Torka trattkantareller – så gör jag i fäboden
Att torka svamp är ett av de mest stämningsfulla höstarbetena man kan syssla med. I fäboden, där luften drar lätt genom springorna och vardagen går långsamt, blir svamptorkningen nästan som en ritual.
Varför torka trattkantareller på gammaldags vis?
Istället för moderna svamptorkar och ugnar med varmluft går det att använda något så enkelt som en ren handduk och lite tålamod. Och just trattkantarellen lämpar sig perfekt för detta.
Trattkantarellen innehåller väldigt lite vätska jämfört med många andra svampsorter. Det gör att den torkar fort, möglar sällan och behåller doft och arom otroligt fint.
Förberedelser – enkelhet är nyckeln
När man bor i fäbod eller arbetar mycket ute i naturen är det naturligt att ta det man har. Så här gör jag:
-
Rensa svampen direkt i skogen.
– Skaka bort barr och jord redan vid plockningen så slipper man blöta rengöringar hemma.

Own Picture:
-
Låt svampen ligga luftigt på en ren kökshandduk.
– Gärna i ett rum där luften rör sig lite. I fäboden räcker det ibland med att öppna fönstret en stund eller låta dörren stå på glänt. -
Vänd svampen ett par gånger om dagen.
– Då torkar den jämnt och behåller sin form.
Torka trattkantareller på handduk – steg för steg
Utrustning:
-
Ren handduk (gärna gammal men tätvävd bomull – det är bara charmigare)
-
En bricka eller lång bordsyta
-
Gärna ett myggnät eller tunn tygbit om du vill skydda mot damm och insekter
Gör så här:
-
Bred ut handduken och lägg trattkantarellerna i ett luftigt lager.
-
Se till att de inte ligger klumpade, utan sprid ut dem så mycket du kan.
-
Ställ brickan på en plats där luften cirkulerar – gärna nära ett fönster eller där man ändå går förbi ibland, så man minns att röra om lite.
-
Vänd svampen morgon och kväll.
-
Efter några dagar börjar de kännas lätta och prassliga – då är de klara.
Fäbodväder – bästa torkhjälpen
En av fördelarna med att torka svamp i fäboden är luften. Den är ofta lite torrare och svalare än inne i moderna, täta hus.
Temperaturen växlar mellan solvarma dagar och kyliga kvällar, vilket hjälper till att dra ut fukten ur svampen – naturligt och långsamt, precis som det alltid gjorts.
Det doftar svagt av skog i rummet när svampen börjar torka. En blandning av fuktigt trä, granbarr och något jordigt. Just den doften är svår att beskriva för någon som aldrig upplevt en fäbod under torktid.
När är svampen färdigtorkad?
-
Den ska knastra lätt när du bryter den.
-
Ingen fuktig mitt får finnas kvar.
-
Om du är osäker: hellre lite för torrt än för fuktigt – trattkantarellen tappar inte smaken av att torka helt.
Own Picture:
Förvaring – enkelt men lufttätt
När svampen är helt torr:
-
Förvara i glasburk, tygpåse eller plåtburk.
-
Lägg gärna in en liten nypa ris eller en bit okokt sockerbit i burken om du vill suga upp eventuell restfukt.
-
I fäboden brukade man stoppa torkad svamp i små tygpåsar och hänga upp dem i taket – enkelt och mösslöst.
Användning – smaken koncentreras
Det fina med torkad trattkantarell är att smaken blir intensivare än hos färsk. När det är dags att använda den:
-
Blötlägg 20–30 minuter i vatten eller buljong.
-
Eller lägg den direkt i grytan eller såsen – den suger åt sig vätska själv.
-
Stek i smör som vanligt om du vill servera den till kött, på macka eller som tillbehör.
Att torka svamp i fäboden – mer än bara matförvaring
Det finns något nästan meditativt över att sitta vid bordet i kvällsljuset och sprida ut dagens skörd på en handduk. Trattkantarellerna ligger där i sina varma brungula toner och påminner om skogen man vandrat genom.
Det är långsamhet i praktiken.
Att torka svamp är inte bara ett praktiskt sätt att konservera – det är ett sätt att behålla en bit av skogen genom vintern. Varje gång man öppnar burken med torkade trattkantareller senare på året, och doften slår emot en, får man nästan syn på granstammarna igen.
Petter Hansson är frilansskribent och digital nomad med hjärtat i Dalarna. Han har under många år rest, vandrat och deltagit i evenemang runt om i landskapet och delar här med sig av både egna upplevelser och faktagranskade tips. På Dalarna.nu vill han lyfta fram det bästa av regionens natur, kultur och historia – från små byar och dolda pärlor till stora festivaler och klassiska resmål.