Fryksas fabod Orsa

10 saker att göra i Orsa – Aktiviteter i Orsa

Vad kan man göra i Orsa?

Orsa ligger vackert belägen vid Orsasjöns strand och här kan du verkligen hitta det riktiga Dalarna. Orsa är känt för många saker och en av dessa är att den kände spelmannen Kalle Moraeus kommer härifrån. Han hade ett känt program på TV där han bjöd in artister och de fick komma och spela musik vid Orsasjöns strand. Orsa är en vacker plats med mycket kultur och historia i vackra Dalarna. Här hittar du hotell i Orsa.

Aktiviteter och upplevelser i Orsa

  • Helvetesfallet och Storstupet
  • Orsa rovdjurspark
  • Orsa hembygdsgård
  • Björnsafari
  • Fryksås Fäbodar
  • Pilkalampinoppi berget
  • Skräddar Djurberga fäbod
  • Orsa Camping
  • Orsa Kaffestuga
  • Orsa Saluhall

Helvetesfallet och Storstupet

Både Helvetesfallet och Storstupet är riktigt härliga platser i närheten av Orsa. Ett besök här är nästan ett måste när du befinner dig i området. Man blir hänförd av naturen här och det är verkligen en upplevelse att besöka dessa båda fina sevärdheter. Här kan du läsa mer om Storstupet och Helvetesfallet. Passa på i början av säsongen eller i slutet av säsongen då du får platserna mera för dig själv. Här ser du fler sevärdheter i Dalarna.

Orsa Rovdjurspark

Gillar man att se vilda djur så är denna park en verklig upplevelse utöver det vanliga! Man kommer nära de vilda djuren och det är en häftig dag inte bara för de mindre utan även för vuxna. Djuren har det bra här sägs det och de är välskötta samt väl omhändertagna. Det känns bra. Det är viktigt för mig, jag är själv en djurmänniska. Djur du kan se här är:

Isbjörn, Kodiakbjörn, Amurtiger, Persisk Leopard, Snöleopard, Skandinavisk brunbjörn, Lodjur, Varg, Järv, Berguv. De tas väl om hand av djurparken och i skrivande stund, så släpptes ett gäng berguvsungar ut i det vilda nyligen.

Orsa Hembygdsgård

Orsa hembygdsgård har gamla anor och här ser du fina gamla byggnader, som timmerstugor, härbren, lador, en saltkvarn samt en smedja. Det anordnas aktiviteter och kurser här mestadels sommartid och du kliver in i en anrik gammal kulturskatt när du befinner dig här.

Björnsafari

Mellan maj – oktober kan du gå på björnsafari utanför Orsa. Du får mera kunskap om björnar, leta spår, hitta spillning samt har man tur kan man få se dessa magnifika djur in action. Du kan även närvara vid före-läsningar om björnar, hur man märker dem och ser deras framfart i naturen. Vill man veta mera om dessa häftiga vilda djur, så är en björnsafari ett perfekt sätt att komma björnarna närmare.

Fryksås fäbodar

Förmodligen den mest kända fäbodvallen i Orsa och kanske i hela Dalarna. Magnifik utsikt med en belägenhet på 503 meter över havet. Du ser ut över Siljansbygden. Det är en magisk plats på många sätt och här kan du uppleva hur en hel by med fäbodar ser ut. Det är en riktigt fin fäbodvall. Fryksås fäbod har verkligen gamla anor och man har haft sina fäbodar här sedan mitten av 1500-talet. Fädbodcafé, vandringsleder, cykelleder, boende, hotell, matställe samt skidspår på vintern hittar du i området. Klart värt ett besök, när du vill komma den gamla anrika Dala kulturen lite närmare. Det är verkligen galet vackert här!

Fryksas fabod Orsa

Pilkalampinoppi berget

645 meter över havet stoltserar detta magnifika berg. Här kan du verkligen njuta av magiskt vacker natur och utsikt värd namnet! Pilkalampinoppi är beläget i Orsa Finnmark och här kan man verkligen säga att man befinner sig i de vackra dalaskogarna. Här hittar du ett fint gammalt brandtorn samt en bra fikaplats. Det är ett känt och välbesökt utflyktsmål i Orsa.

Skräddar Djurberga fäbod

Denna fina gamla fäbod ligger belägen en bit utanför Orsa och har anor sedan 1600-talet. Man bedriver fortfarande fäboddrift här med djur. Denna plats kan vara en naturlig del av en utflykt som görs till Storstupet och Helvetesfallet. Fäbodvallen består av ca 20 talet fäbodar. Få en upplevelse av det gamla genuina Dalarna.

Orsa camping

Orsa Camping

5 stjärnig camping vid Orsasjöns strand. Detta är en pärla vad gäller upplevelser och camping i Dalarna. En riktigt fin camping för hela familjen helt klart! 800 campingtomter varav 600 är med el. Bo vid stranden och njut av sol och bad hela sommaren! Skall du ha en fin campingupplevelse då är Orsa camping klart värt ett besök! Flera campingplatser i Dalarna hittar du här.

Orsa Kaffestuga

Här kan du verkligen njuta av en gofika. Lätt lunch, baguetter, gott kaffe, gott te och annat mumsigt finns såklart här på Orsa kaffestuga. Vacker miljö och härlig atmosfär utlovas. Du kan fika här året om och njuta av allt det goda. Den timrade byggnaden skyddar mot höstrusket och du kan sitta i solen ute på sommaren.

Orsa kaffestuga

Orsa Saluhall

Orsa saluhall har en touch av det gamla. Man är som i en gammal handelsbod vilket är klart sjysst. Handla lokalt mathantverk, hemslöjd, kött, ost och från manuell chark. Det nya blandas fint tillsammans med det gamla. Dalarna är duktiga på mathantverk och här i saluhallen finns det mycket att välja på!

Mera att göra i Orsa:

Aktiviteter i Orsa

Det finns massor av aktiviteter att göra i Dalarna och Orsa är verkligen inget undantag. Här har du många fina aktiviteter och saker att göra året om. Orsa är omgivet av underbart härlig natur och det är verkligen en upplevelse i sig att bara vara ute i denna fina miljö. Jag tycker personligen att Orsa har mer att erbjuda än vad man först trodde och det är som sagt ännu en av pärlorna här i vackra Dalarna. Här hittar du saker att göra runt Siljan. Här hittar du saker att göra i Rättvik och Mora.

2 reaktioner på ”10 saker att göra i Orsa – Aktiviteter i Orsa

Lämna ett svar