Cykla Runnleden Falun – Borlänge

Vacker banvall mellan Falun – Borlänge

Idag har jag cyklat på gamla banvallen som går parallellt med den nya banvallen. Det är en riktigt fin tur med cykeln och jag njöt verkligen av bra motion, trevligt väder samt mysiga miljöer längs vägen. Denna delen av cykelleden runt Runn kallas just för Runnleden. Du kan även välja att cykla hela vägen Runn Runt.

Runnleden Falun – Borlänge

Just idag vände jag när jag kom till kommungränsen mellan Falun – Borlänge, men jag har tidigare cyklat en bra bit in i Borlänge kommun. Kan starkt rekommendera denna fina banvall minst en gång. Det är många som cyklar runt Runn och då kan man cykla längs denna delen av sjön.

Byar längs gamla banvallen

Det ligger flera små fina byar längs med den härliga cykelvägen och några är:

  • Liljesund
  • Hinsnoret
  • Norsbo
  • Storsund
  • Haganäs
  • Tomnäs
  • Kyna
  • Ornäs

Kör man hela vägen mellan Falun och Borlänge så är sträckningen ca 2.6 mil. Det är som sagt en riktigt fin sträcka. I Ornäs kan man handla på affären ifall man behöver fylla på med något att dricka eller äta. De flesta har nog vatten och någon frukt eller fika med sig, för det är en bra bit som nästan inte alls har någon form av bebyggelse. En del har hund med sig och då bör du även ha vatten och något att äta till den.

Pittoreska miljöer

Dessa små pittoreska byar cyklar man igenom när man far fram längs banvallen. Banvallen är förresten en del av Runn runt, som jag tänkte skriva om i ett inlägg längre fram. Byarna har hästhagar samt det ser ut att vara ett lugnt tempo här. Liljesund är en av favoriterna och jag skulle kunna tänka mig att bo där. Det är så vackert.

Rastplats längs Runnleden

När man har cyklat en bit från Falun mot Borlänge, så kommer man till en rastplats på vänster sida av den gamla banvallen och där kan man ta en fika eller grillar samt blicka ut mot Runn från höjden. Riktigt vackert och en fin plats att hämta andan lite. Det är inte så långt från Källviken, så dit kan man promenera om man har tiden.

Sommarstugor vid vattnet

Det ligger en hel del fina gamla sommarstugor nedanför den nya banvallen, alldeles vid vattnet. Det har verkligen fina lägen alldeles nere vid Runn. Pang Läge skulle man kunna säga! De har även nära till all svamp och bär, som finns i skogen här intill banvallen. Det är riktigt fina bär – och svampställen här längs stora delar av sträckan. Cyklar du till Borlänge, så ser du här vad du kan göra i Borlänge.

Runnleden – Klart värt att prova!

4 reaktioner på “Cykla Runnleden Falun – Borlänge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *