Styggforsen – Styggforsen i Rättvik – Vattenfall

Styggforsen – Dramatiskt naturreservat

Det sägs att Styggforsen är ett av Sveriges mest dramatiska och spännande naturreservat att besöka. Det är liv, rörelse, lite magi och branta klippor som möter dig som besökare. Det råder viss mystik och lite trolsk stämning här över skogen. Det sägs att Styggforsens namn kommer av Styggmannen, som är ett annat namn för djävulen. Det är verkligen ett häftigt och spännande naturreservat på många sätt! Fler saker att göra runt Siljan.

Vattenfall Dalarna Rättvik

Styggforsen är en häftig upplevelse och vattnet kastas ner för de branta klippväggarna som mäter 36 meter. Naturen är som sagt magisk här och reservatet är känd för sin speciella geologi. De branta klipporna vid fallet är tillgängligt med hjälp av trappor och de med hjälpmedel, såsom rullstol eller annan hjälp kan ändå accessa stora delar av det magiska naturreservatet. Det är klart värt ett besök!

Styggforsen naturreservat

Bild: Marianne Johansson

Ligger utanför Rättvik

Befinner du dig i Rättvik åker du mot Furudal och när du kommer i höjd med Boda, så är du snart framme. Det är en riktigt vacker omgivning och här kan du verkligen upptäcka det spännande och härliga med Dalarna. Vi har verkligen nästan allt här och Styggforsen bevisar detta på något sätt. Natur på riktigt! Trolsk skog och hänförande natur! Fantastisk natur och häftigt vattenfall!

Karta Styggforsen

Här ser du en Styggforsen karta, så du enkelt hittar hit:

Styggforsen Karta

Bild: Google Maps, Rättvik och Boda med Styggforsen i fokus

Speciell natur

Det är som sagt en speciell natur här och du kan hitta många fina växter och djurarter här som trivs när det är lite extra mycket fukt i luft och mark. Man kan till och med få se vissa sorters ödlor om man har tur. Eller otur kanske en del tycker! Det finns flera sällsynta blommor, mossor och annan växtlighet här i reservatet.

Det finns även spår av kalkstensbrott, tillverkning och annat spännande att uppleva i området. Kom ihåg att det är ett skyddat område, så skräpa inte ner här. Ta med ditt skräp och släng på anvisade platser. Trapporna är inte omhändertagna på vintern, så var försiktig ifall du är här vid denna tiden på året. Här hittar du övernattningar i dalarna, när du skall resa till Styggforsens naturreservat.

Styggforsen vattenfall

Bild: Marianne Johansson

Service information

Rastplats Servering Tillgänglighet Toalett Vandringsled

När kan du komma hit?

Till Styggforsen Rättvik kan du komma året om.

  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter

Sökningar på Google

Många hittar information via Google och man hamnar på denna artikel från sökningar såsom:

  • Vattenfall Rättvik
  • Styggforsen Dalarna
  • Styggforsen naturreservat
  • Styggforsen vattenfall
  • Rättvik vattenfall
  • Styggforsen vinter

Styggforsen Rättvik

Sammanfattningsvis så är Styggforsen helt klart värt ett besök och här kan du njuta av naturen samt det häftiga vattenfallet. Skogarna är magiska här i Dalarna och området runt Styggforsen är inget undantag. Var som sagt extra noga med naturen och ta den ca 1 kilometer långa vandringsleden till fallet i maklig skön takt, så du hinner njuta som allra mest!

Här hittar du fler vattenfall och naturreservat i Dalarna.

1 reaktion på “Styggforsen – Styggforsen i Rättvik – Vattenfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *