Midsommar Dalarna 2023 – Magisk Midsommarafton

Dalarna och Midsommar hör ihop

Midsommardagen är en av de viktigaste helgdagarna i den svenska kalendern och rankas strax efter jul i betydelse. Den här helgen, oftast midsommarafton, fredagen före midsommardagen dansar man runt midsommarstången, äter god mat, dricker gott samt njuter av livet när det är som bäst.

Midsommar i Dalarna är verkligen något speciellt och många reser hit för att njuta av denna vackra och viktiga svenska högtid. Midsommar här i Dalarna är verkligen så svenskt det kan bli!

Midsommar som tradition

Det är tradition här i Dalarna att man går man ur huse och firar midsommar tillsammans. Julen är mer en familjehögtid och midsommar är en högtid då man träffar kända och okända folk och firar tillsammans allihop. Midsommarstången står i centrum och man dansar samt sjunger sånger. Alla gör detta tillsammans oberoende av vilken ålder man har och det är viktigt att man har roligt ihop.

Midsommar i Dalom

Bild: Wikimedia

Det finns en gammal tradition av mat och dryck som går hand i hand med det svenska midsommarfirandet. Man äter sill, potatis, lax, olika typer av röror samt dricker snaps och dricker gott öl. Det finns otaliga typer och smaker för att dricka ”snaps”. Det är viktigt att en snaps blir akvavit när dill eller kummin används – vilket är det lagligt skyddade namnet i Europa. Andra populära smaker är fläder, honung och malört.

Kristet ursprung

Enligt kristen tradition firas Johannesdagen den 24 juni, vilket firar födelsen av Johannes döparen. På grund av närheten till sommarsolståndet har de två viktiga dagarna gått samman till en festival över tiden. I norra Europa firas dagen med bränder, musik och specialrätter.

Sedan slutet av medeltiden har svenskar också satt upp en slags majstång, lindat den med grenar och blommor och dansat runt den. Det svenska ordet ”majstång” har inget att göra med maj månad utan kommer från verbet ”maja”, som betyder ”att dekorera med blommor”.

Magisk midsommarnatt

För jordbrukssamhället var midsommarnatten en tid full av magi och mysterium: växter tillskrevs helande krafter och man kunde (förmodligen) se in i framtiden. Unga kvinnor gick ut för att plocka sju olika blommor. De lägger dem under kudden för att möta sin framtida make i en dröm. Blommorna måste dock plockas i tysthet. Den som chattar bryter förtrollningen.

Att gå barfota i daggen när midsommarnatten förvandlas till gryning sägs också vara bra för hälsan. Och att bära en blomkrans i ditt hår är en gammal symbol för återfödelse och fertilitet. För att bevara blommans magi året runt brukade buketter torkas. De sattes i julbadet för att få familjen frisk genom den långa, kalla vintern.

Folkdans midsommarstang

Rökt lax, inlagd sill och gravlax

Midsommarfirandet, som ofta varar långt in på natten och till och med nästa morgon, inkluderar som sagt klassiska svenska delikatesser som rökt lax, olika typer av inlagd sill samt grillat kött, gravlax och jordgubbskaka till efterrätt. Människor bär blomkransar i håret och familjer dansar, sjunger och hoppar runt en majstång som små grodor. Så om du tror att svenskarna inte vet hur man firar, har du väldigt fel!

Midsommarmåltiden är nära besläktad med det traditionella ”smörgåsbordet” – buffén med kalla och varma rätter som svenskarna också serverar vid påsk och jul. Konceptet har sitt ursprung på 1800-talet och går tillbaka till ”brännvinsbord”, som fungerade som förrätt och gjordes av bröd, smör, ost, lax, ansjovis eller inlagd sill, korv, torkat kött och – viktigast av allt – det fanns tre typer av snaps.

Färska jordgubbar med vispad grädde avrundar midsommarmenyn. Eller så finns det den klassiska jordgubbskakan , även känd som jordgubbstårta. Du kommer att höra från alla svenskar att svenska jordgubbar är de bästa. Jag tror de har rätt!

Dalarna midsommarmat

Midsommar i Dalarna

Du kan fira midsommar på många platser i Dalarna, men de här nedan är mest populära kan man säga. Vill man ha ett firande på mindre ort, kan man absolut hitta många vackra byar och små samhällen, där man kan fira midsommarafton på ett underbart härligt sätt. De orter här nedan är populära och kända midsommar orter:

  • Gropen, Leksand

  • Rättviks Gammelgård, Rättvik

  • Våmhus Gammelgård, Mora

  • Hembygdsgården, Sollerön

  • Orsa Hembygdsgård, Orsa

  • Svärdsjö Hembygdsgård, Falun

Folkdräkten och midsommar

Folkdräkten är verkligen en symbol för Dalarna och den används som allra mest på midsommar och dagarna runt denna härliga högtid. Varje by har sin egen dräkt med olika färger, former samt mönster. Det är verkligen vackert att se både männen och kvinnorna bära dessa svenska traditionella klädesplaggen.

Folkdräkterna var en symbol för välstånd och är ett viktigt kulturarv för vår historia här i Sverige. En folkdräkt tar fram det historiska som vi har och man för en fin tradition vidare genom att bära sin folkdräkt. Många ärver sin folkdräkt och dessa går genom generationer i arv samt används på midsommar och vid andra högtider.

Folkdrakt Dalarna

Kubb, Femkamp och andra spel

Efter den utsökta midsommarmåltiden är det dags för några spel. På midsommarfester är det bra att vara lite ung i sinnet och glömma din (vuxna) ålder. Den klassiska ”femkampen” består av fem olika spel där deltagarna tävlar. Klassiska trädgårdsspel som krokett och säck lopp kompletteras av kreativa nya lekar och spel.

Ett annat populärt sommarspel är ”kubb”, som innebär att man slår ner tio små träklossar och den stora ”kungen” i mitten med träpinnar. Höjdpunkten: Det avgörande kastet mot kungen måste göras bakåt genom benen. I parker och privata trädgårdar, på milda sommarkvällar, kan du se svenskar i alla åldrar utan skam höja sina rumpor för att sikta bättre. Eftersom spelet är så utbrett finns det många variationer och reglerna varierar beroende på region och familj.

När inträffar midsommar

När:
Ursprungligen 23 juni. Midsommar firas nu varje lördag mellan den 20 och 26 juni. Den officiella helgdagen är lördag, men den firas på fredagen. Följaktligen gäller följande (fredag ​​/ lördag):

25./26.6.2021
24./25.6.2022
23./24.6.2023

Folk Hittar Hit Via:

  • midsommarfirande dalarna
  • midsommar i dalarna 2023
  • midsommar falun
  • dalarna midsommar
  • midsommarstång dalarna
  • rättvik midsommar
  • midsommar rättvik 2023
  • midsommar mora 2023
  • midsommarfirande falun

Fira midsommar i Dalarna

Se till att du firar midsommar här i Dalarna minst 1 gång under ditt liv. Vi som bor här njuter varje år av ett härlig skådespel tillsammans med nära och kära samt andra under denna härliga högtid. Midsommar firas runt om i Sverige men är oslagbart störst här i Dalarna helt klart! Det är här det händer som man säger!

3 reaktioner på “Midsommar Dalarna 2023 – Magisk Midsommarafton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *