa de goda produkterna på gammalt vis. Nyttigt för den yngre generationen att få se hur processen med att skapa maten vi äter och se hur allt går till.

Djuren

Djuren går fritt på fäbodvallen. Detta är riktigt mysigt och man träffar på kossorna, getter, kaniner, hönor, kycklingar, katter, kalvar samt hästar på nära håll. Djuren mår verkligen bra här och de är tama, så man kan klappa och mysa med dem. Vi klappade hästarna, kalvarna, katterna samt hälsade på grisarna som låg och vilade längst bort i sin hage.

Öppettider och hitta hit

Öppettider är mellan 12-16. Öppet för besökare 17 juni–8 augusti, onsdag–söndag kl.12.00–16.00. Midsommarafton är det stängt. Det är två guidade turer per dag och dessa är vid 12.30 samt vid 15.00. Då visar Tin fäboden och man får se hur tillverkningen går till på riktigt.

Du hittar hit genom att åka till Vikarbyn utanför Rättvik i Dalarna. Vid riksvägen tar du upp mot skogen ovanför Vikarbyn. Det är klart och tydligt skyltat med stora skyltar nere vid riksvägen, vid Vikarbyn mellan Rättvik och Mora. Det är ca 8 kilometer upp till Karl-Tövåsens fäbod och den ligger på 280 meter över havet. Följ bara vägen, rakt upp mot skogen, så kommer du rätt. GPS-koordination: Latitud: 60.97635 Longitud: 15.05152

Klart värt ett besök

Jag tycker aboslut att man skall åka hit på ett besök när man befinner sig i Dalarna. Det är en mysig och lärorik upplevelse där man verkligen får se hur livet på en gammal fäbod kan gestalta sig. Du kan fika här, köpa de goda produkterna, uppleva den genuina atmosfären, se hur tillverkningen går till samt hälsa på de mysiga djuren. Allt detta tillsammans med den kunskap som Tin Gumuns bjuder på är inget annat än en kulturskatt helt klart! Vill du hitta fler fäbodar, så gär du det via länken.

3 reaktioner på “Karl Tövåsens Fäbod – Levande Fäbod i Rättvik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *