Oxbergs hembygdsförening

Hembygdsföreningen i Oxberg

Oxberg som är belägen i Mora kommun i Dalarna, är en socken som lockar den som är intresserad av friluftsliv, fiske och camping, såväl som den som är kulturhistoriskt intresserad. För den fiskeintresserade finns såväl Oxbergssjön med gädda och stora abborrar, Gosängarna med röding och öring såväl vintertid som sommartid, eller Spjutmodammen, som framför allt har gädda och abborre. Campa får du göra enligt allemansrätten och det finns många vattendrag, som Österdalälven, som är populära att stanna vid.

Vacker natur och fäbodar

Många är de fäbodar som finns välbehållna och som lockar turister från såväl utlandet som olika delar av Sverige. Har du tur är du i närheten när det anordnas musikkvällar i fäbodarna. Kulning är en sångteknik som användes som lockrop av kvinnor som gick på fäbodarna förr i tiden, och är något som fascinerar många människor. Tekniken i kulningen innebär ett enormt högt tryck i lungorna och ger höga toner som kan höras flera kilometer bort. Speciellt magiskt kan det bli intill en tjärn eller sjö när ljudet sprids över vattnet och ekar tillbaka.

Bilden är inte från Oxbergs Hembygdsförening

Tradition i Oxberg

Hembygdsföreningen har funnits sedan 1967 och har ungefär 140 medlemmar. På sommaren har fäbodvandringar anordnats och flera skrifter har utgivits av föreningen. Föreningen har också i sin ägo ett antal byggnader såsom Axi kvarn, det gamla Missionshuset och Oxbergsgården, den tidigare stationsbyggnaden.

Vasaloppet går förbi här

Den som gillar att plocka bär har många samtyckare i Oxberg, och skogarna fylls med såväl bär som plockare när tiden är mogen. Blåbär, lingon och hjortron kan du hitta i skogarna, men du kan inte räkna med att få hjälp med att hitta ett bra bärställe – det behåller de gärna hemliga.

Badar är det många som gör om sommaren, och i östra delen av Oxbergsjön finns en badplats med sandstrand och hopptorn, men även om vintern finns det både bassängbad och möjlighet till bastubad. Mest känt är trots allt Oxberg för att vara ett stopp i Vasaloppet, och många är de skidåkare som passerar Oxberg i Vasaloppstider, men även om sommaren som vandringsled.

Aktiviteter i hembygdsföreningarna

En hembygdsförening intresserar sig för historien i den socken där den befinner sig, samt samlar information från bygden för att inte låta den gå förlorad. I takt med att personer viker hädan försvinner mycket kunskap och tradition, och det är inte säkert att det är någon som tar hand om de fotoalbum, de gamla redskap och förteckningar som kan vara av stort intresse för andra. Släktforskning är en aktivitet som många hembygdsföreningar ägnar sig åt och där spelar också äldre personer i bygden och deras tillgångar en viktig roll.

Gammal kunskap som förs vidare

Kunskapen som finns hos medlemmarna i en hembygdsförening sprids vidare genom böcker, filmer, skrifter och föreläsningar. I många hembygdsföreningar anordnas det utflykter där medlemmar eller utbölingar får bekanta sig med historien på de platser där historien utspelade sig. Vandringar som kan gå förbi stenrösen, gamla bosättningar och andra kulturminnen som det kan vara lätt att gå förbi och förstå vidden av om ingen berättar om dem.

Fika och umgås

Kaffet och fikat är centralt i de flesta hembygdsföreningar. Oavsett om det gäller ett årsmöte, en vandring bland kulturminnen, en dag med slåtter på ängen eller en dag med fiske finns termosen där och förgyller dagen. Kanske är detta trots allt höjdpunkten och kärnan i de flesta hembygdsföreningar, att mötas och spendera en tid tillsammans.

Sedan finns det ingenstans som en kopp kaffe eller en kopp choklad smakar så bra som ute i naturen, och ingen tidpunkt för paus är så lämpad som efter en tuff vandring i skogen eller några timmars idogt arbete på åkern eller ängsmarken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *