Rattviks Marknad Dalarna

Rättviks Marknad – Vår och höstmarknad

Rättviks marknad är en folkfest

Rättviksmarknad är ett mycket välbesökt mål i Dalarna. Varje vår och höst kommer det ca 600 knallar och 100 000 besökare till marknaden! Det säljs verkligen allt på marknaden denna helg. Rättviksmarknad infaller första helgen i Maj och oktober varje år.

Folkfest

Det är en verklig folkfest som intar Rättvik. Marknaden har funnits sedan sekelskiftet och är en av de allra största marknaderna i Sverige. Den har utvecklats enormt och är numera ett begrepp här i Dalarna med omnejd.

Det var trångt i gatorna mellan raderna av marknadsstånd. Rättviks marknad har anor sedan slutet av 1800-talet. Det började 1891 med att kommunalstämman beslutade om torgdag första helgfria lördagen varje månad.

Rattviks Marknad Dalarna

Bild: Från Kryddjohan, som står på Rättviks marknad både vår och höst.

Gamla anor

Men då var villkoren att Karlsviks gästgiveri och brännvinsmagasinet i Lerdal skulle hållas stängda från kl 12 dagen innan. För att stävja superiet. Trots att det blev svårare att komma över en marknads sup var det si och så med moralen ändå, ansåg di styrande i kommunen och drog därför ner på torgdagarna till två gånger årligen, i maj respektive oktober.

En av Sveriges största utomhusmarknader var därmed född. En tradition som hållit i sig till in till i år! Åk till Rättviks marknad på våren första helgen i Maj eller på hösten första helgen i Oktober.

Lämna ett svar