Dalarnas Största Sjöar – Stora Dalasjöar

Vilken är den största sjön i Dalarna? Här listar vi de största sjöarna i Dalarnas län. Dalarna har en stor mängd sjöar och här i artikeln hittar du de som är störst. Gillar du att fiska, så är Dalarna ett bra val och har många fina sjöar att fiska i. Här hittar du din sjö i Dalarna.

Största sjöar i Dalarna

Både stora och mindre insjöar. Ett av världens bästa flugfiske hittar du i Dalarna. Här kan du se mer om vår underbart vackra natur i Dalarna. Skall du besöka någon eller några av alla de fina sjöar som finns i Dalarna, kanske du behöver ha koll på ställplatser för husbilar i Dalarna.

Siljan

Siljan är som du kanske redan vet Dalarnas största sjö. Det är verkligen en stor fin insjö och det ligger välkända tätorter vid eller i närheten runt sjön. Rättvik, Leksand, Mora, Tällberg och Vikarbyn är några av alla de kända och vackra orter runt Siljan.

Siljan är 280 km²

Runn

Runn är näst största sjön i Dalarna och den har även den vackra och kända tätorter vid sina stränder. Falun, Vika, Torsång och Borlänge ligger vid Runn eller väldigt nära. Runn sägs ha lika många öar, som det finns dagar på året, alltså 365 stycken.

Om detta verkligen är sant tvistar de lärde om, men det är i vart fall en stor mängd öar och detta har gjort Runn till en mycket populär båtsjö. det sägs vara den mest båttäta sjön i hela Sverige. Sjö vid Falun. Näst största dalasjön:

Runn är 62,5 km²

Dalarnas nast storsta sjo

Bild: Google Maps

Amungen

Amungen hamnar som nummer 3 på listan över Dalarnas största sjöar och ligger i både Dalarna och hälsingland. Amungen befinner sig även 228 meter över havet. Vilket är relativt högt upp.

62,9 km² (delvis i Hälsingland)

Orsasjön

Orsasjön ligger i både Orsa och Mora kommun. Den är 94 meter djup och ligger på 151 meter över havet. Orsa ligger vid sjön samt flera andra vackra dalaorter.

Orsasjön är 53 km²

Väsman

Väsman ligger i Ludvika kommun och är 53 meter djup. Den ligger på 154 meter över havet och är ca 14 kilometer lång samt 1.5 – 6 km bred.

Väsman är 39 km²

Venjanssjön

Venjansjön ligger i Mora kommun och ligger 273 meter över havet. Arean på denna sjö är 35,1 km och den ligger 361 km från havet.

Venjanssjön är 35,1 km²

Barken

Sjön Barken ligger i 3 av Dalarnas kommuner. Fagersta, Norberg och Smedjebackens kommun. Sjön består av 2 sammanhängande sjöar. Norra – och södra Barken.

Barken är 33,5 km²

Ljugaren

Ljugaren är en sjö som ligger i Rättviks kommun på en höjd av 215 meter över havet. Det är en stenig sjö och man fiskar bäst från båt här. Det nappar bra. Aborre, gädda, Öring samt annan fisk.

Ljugaren är 23,3 km²

Stora sjoar Dalarna

Tisjön

Tisjön ligger i Malung- Sälens kommun på en höjd av 431 meter över havet. Här hittar du Abborre, Gädda, Lake, Mört, Sik och Siklöja.

Tisjön är 22,9 km²

Skattungen

Skattungen hittar du i Orsa och Rättviks kommun. Sjön ligger på ca 200 meters höjd över havet och är 58 meter djup på djupaste stället.

Skattungen är 19,7 km²

Öjen

Öjen eller Öjesjön ligger även den i Malung- Sälens kommun. Öjen ligger 296 meter över havet. Orter som ligger runt Öjen är Öje, Östra Öje, Hånäset, Idfjärden och Lännviken.

Öjen är 19,1 km²

Väst-Kvien

Väst-Kvien ligger i Malung-Sälens kommun på en höjd av 309 meter över havet. Du kan fiska här och då får man oftast aborre, mört, sik samt lake.

Väst-Kvien är 17,9 km²

Rogsjön

Rogsjön är en relativt näringsfattig sjö som ligger utanför Bjursås i Dalarna. Sjön ligger på en höjd av 154 meter över havet och finns i Falu kommun.

Rogsjön är 17,8 km²

Storsta insjoar Dalarna

Lisjön

Lisjön ligger i Ludvika kommun på en höjd av 258 meter över havet.

Lisjön är 13,6 km²

Bäsingen

Bäsingen ligger i Avesta kommun i Dalarna på en höjd av 67 meter över havet. På sitt djupaste ställe är sjön nästan 30 meter.

Bäsingen är 12,5 km²

Horrmunden

Horrmunden ligger i Malung-Sälens kommun på en höjd av 440 meter över havet. Det är en relativt grund insjö med ett djup på 9 meter.

Horrmunden är 12,5 km²

Hinsen

Hinsen ligger i Falu kommun på 191 meters höjd. Här kan du fiska mört, aborre, lake och gers.

Hinsen är 12,0 km²

Oresjön

Oresjön ligger i Rättviks kommun på en höjd av ca 200 meter över havet. Den är ca 37 meter djup på sitt djupaste ställe.

Oresjön är 11,9 km²

Dalarnas storsta sjoar

Balungen

Balungen ligger i Falu kommun på en höjd av 198 meter över havet. På sitt djupaste ställe är djupet 20 meter. Här fiskar du aborre, gädda, brax och gers.

Balungen är 11,7 km²

Stor-Flaten

Stor-Flaten ligger i Leksands kommun på en höjd av 291 meter över havet.

Stor-Flaten är 11,4 km²

Närsen (i Nås socken)

Närsen ligger i Vansbro kommun på en höjd av 296 meter över havet.

Närsen är 9,5 km²

De allra största sjöarna i Dalarna

Detta är de största sjöarna i Dalarna och när du befinner dig i vårt vackra landskap, så se till att du besöker någon eller några av alla de fina insjöar som finns hör i Dalarna. Fisket är alldeles utmärkt i många av våra sjöar. Både i de största och i de mindre sjöarna som finns i landskapet. Här hittar du de mest kända bergen i Dalarna.

1 reaktion på “Dalarnas Största Sjöar – Stora Dalasjöar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *