Pias Stuga – Fäbodfika och B&B i Lisskog

En fika hos Pia i hennes fäbod

Igår var vi till Pias Stuga som ligger mellan Ingels och Bjursås i en liten ”by”, med mestadels fäbodar, som heter Lisskog. Jag rekommenderar verkligen att du gör ett besök hos danska Pia här i skogen och dricker kokkaffe som är gjort över öppen eld samt intar Pias hembakat fikabröd, som hon gör i vedspisen. Magiskt gott! Dessutom är Pia en riktigt trevlig person! Här ser du andra sevärdheter i Dalarna.

Utan el och rinnande vatten i skogen

Pia bor mitt ute i skogen i en 200 år gammal fäbod. Hon har inget rinnande vatten eller indragen el i sin lilla stuga. Vattnet hämtar hon i en brunn på gården samt el till mobiltelefonen får hon via solceller. Utedass räcker alldeles utmärkt och hon får mycket mat sommartid från den egna trädgården. Allt fika som hon serverar alla de gäster som kommer varje år sommartid och fikar på den trevliga gården gör hon i sin vedspis och det blir vansinnigt gott!

Bott här permanent sedan 2018

Pia flyttade hit till fäboden på heltid i april 2018. Hon har inte ångrat sig en sekund sedan dess. Det är såklart ett annorlunda liv, men ett mycket friare liv säger hon när vi pratar i skuggan av ett träd i hennes trädgård.

Pia trivs som fisken i vattnet och har sagt till Siljannews.se i en artikel att hon ”hellre svälter här än att flytta tillbaka”. Det får man säga är ett gott betyg till Dalarna och fäbodlivet hel klart! Jag förstår henne, vår fäbod ligger på andra sidan berget från hennes mot Rällsjön till. Jag trivs som fisken i vattnet där jag också.

Fäbodfika och B&B

Pia bor själv i en del av storstugan och hon hyr ut den andra delen som B&B. Många är det som kommer och fikar på sommaren när hon har öppet och det är även många som sover över året runt. Speciellt i år har det varit mycket besökare, då många har såkallad hemester och Pia har vissa helger haft över 50 personer på fika! Tänk att göra allt fikabröd på vedspis och kokkaffe över öppen eld själv, så förstår du vilket engagemang hon har för detta livet i skogen samt vilken service hon erbjuder.

Pia lever nära naturen

Pia säger att närheten till skogen, det lugna livet utan stress och massa elektronik är stora anledningar till att hon valt denna livsstil. Det är för många ett annorlunda sätt att leva på, men för Pia är det helt naturligt och hon bestämmer mer över sin tid här i skogen än vad hon gjorde när hon bodde i Danmark med heltidsarbete och ett ”normalt liv”.

Det märks på henne att hon har det bra här i skogen och de 3 månader hon har öppet för fäbodfika träffar hon mycket bekanta, som varit här tidigare, men även nytt trevligt folk, som vill uppleva det genuina i skogen samt fika gott på en lugn plats. De övriga månaderna arbetar hon på Savoygrillen i Bjursås varannan helg för att träffa folk samt få inkomst. Hon behöver inte arbeta mer. Det är billigt leverne på fäboden säger Pia och skrattar.

Klart värt ett besök

Vi åt massa gott fika och fick en härlig pratstund med Pia i hennes avslappnade miljö i skuggan av ett träd och jag rekommenderar alla att göra ett besök här för att uppleva fäbodmiljön, men även äta kalasgott fika samt dricka kokkaffet som hon gör över den öppna elden. Pias stuga i Lisskog ligger inte långt från Sörskog, som är ett verkligt snösäkert ställe vintertid med riktigt bra skidspår.

Här hittar du en till populär fäbod, nämligen Karl Tövåsens fäbod ovanför Vikarbyn. Vill du sova över på en fäbod, så går det alldeles utmärkt att göra i hennes B&B. Du bokar enkelt via hennes Facebook sida.

1 reaktion på “Pias Stuga – Fäbodfika och B&B i Lisskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *