Runt Siljansjön – Bad och aktiviteter

Siljan och städer i närheten

Siljan är den största sjön i Dalarna och den sjätte sjön i Sverige. Och det stora omfånget innebär också att det finns många vackra ställen, byar och städer längs sjön att utforska. Och så är Siljan en utmärkt utgångspunkt för din vistelse i Dalarna. Siljan är liksom hjärtat i Dalarna på många sätt. Mycket händer i denna regionen vid midsommar. Här kan du läsa ett inlägg om vad du kan göra runt Siljan.

Vid stranden av sjön kan du njuta av den idylliska utsikten, stränderna eller de trevliga byarna och städerna som Leksand, Tällberg, Rättvik, Orsa och Mora. Vi tar dig med på en rundtur i Siljan.

Cykling och knäckebröd

Kanske en av de mest traditionella byarna i Dalarna: Leksand. Cirka 50 kilometer från Falun hittar du den här charmiga byn vid sjön. Leksand är kanske mest känt som namnet på det världsberömda knäckebrödsmärket: ett besök på Leksands knäckebrödsfabrik är en trevlig resa.

Men det finns mer att göra! I omedelbar närhet av Leksand kan du besöka cirka femtio byar och byar på cykel, spridda över fyra olika turer till alla hörn av världen. De börjar alla i Leksands centrum och tar dig till de vackraste platserna genom öppet böljande landskap och charmiga, idylliska byar.

Cykling Leksand

Äkthet och lugn

Det är inte för inte som den berömda danska saga författaren Hans Christian Andersen förlorade sitt hjärta till Tällberg 1850 och sa att alla skulle njuta av Tällbergs fred och gemytlighet en gång i taget. Tällberg kunde inte ha önskat sig en bättre kampanj vid den tiden och många turister har kunnat hitta Tällberg sedan dess.

Men lyckligtvis minskar det fortfarande inte den fridfulla och härliga karaktären i denna stad vid sjön Siljan. Du hittar många äkta trähus dekorerade med vackra blommor under sommarmånaderna, bekväma byhotell med bra restauranger och en smal sandstrand vid sjön själv. Även för svenskarna själva en underbar plats att koppla av helt.

Mora och mer

I det nordvästra hörnet av sjön Siljan cirka 60 kilometer från Leksand hittar du Mora, en större och livlig stad. Här hittar du två bra museer: den berömda målaren Anders Zorn och ett museum om Vasaloppets skidlopp. Detta lopp är mest känt som ett internationellt sportevenemang på vintern, men Vasaloppsleden är också tillgänglig med cykel eller till fots under sommarmånaderna. En sportig utmaning, men du pratar inte heller om den minsta vägen. Om du vill ta det lite lättare och njuta av de vackra cykel- och vandringslederna, gå till Siljansleden eller Dalkarlsvägen.

Vidablick Rattvik Siljan

Bild: Wikimedia

Strand och rodelbana

När du kör in i Rättvik fångar den 628 långa Långbryggan direkt. Denna gångbro byggdes 1895 så att färjan S/S Rättvik kunde hamna. Viken vid Rättvik var för grund för att nå stranden. Som badgäst drar du fortfarande nytta av de grunda: för små barn är det underbart att leka här på den långsträckta stranden längs sjön.

För en resa på sjön, gå ombord på Gustaf Wasa som avgår från Långbryggan mot Leksand och Mora. Om du letar efter lite mer äventyr kan Rättviks Rodelbana stå på din att göra- lista. Och med det får du en underbar bonus: en fantastisk utsikt över Siljan-sjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *