Mysiga lägereldar – Och hur du gör det på ett säkert sätt

Sveriges allemansrätt tillåter vem som helst att tända en eld ute i naturen. Men det finns restriktioner för att skydda Sveriges vackra men timmerrika landsbygd. Det har flera somrar varit extra torrt i markerna och då är det extra noga att vi som vistas ute och skall elda gör detta på ett säkert sätt. Här visar vi på några saker du bör tänka på när du skall elda ute i skog och mark.

Allemansrätten ger dig rätt att vistas i naturen

När du anländer till det natursköna Sverige och Dalarna får du ta del av allemansrätten – som ger dig frihet att ströva omkring i naturen över land och vatten. Ta en avkopplande promenad och stanna till för att plocka bär längs vägen eller ta ett dopp i en sjö. Att slå upp ett tält för en natt eller två i vildmarken är också en del av vandringsfriheten. Vad kan vara mysigare än att sitta vid en lägereld när mörkret faller? Det är tillåtet att göra upp eld i den svenska naturen – men bara när förhållandena är säkra.

Lägereldar gör vissa markägare nervösa – och det är förståeligt. Många skogsbränder orsakas oavsiktligt av lägereldar varje år – med ödesdigra konsekvenser. Sverige har drabbats av stora bränder de senaste åren på grund av de ovanligt torra och varma somrar som Skandinavien har upplevt.

eldning utomhus

Eldningsförbud i Sverige och hur du får reda på dem

Eldningsförbud utfärdas ofta i Sverige under våren, sommaren och hösten för att förhindra skogsbränder. Länsstyrelserna och brandkåren står bakom dessa förbud, och det är upp till dig att ta reda på när och var dessa gäller.

Så hur kan du gå tillväga för att göra detta? De flesta kommuner tillhandahåller information som rör aktuella brandrisknivåer. Du hittar denna information på den lokala turistbyrån. Det är viktigt att komma ihåg att ingen eld får tändas i det fria under ett eldningsförbud – detta gäller även användningen av specialbyggda eldstäder .

Tändning av eld – vad du får och inte får göra

  • Det säkraste alternativet är att använda en befintlig eldstad. Du kan också göra en ny – se bara till att den är liten och väl avgränsad.
  • Välj en plats där din lägereld inte riskerar att sprida sig eller orsaka skador på vegetationen eller marken. Undvik mossa, torvmossar och humusrika skogsjordar – eld sprids lättare på dessa typer av jordar. Och lika destruktivt är det att elden kan röka under jord och blossa upp senare.
  • Eldar får inte tändas på eller intill en sten – värmen gör att stenen spricker.
  • När det gäller att hitta små kvistar och tändved får du enligt rätten till allmän tillgång samla in fallna kvistar och tallkottar – men det är inte tillåtet att ta bort dessa från levande träd. Du får inte heller klippa några buskar eller skära av barken. Det är också förbjudet att använda fallna träd som ved.

elda Dalarna

  • Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat, där det kan vara helt förbjudet att elda. I andra fall kan det finnas specialtillverkade eldstäder. Håll utkik efter regler på engelska som anslås på anslagstavlor i området.
  • Håll alltid din eld under noggrann kontroll och övervaka den noga! Se till att släcka elden helt och hållet innan du lämnar lokalen. Det rekommenderas att du stannar kvar minst tio minuter efter att du har släckt elden.

Detta är saker du skall tänka på när du skall vistas i naturen och skall elda. Var varsam med hur du uppträder ute i skog och mark, samt även när du skall göra upp eld. Allemansrätten är en rättighet, men bör användas på bästa sätt för oss alla.

Artikeln är inspirerad av: https://visitsweden.com/what-to-do/nature-outdoors/nature/sustainable-and-rural-tourism/swedens-right-public-access-and-lighting-fires/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *