Hundspann Dalarna

Saker att göra på vintern i dalarna

Att göra vintertid i Dalarna

Sverige är så mycket mer än bara skidåkning. En riktig vintersemester i den svenska snön består naturligtvis av en fin nedstigning i skidbackarna, men det finns mer! Ta en skoteråkning, en snöskovandring i de vid-sträckta skogarna, en tur med huskies och släden och tillbringa längdskidåkning eller isfiske på efter-middagen. Och naturligtvis: koppla av i bastun efteråt. Här hittar du skidanläggningar i Sälen.

Att göra på vintern

 • Isfiske
 • Hundspann
 • Längdåkning
 • Skridskoåkning
 • Åka slalom
 • Åka snowboard
 • Skoteråkning
 • Gå med snöskor
 • Åka spark på isen
 • Långfärdsskridsko
 • Fika ute

Isfiske

Den vackra sjön Siljan i hjärtat av Dalarna är fryst under större delen av vintern, men det betyder inte att du inte kan fiska där. Isfiske är en specialitet i sig och det är verkligen en av de unika svenska vinteraktiviteterna som gör din semester till ett riktigt vinteräventyr. Så skär ett hål och kasta ut din stav. Du kan köpa ett fiskekort på turistinformationen eller online. Glöm inte att kontrollera isförhållandena innan du träffar isen!

Isfiske Dalarna

Längdåkning

Svenskarna älskar längdåkning, så det är inte förvånande att Dalarna är välutrustade med preparerade längdåkningsspår. Du kan ofta komma på lamellerna från ditt fritidshus i några timmar och njuta av lugn och ro på vägen. Idre, till exempel, erbjuder en rad olika rutter med olika svårighetsgrad och du kan ladda din energi i en våffla på vägen.

Eller ta din picknick med dig och njut av en välförtjänt paus i vårsolen. I Orsa hittar du vackra, väl förberedda rutter och snöförhållandena är ofta mycket bra. Hela familjen kan njuta av längdskidåkning här. För den mer erfarna längdskidåkaren finns den yttersta utmaningen: Vasaloppet, världens äldsta och största längdåkning: 90 km från Sälen till Mora.

Hundspann

Definitivt högst upp på många människors hinklistor: ta en resa med riktiga slädhundar genom det förtrollande landskapet i Dalarna. En slädhundstur kommer verkligen att slutföra din vinterupplevelse och är det perfekta sättet att utforska vinterlandskapet medan du njuter av den spännande och spännande aktiviteten. I Dalarna kan du boka en sådan turné på olika platser. Upplev det själv!

Hundspann Dalarna

Skridskoåkning

Eftersom detta får varje skridskohjärta att slå snabbare: kilometer med is på de oändliga sjöarna i Sverige. Det finns en mängd olika turer och punkter planerade i alla delar av Dalarna. Tänk på din säkerhet! Fråga alltid om isförhållandena och se till att din utrustning är i ordning. Runn och Siljan är populärt att åka på. Såklart även på de mindre sjöarna runt om i länet.

Snöskor

Upplev den vita världen på snöskor. Med snöskor kan du bekvämt vandra genom den vackra vidsträckta naturen i Dalarna. Och det innebär att njuta av lugn och ro, med bara ljudet av den knasande pulversnön under dina fötter. Ett unikt sätt att uppleva den svenska vintern och komma till platser som annars är oåtkomliga. Du kan hyra snöskor på platser som Rättvik, Yttermalungs Camping och Sälen.

Skidåkning

För lite skidåkning måste du verkligen åka till Alperna, eller hur? Inte så! Dalarna har några mycket bra skidområden med mycket utmaning för den erfarna skidåkaren eller snowboardåkaren. Till exempel i Sälen väntar inte mindre än 400 km preparerade backar på dig.

Fyra stora skidområden är förbundna här med olika hissar. Så även den största skidfanatikern kommer inte att bli uttråkad här lätt. Orsa Grönklitt erbjuder olika backar och är ett perfekt resmål för barnfamiljer. Barn älskar äventyrsskogen med sjungande figurer och från stolsliften kan du se ut över varghöljet i rovdjursparken.

Skidakning Dalarna

Ridning

Ridning är möjlig i Dalarna året om, oavsett om du är en erfaren ryttare eller nybörjare. Vandra genom stora snötäckta slätter eller utforska skogarna till häst på till exempel Silverhill Stable strax utanför Rättvik. Föredrar du något tystare? Krypa sedan under täcket i en släde och låt en häst leda dig genom landskapet. På Snickars Brukshästar på Sollerön och Casselbrandts i Hedemora kan du till exempel ta en hästdragen slädtur.

Fika ute

Alla vinteraktiviteter har en sak gemensamt: Att vara ute gör dig hungrig. Och vad kan vara bättre än att njuta av en picknick med i ett vackert vinterlandskap med vintersolen i ansiktet? Så packa din ryggsäck med en termos med varm choklad, smörgåsar, frukt och något sött och se till att du laddar din energi i tid!

Snoskoter Dalarna

Snöskotersafari

Många människor lever för att åka skoter på vintern och det är verkligen en upplevelse att ta sig fram på en sådan! Vill du åka snabbt eller bara glida fram, så är skotern ett bra sätt om du vill njuta av landskapet lite mer är det här ett mycket trevligt sätt att tillbringa en eftermiddag. Du går på tur med en guide och faktiskt inte först utan att ha tränat ordentligt och naturligtvis håller du dig till reglerna. I norra Dalarna kan du hyra snöskoter på flera ställen och gå på guidade turer. Följ de markerade skoterlederna.

Ta dig fram med spark

Ett vanligt transportsätt i små byar på landsbygden: sparken, en lätt träsläde med 2 långa järn. Njut av en vacker vinterupplevelse på isen med en spark. Du kan hyra en spark på bland annat Stiftsgården i Rättvik eller på andra ställen runt om i Dalarna.

Saker att göra på vintern i dalarna

Som du ser finns det otaliga saker att göra vintertid i Dalarna. Dalarna är ett bra landskap för aktiviteter året om och vintertid är inget undantag. Kom hit och njut av allt det vackra och härliga i Dalarna året om! Här hittar du saker att göra på sommaren i Idre Fjäll.

Lämna ett svar