Saker att göra i Tällberg – Aktiviteter i Tällberg

Vad finns det att göra i Tällberg?

Mellan Leksand och Rättvik kan du uppleva Tällberg, ett charmfullt litet samhälle med magiska vyer utöver Siljan. Tällbergs belägenhet utgör en utmärkt startpunkt om man fortsättningsvis vill besöka orter runt omkring Siljansbygden. Tällberg har att erbjuda allt ifrån kulinariska mat intryck, bada i Siljan, caféer med hembakat, gott kaffe, hotell och stuguthyrning samt små pittoreska butiker.

Här är ett utbrett intresse vad gällande hantverk, musik och konst samt det genuina Dalarna. Att göra Tällberg:

Tällberg att göra

Tällberg är något av sinnebilden för hur vackert Dalarna kan vara. Det är pittoreskt med alla faciliteter på en och samma gång. Lite som Dalarna är. Gammalt och nytt blandas och får plats sida vid sida här och det är verkligen något många med mig gillar. Pärlor i och runt Tällberg är:

 • Utsiktsplatsen vid den kurbitsmålade telefonkiosken
 • De galet vackra äldre rödmålade små husen och gårdarna
 • Den härliga badplatsen nere vid Siljan
 • Den slingriga och vackra turistvägen mellan Rättvik och Leksan
 • Laknäs – Ligger nära Tällberg. Bada vid den fina ångbåtsbryggan
 • Hjortnäs brygga – Klassiskt dansställe
 • Närheten till Leksands sommarland
 • Närheten till Rättvik – En av Dalarnas bästa sommarstäder
 • Gårdscafé med gott kaffe
 • Gästgiveri
 • Hotell
 • Bra restauranger
 • Kultur i kubik
 • Det härliga Dalalugnet
 • Digerberget tällberg

Tällberg aktiviteter och sevärdheter

Du ser här ovan att det finns massor av pärlor i och runt Tällberg. Här kan du verkligen njuta året runt av god mat, vacker utsikt, fina hotell, kultur, shopping och annat som hör Dalarna till. Det finns mycket ”Tällberg att göra” saker. Klart värt ett besök!

Sevärdheter i Tällberg

Tällberg är den lilla byn med stor dragningskraft och personlighet. De hotell och gästgiveri som finns i byn är alla bokade många gästnätter per år. Stora tilldragelser sker ofta här och det har spelats internationella kortturneringar samt hållits toppmöte om klimat och miljö i denna vackra lilla härliga by. Jag älskar själv Tällberg och har varit hit både med bil och med motorcykel.

Utsikten är att dö för. Ta en selfie vid den berömda kurbitsmålade telefonkiosken eller sitt ner på de bänkar som finns vid det lilla stoppet där på kullen och bara njut av den vackra utsikten ut över Dalarnas största sjö Siljan. Vill man ha pittoresk Dala Miljö med närhet till kultur, god mat, fina hotell samt underbart vackra vyer, då är Tällberg rätt plats att befinna sig på.

Hantverk, Caféer och sevärdheter

Tällbergs by är ett litet, men charmfullt samhälle med många små kaffestugor, små pittoreska butiker med utbud som hantverk, keramik, smedja, glas, present och souvenirer. Tällberg tillhandahåller även ett bra utbud på spa hotell och stuguthyrning. Eller varför inte välja att strosa längs med Siljans strand, kanske följa en vandringsled/cykelled. Gå genom trolsk skog, naturreservat och slåtterängar. Ta leden som tar dig upp till Digerberget, där en helt magisk vy väntar dig, utöver Siljan, där grillmöjligheter även finns.

tallbergsgarden hotell

Kaffestugor i Tällberg

Dalmål kafé & hantverk

Mitt i Tällberg ligger Dalmål kafé & hantverk med milslånga magiska vyer utöver Siljan. 1937 etablerades Tällbergs hemslöjd med inriktning på textilt hantverk, som numera har ett betydligt större utbud inom olika hantverks sjangrar. Hantverksbutiken finner du på nedre våningen och på den övre våningen hittar du ett traditionsrikt kafé, där våfflor med smaker av både sött och salt är väldigt eftertraktat.

Kafét bjuder dessutom på luncher, smörgåsar, lokal glass, hembakade bakverk samt under sommarhalvåret görs vedeldsbakade pizzor i trädgården. Allt detta kan du avnjuta på kaféets stora solaltan, med vyer utöver Siljan.

Öppet: året om, Adress: Siljansvägen 479, Telefon: 0247-50265

Holens kaffestuga

Holens kaffestuga har en historia ända tillbaka till 1935, då kaféet etablerades, och är därmed det äldsta kaféet i Tällberg. Kaféet ligger beläget vid bygdens högsta position i Tällberg, med en magisk och enastående vy, utöver Siljan. Här eftersträvar man att försöka skapa ett intryck av en gammal kaffestuga i nutidens verksamhet.

Här tillhandahålls ett bra sortiment, såsom smörgåsar, luncher, vetebröd, Rättviksglass, samt de uppskattade och berömda våfflorna, som satt prägel på kaffestugan, gjorda med hemgjort hjortron/jordgubbssylt och grädde. Det finns ett stort utbud på sittplatser såväl ute som inne. Här är även hundar välkomna att följa.

Öppet: enbart under sommartiden, Adress: Holgattu 32, Telefon: 076-7677800, för ytterligare information se hemsidan: holenskaffestuga.se

Tallberg Vinter

Bagarstugans gårdscafé

Ett gårdscafé som ägs och drivs av Katarina (Katarinas bröd och kaka) samt Pia (Café Länsmansgården). Här kan du avnjuta en smakfull lunch, och då med ett stort fokus på vegetariskt, samt njutbara bakverk och danska smörrebröd. Alla bakverken görs från grunden av dem själva. De fokuserar på att stödja svenska bönder, och därav så använder man sig av närproducerat och ekologiska råvaror, som då följer dess årstider. Caféet är beläget utmed Siljans magiska vyer.

Öppet: se instagram @bagarstugansgardscafe, eller ring Adress: Siljansvägen 456, Telefon: 070-7571745

Butiker i Tällberg

Dala Rekodeli/Katarinas bröd och kaka

Ett gårdsbageri där man fokuserar på ekologiska råvaror och närproducerat efter årstid. Bagerivaror tillhandahålls i korg och frys och är tillgängliga att inköpa. Betalning sker via swish eller kontant. Speciella beställningar kan göras via telefon.

Adress: Tällbergsvägen 68, Telefon: 070-3724068

Emmas Silversmide

Här utformas individuell design inom silversmycken, med tillverkning i Emmas egna verkstad. Öppet: Lördagar 12-18, Adress: Tällbergsvägen 15, Telefon: 0247-50402

Klockargårdens Hantverksgård

Det har förekommit hantverkare och utställare sedan 1974 på Klockargården. Emellanåt så förekommer ett flertal hantverkare på hantverksgården, som är verksamma inom sitt hantverksområde. Här finns allt ifrån kläder och smycken, glas och keramik, nostalgibod och smedja samt rariteter.

Ring för öppettider. Adress: Tällbergsvägen 456, Telefon: 0247-50260

Knäppaskens Hemslöjd

Ett familjeföretag som varit etablerad sedan 1989 utanför Tällberg (Laknäs) i Dalarna. Här tillverkas och skapas bland annat vardagsvaror och bakredskap i trä, man producerar askar och fat i svepteknik, samt spånkorgar och smycken. Öppet året om.

Adress: Siljansvägen 592, Telefon: 0247-50742

Klockargarden Tallberg

Mases på Tällberg

En gårdsbutik fylld med detaljrikt hantverk, souvenirer och presenter, från den lokala trakten. Här är utbudet som likväl priset uppskattat. Under sommaren finns även möjlighet för stuguthyrning. Öppet: Lördagar – Söndagar samt helgdagar kl. 10-16, eller enligt överenskommelse. Adress: Holgattu 34, Telefon: 070-3545500, 0247-50002

MillaMollis

Millamollis är en butik där du kan få inspiration inom bland annat trädgårdsplantering och blomster, kläder och accessoarer efter det nyaste modet, samt inredning och souvenirer. Med en del touch av Dalarna och svensk design. Man tillhandahåller även vägledning med att formge och designa din trädgårdsdröm. Eller om du behöver hjälp med att homestyla ditt hem inför en husförsäljning. Öppet året runt.

Adress: Siljansvägen 461 (vid gamla Tällbergskiosken) Telefon: 070-4673903, 0247-50300

Tempo Tällberg

Livsmedelsbutik med dagligen nybakade bageriprodukter, välsorterat utbud, ombud för apotek, påfyllning av telefonkort, DHL, bokning av smörgåstårta/charkbricka.

Öppet: Vardagar kl. 9-19, Lördagar kl. 9-15, Söndagar kl. 11-15.

Adress: Tällbergsvägen 132 , i närheten av Tällbergs station. Telefon: 070-2650470

Tällbergs Keramik

På krukmakeriet i Tällberg tillverkas och skapas bland annat stengods och lergods, som bland annat är, saltglaserat stengods, utsmyckade krukor, muggar, kannor m.m. Alla produkter är skapade och framtagna, samt handmålade av Tällbergs Keramik, med dess unika utformning och prägel.

Öppet: Vardagar kl. 10-17, Lördagar-Söndagar kl. 10-15, Adress: Siljansvägen 455

Telefon: 0247-50173, 070-2545826

Dalmål kafè & hantverk

Centralt i Tällberg, finner du Dalmål kafè & hantverk, med en enastående vy utöver Siljan. På nedre våningen tillhandahålls en hantverksbutik med anor från 1937. Här finner du ett stort sortiment av bland annat inredningsdetaljer, smideshantverk, krukmakargods samt souvenirer och mathantverk i från trakten.

På övre våningen finns ett kafè med magiska vyer ut över siljan. Här gör man allt hembakt. Du kan frossa i allt från våfflor till luncher och vedeldsbakade pizzor m.m.

Öppet året om, Adress: Siljansvägen 479, Telefon: 0247-50265

Telefonkiosk Tallberg

Den populära kurbitsmålade telefonkiosken som står vid utsiktsplatsen i Tällberg

Tällbergs Leva & Bo Butik

Här finner du en gemytlig butik som har varit etablerad i 20 års tid, med ett utbud av allt ifrån vardagsvaror och blomster, till inredning och smycken. Här finns en blandning av nytt och fräscht samt upprustat och återbrukat utbud. Butiken tillhandahåller dessutom ett cafè med hembakt, kaffe och glass.

Med öppettider Torsdag – Fredag kl. 14-18, Lördag – Söndag kl. 11-16

Adress: Sturängsgattu 6, Telefon: 070-3728071, 0247-50322

Populära hotell i Tällberg

Det finns som sagt ett stort antal riktigt bra hotell och boenden där du kan hyra och njuta på riktigt av det härliga Tällberg. De mest populära och bästa hotellen är:

 • Dalecarlia Hotell och Spa
 • Åkerblad Hotell – Gästgiveri och Spa
 • Soltägtgården
 • Tällbergsgårdens Hotell
 • First Hotell Klockargården

Att göra i Tällberg med barn

 • Holens kaffestuga
 • Bagarstugan
 • Minigolf
 • Badplatsen
 • Bada i pool
 • Utsikten vid telefonkiosken
 • Spela mini tennis utomhus
 • Spela fotboll
 • Cykla
 • Spela beachvolleyboll
 • Plocka bär
 • Ta er upp för Digerberget
 • Spela biljard på hotellet

Saker att göra och sevärdheter i närheten

 • Laknäs brygga
 • Turistvägen Rättvik – Leksand med vägen genom Tällberg
 • Hjortnäs brygga
 • Siljan med sitt härliga vatten
 • Rättvik – Ligger bara någon mil bort
 • Leksands Sommarland – Nära till Leksand
 • Badplatsen i Tällberg
 • De vackra husen och hotellen i byn
 • Naturen som finns inpå knuten överallt här

Aktiviteter Tällberg Dalarna

Nu vet du mer om vad du kan göra och uppleva i vackra Tällberg. Det är verkligen en pärla i Dalarna och många kommer hit varje år för att få uppleva det traditionella och moderna sammanvävt. Kulturen finns liksom ingjuten i Dalarna och det blir ett naturligt möte med vackra. Speciellt runt Siljan och speciellt här i Tällberg.

1 reaktion på “Saker att göra i Tällberg – Aktiviteter i Tällberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *