Vad är typiskt svenskt? – Här får du svaren

Typiskt svenskt – Mina nio bästa

Vad är egentligen typiskt svenskt? Många skulle ha svarat Bullerbyn (jag älskar Astrid Lindgrens barnböcker!), Ikea, älgar, mörker och norrsken. Och även om dessa saker naturligtvis är en del av den svenska livsstilen, är det bara en av dem som har tagit sig in på min typiskt svenska topp tio-lista. Här är den:

Semesterbostäder

Varje svensk med självrespekt äger en sådan och är stolt över den. Det svenska semesterhus, stugan. Vi pysslar ständigt med den, ändrar den, förbättrar den, lägger till den. Många gånger erbjuder vi svenskar gärna vår stuga till bekanta, men även till gäster och får betalt för att sjunga lovord om sin lilla stuga.

stugor dalarna

Lagom

Det finns ingen direkt översättning av detta ord till andra språk. Om något är lagom i Sverige är det ”lagom”. Inte för stor, inte för liten, inte för bred, inte för hög, inte för mycket. Lagom, med andra ord! Mycket typiskt för svenskt språkbruk. Ett gammalt ord, som kommer från att något man tex drack skulle gå laget runt, lagom, så att det räckte till alla. Man tar alltså precis lagom, så det räcker laget om.

Camping i det fria

En av mina favoriter bland de typiskt svenska sakerna! Camping. Om jag tycker om platsen eller om jag är för trött för att resa längre kan jag göra det bekvämt för mig själv på platsen och stanna över natten. Vare sig det är med ett tält eller en bil. Naturligtvis finns det campingplatser med rinnande vatten, elektricitet och liknande. Men det är också roligt att hitta ett boende som är lite enklare och framför allt billigare, eller hur? Här kan du läsa om vad du bör tänka på och vad allemansrätten handlar om: Allemansrätten

camping Sverige

Jantelagen

Jante lagen är en term för ett visst beteende. Inte bara i Sverige, utan i hela Skandinavien. Den anger hur du ska bete dig och presentera dig för dina medmänniskor. Nämligen så liten som möjligt. Så normalt som möjligt. Så långsamt som möjligt. Men du får under inga omständigheter tro att du är bättre, smartare eller mer kunnig än någon annan. Något i stil med mottot: Vi är alla lika, ingen är bättre än någon annan.

Fika

I Sverige är det vanligt att träffas regelbundet (till och med flera gånger om dagen!) för att äta fika. Människor träffas för att prata, dricka och äta. Helst spontant. Det finns nämligen betydligt godare svenska sötsaker än de ständigt populära kanelbullarna. Bullarna är goda, men det finns som sagt massa gott fika att ta till när man skall sita ner och njuta en stund med en kopp kaffe eller Te.

Myggor

En sak som definitivt inte är en av mina favoriter.  Myggor i Sverige: Det är inte vackert, men tyvärr mycket typiskt. Det finns numera maskiner eller andra produkter att köpa som reducerar antalet myggor på en specifik plats. De är populära och flera av dessa är mycket effektiva i att minska antalet myggor.

Bär

Överlag gillar människor i Sverige att äta söta saker. Det börjar med de berömda kanelbullarna och slutar egentligen inte med någonting. Bär är en del av nästan varje måltid. Oavsett om de serveras varma som en sås till glass, som sylt till frukost eller som tillbehör till grönsaker, fisk och kött finns de alltid på bordet i någon form. Blåbär och tranbär är särskilt populära. Ganska okänd, men en av mina favoriter: Tranbär!

alg Sverige

Helt typisk svensk: älg

För mig hör de fortfarande till listan. De välkända skyltarna finns överallt på vägarna, vännerna pratar om älgjakt (den är oerhört populär här!) och när jag är ute håller jag utkik efter dem. Ibland med tur. Har du tur så ser du älg ute i naturen eller vid vägkanten här i Sverige. Kör då extra försiktigt. De kommer i par många gånger. De är stora och mäktiga.

Surströmming – rutten fisk

Japp, du läste rätt. En sill som är inlagd i salt och som jäser i månader på sommaren och sedan förklaras vara en delikatess. Dess stank är ganska hemsk tycker många. Surströmming är dock en specialitet och delikatess här i Sverige för många människor. Jag äter det sällan, men minns att det var relativt gott senast!

Artikeln är inspirerad av: https://www.schwedenundso.de/2015/02/15/typisch-schwedisch-meine-top-ten/

Hur är det med dig? Vad är ”typiskt svenskt” för dig och vad är typiskt svenska saker i dina ögon?

9 skäl att älska Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *