Rättviks Marknad – Vår och höstmarknad

Rättviks marknad är en folkfest

Rättviksmarknad är ett mycket välbesökt resmål i Dalarna. Varje vår och höst kommer det ca 600 knallar och 100 000 besökare till marknaden! Det säljs verkligen allt på marknaden denna helg. Rättviksmarknad infaller första helgen i Maj och oktober varje år. Jag har personligen arbetat på Rättviks marknad både vår och höst under ca 15 år. Dels med försäljning av mattor och de sista 10 åren jag stod där var det med kryddor. Det finns såklart massor att göra och uppleva i Rättvik förutom marknaden.

Det är verkligen en folkfest! Mängder med folk även vid dåligt väder, vilket är helt fantastiskt! Det känns många gånger som om folk bara skall komma och besöka marknaden oavsett hur än vädret är! Det är för många årets höjdpunkt både att arbeta som försäljare eller vara där som besökare. Riktigt kul tillställning!

Folkfest

Det är som sagt en verklig folkfest som intar Rättvik. Marknaden har funnits sedan sekelskiftet och är en av de allra största marknaderna i Sverige. Den har utvecklats enormt och är numera ett begrepp här i Dalarna med omnejd. Folk åker långväga både från norr och söder för att antingen sälja sin varor och produkter eller som besökare. Marknaden är som sagt ett måste för många!

Anor sedan 1891

Det var trångt i gatorna mellan raderna av marknadsstånd. Rättviks marknad har anor sedan slutet av 1800-talet. Det började 1891 med att kommunalstämman beslutade om torgdag första helgfria lördagen varje månad. Under åren har besöksantalet och försäljarna skiftat i antal och varuutbud, men det har alltid varit en folkfest!

Rattviks Marknad Dalarna

Bild: Från Kryddjohan, som står på Rättviks marknad både vår och höst.

Gamla anor

Men då var villkoren att Karlsviks gästgiveri och brännvinsmagasinet i Lerdal skulle hållas stängda från kl 12 dagen innan. För att stävja superiet. Trots att det blev svårare att komma över en marknads sup var det si och så med moralen ändå, ansåg di styrande i kommunen och drog därför ner på torgdagarna till två gånger årligen, i maj respektive oktober. Superiet var helt annat på den gamla goda tiden. Då drack man på ett helt annat sätt både dagtid och kvällstid.

En av Sveriges största utomhusmarknader var därmed född. En tradition som hållit i sig till in till i år! Åk till Rättviks marknad på våren första helgen i Maj eller på hösten första helgen i Oktober.

Se till att du besöker Rättviks marknad och handla något fint eller nödvändigt av någon av alla de glada marknadsknallar som befinner sig här första helgen i maj och första helgen i oktober varje år. Det är oavsett väder en rolig och härlig tillställning för både gammal och ung! Varmt välkommen till Rättvik och marknaden!

1 reaktion på “Rättviks Marknad – Vår och höstmarknad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *