Saker att göra i Älvdalen – Aktiviteter och sevärdheter
Aktiviteter i Älvdalen Dalarna
Älvdalen har mycket att erbjuda. Både vinter- och sommartid finns ett stort antal aktiviteter i Älvdalen. Väljer Du att vara ute i den vilda vackra naturen med allt den har att erbjuda, eller kanske att besöka ett genuint Hembygdsmuseum eller en riktig fäbod? Vi hjälper Dig gärna att hitta en aktivitet som passar just Dina intressen och paketerar gärna utefter Dina önskemål, vilken årstid det än gäller.
Att göra i Älvdalen
- Fiska
- vandra
- Cykla
- Åka längdskidor
- Åka slalom och snowboard
- Paddla kanot
- Klättra
- Besöka naturreservat
- Besöka en levande fäbod
- Isfiske
- Vinterbad
- Isklättring
- Museum
- Hemslöjd
- Vildmark
Att göra Vår, Sommar och Höst
Är du intresserad av fiske, vandring, mountainbike, golf, älg/bäver-safari, paddla kanot, klättra, bo och leva på en Fäbod, plocka bär eller svamp eller sitta och grilla i en slog-bod längs Österdalälven?
Utbudet är gränslöst och Du har goda möjligheter till att utforska allt på egen hand eller så låter du oss på Älvdalens Turistbyrå hjälpa till att sätta ihop ett aktivitetspaket.
Att göra Vintertid i Älvdalen
Vintertid erbjuder Älvdalen bland annat utförsåkning av alla de slag, fina möjligheter till längdskidåkning med god snötillgång, milsvida skoterleder inom Nordic Areas pistade leder, goda isfiskemöjligheter, isklättring mm.
Hagströmmuséet i Älvdalen
Upplev musikhistoria på Hagströmmuséet i Älvdalen. Under vintern tillbringar man gärna lite tid inomhus i värmen. Förslagsvis besöker man då bland annat Porfyr & Hagströmsmuséet, Rot Skans Hembygdsgård, Älvdalens simhall med 50-meters bassäng, lek/plaskbassäng och vattenrutschbana, Älvdalens Ishall, biograf, Älvdalens sockenbibliotek mm.
För mer information och förslag på fler paket, kontakta Älvdalens Turistbyrå.
MTB-kurser för nybörjare
Välkommen till en MTB kurs på Dina villkor! Målet med kursen är att utveckla Dig som MTB åkare. Förkunskaper: Att Du kan cykla och har lagat en punktering etc någon gång. Du får lära dig grundläggande tekniker, backkörning, spårval, hopp och drop.
Vi går igenom underhåll och enklare reparationer av cykeln. Huvuddelen av kursen är förlagd i sadeln på den MTB som blir Din egen under kursen. Du får givetvis ta med Din egen MTB om har en sådan, observera dock att vissa grundkrav ställs på din cykel.
På vår egen MTB bana kommer vi att öva grundläggande teknik under säkra former innan vi ger oss i kast med lite svårare underlag. I trakten finns allt ifrån mycket enkla till väldigt krävande och svåra stigar att cykla på. Svårighetsgraden på cyklingen anpassas dock alltid efter kursdeltagarna.
Fäbodtur med Häst & Vagn
Följ med och upplev lite av vår kulturhistoria. Vi åker häst och vagn till en levande fäbod där vi stannar över natten. På morgonen får den som vill vara med och prova på de typiska sysslor som förekommer på en fäbod innan det bär av tillbaka till civilisationen igen. Under resan äter du tidstypisk mat som tillagas som man gjorde förr.
Fäbodtur med häst och vagn i 2 dagar med övernattning på fäboden inkl alla måltider samt övernattning i 4-bäddsstuga en natt före och en natt efter turen:
Turerna körs från mitten av maj till slutet av augusti.
Lär dig Flugfiska!
Älvdalens Fiskecenter erbjuder kurser i flugfiske hela säsongen. Flugfiske är en härlig hobby som kan vara både avkopplande och spännande men även kännas lite frustrerande innan man lärt sig de grundläggande greppen. Många ger upp innan de ens börjat för att det ser för svårt ut. Med en liten knuff i rätt riktning kan dock de flesta lära sig att göra snygga 25-meters-kast samt drilla fisk med fingertoppskänsla.
Älvdalens Fiskecenter erbjuder kurser i flugfiske under hela säsongen, både för nybörjaren som aldrig hållit i ett flugspö men även för den som flugfiskat ett tag men vill förkovra sig ytterligare. Hör av dig till oss på ”centret” och låt oss berätta mer om våra olika kurspaket sommaren 2008.
Älvdalens Fiskecenter Tel: 0251-123 44 Hemsida: www.alvdalenfiske.se Alltid nära till fiskelyckan! Älvdalens FVO har mycket att erbjuda och med över 200 km strömmande vatten samt mer än 400 sjöar är det alltid nära till fiskelyckan!
Sevärdheter Älvdalen
Vi vill gärna guida Dig till det som just Du är intresserad av att se eller besöka. Kanske är det något av dessa sevärdheter?
Rots Skans – Älvdalens hembygdsmuseum med historiska miljöer från 1600-talet. Känn historiens vingslag i den fantastiska miljön. Möjlighet till kaffe med hembakat fikabröd i slöjdstugan.
Rots skans
- Levande fäbodar – ett stycke kulturhistoria För att spara betet hemma på gården användes fäbodarna sommartid. Ingenstans levde fäbodväsendet så intensivt som just i Älvdalsområdet, så sent som 1960 fanns det 48 fäbodar i bruk.
- På Gessi fäbodar lever familjen Axelsson/Gunnerus under juni, juli och augusti med sina barn, fjällkor, getter, hästar, grisar, hönor, kaniner m.fl. och du är välkommen att besöka dem när som helst. Där kan du köpa fäbodprodukter alla dagar i mån av tillgång och fika på lördagar.
Möjlighet finns att övernatta och att delta i sysslorna. Även fäbodreservatet Hedbodarna är i bruk och har öppet dagligen under juni – mitten av september.
- Porfyr & Hagströmsmuséet – ett museum som blandar utställningen med de vackra föremålen i stenarten Porfyr som har brutits i Älvdalen under århundraden, och Hagströms världskända gitarrer och dragspel. Det andas nostalgi.
Porfyr – Sveriges diamant
”Åhr 1772 frös säden av. Åhr 1773 vart en stor död.” Detta stod ristat över dörren till en gammal spannmålsbod i Norra Dalarna. För att lindra nöden i 1700-talets Älvdalen sökte man efter naturtillgångar som kunde ge fattigsocknarnas invånare en utkomst.
I Älvdalen fann man porfyr och i slutet av 1700 påbörjades brytning av denna Sveriges diamant vars hårdhet och färgkombinationer gör att den kan slipas och formas till konstföremål som saknar motstycke.
På Porfyr- och Hagströmsmuséet i Älvdalen kan du beundra dessa vackra föremål och på Nya Porfyrverket (grundat 1897) finns möjlighet, mot förhandsbokning, att se hur tillverkningen en gång gick till. Lokala hantverkare tillverkar än idag bruksföremål och smycken av porfyr och på Porfyrcentret i byn Näset kan du se hur tillverkningen går till idag.
Gryvelådagen
Gryvelåns natur- och kulturreservat – I Gryvelåreservatet kan du se byggnader och utrustning som visar hur gamla tiders skogsarbetare levde. Där finns den gamla kolarplatsen och tjärdalen, blästan där myrmalmen förädlades och mycket mera.
På markerade leder med informationstavlor kan du ta del av gammal kultur och natur hela sommaren. Under fredag kväll och lördag v 34, på reservatets dag, Gryvelådagen, kan du se hur man bränner tjära, kolar kol, utvinner myrmalm med mera.
Under vintern arrangeras turer med häst och släde till Gryvelåreservatet där man bor i den gamla skogshuggarkojan och äter mat som var typisk för skogsarbetarna förr.
- Floj Fäbodar – en av de cirka 10 fäbodar som fortfarande är i bruk i området kring Älvdalen (sommartid). Möjlighet att övernatta och att delta i sysslorna. Smaka nykärnat smör, messmör och mesost, så gott.
- Älvdalens Hemslöjdsbutik – genuint hantverk av högsta kvalitet. Traditionellt från Älvdalen och byarna runtomkring. Här säljs även smycken och andra vackra föremål tillverkade i den berömda Älvdals-porfyren.
- Navardalens vildmarksstation – cirka 30 km från Älvdalen kan du uppleva riktig vildmark. Vildmarkstationen ligger i björnrika marker och möjligheterna att se spår från björn är stor… Övernattning, mat , bastu med bad i Navarsjön kan fås på beställning.
Att göra i Älvdalen
- Blyberget Naturreservat
- Brindbergs Fäbod
- Bunkris Brandtorn
- Buskoviusstenen
- Evertsbergs Gammelgård
- Evertsbergs Kapell
- Floj Naturreservat
- Garbergs Stenbrott
- ÄlvdalenGrillplats med bänkar.
- Gryvelån naturreservat
- Guennas grotta
- Gummas Naturreservat
- Hedbodarna
- Hykjeberget – Naturreservat
- Kelda
- Lekattsugnet
- Långö Liebruk
- Mickeltjärn
- Mångsbodarna Naturreservat
- Naturreservat Tramsgrav
- Nornäs Kapell
- Norra Trollegrav
- Nya Porfyrverket
- Näcksjövarden Naturreservat
- Porfyr- & Hagströmmuseet
- Prästskogsstugan
- Radiumkällan
- Rensjön Naturreservat
- Ribbåsfallet
- Rivsjöfallet
- Rotensugnet Naturreservat
- Rots Skans
- Rövarbergsgrottan
- Salemkapellet
- Skärklittsgnupen
- Snoddskallen
- Spjutmo Rastplats
- Sprittgården
- Stops vattenfall
- Stopån
- Svartgessi Naturreservat
- Södra Trollegrav Naturreservat
- Tangeråsen Naturreservat
- Trängsletdammen
- MoraVasaloppets skidspår.
- Vasaloppsarenan 6 – 90 km
- Vasaloppsleden – 45 km Evertsberg till Mora
- Väsaberget
- Zorns Gopsmorsstuga
- Älvdalens Kyrka
- Åsens kapell
Naturreservat Äldvalen
- Smolbäcken
- Stenskrullen
- Stora Skärberget
- Stormorvallen
- Städjan-Nipfjället
- Sundbäcken
- Svartgessi
- Sågbäcken
- Södra Trollegrav
- Tangeråsen
- Trollvasslan
- Trygåskölen
- Björnån
- Björnåsen
- Blocktjärnåsen
- Bredåsen
- Byggningaån
- Veksjömyr
- Vålåberget
- Ögan
- Österdalälven
- Översjöåsen
- Mångsbodarna
- Norra Trollegrav
- Nysätern
- Nyängena
- Piltlokarna
- Rensjön
- Rotensugnet
- Tvärhugget
- Korvhäden
- Krakelandet
- Kringelfljot
- Krokfljot
Aktivitet Älvdalen Dalarna – Att göra i Älvdalen
Observera att öppettider på samtliga sevärdheter ovan kan variera beroende på säsong. Kontrollera alltid med respektive sevärdhet eller med Älvdalens Turistbyrå. Här ser du fler aktiviteter i Älvdalen och Dalarna. Många åker till Älvdalen för både fisket här och att köra älvdalen mtb. Cykling är stort i hela Dalarna och även här i Älvdalen!
1 reaktion på “Saker att göra i Älvdalen – Aktiviteter och sevärdheter”