Nationalparker Dalarna – Nationalpark i Dalarna

3 vackra nationalparker i Dalarna

En nationalpark är en plats som är skyddad och för att bli en nationalpark, så krävs det att Regeringen och Riksdagen beslutar om att en viss plats skall bli nationalpark. I Dalarna finns 3 sådana platser och vi skall vara stolta över dessa fina områden, som utnämnts till att få vara nationalparker. Dessa områden är även extra skyddade och skall bevaras som de är för kommande generationer. Oftast är det Länsstyrelsen som sköter om områdena.

Här kan du även läsa om våra naturreservat i Dalarna.

Vilka är nationalparkerna?

De tre områden som utnämnts till nationalpark i länet är Färnebofjärden, som till stora delar även ligger i Gävleborgs län. De andra två vackra platserna är Fulufjället och Töfsingsdalen i Älvdalens kommun. Hit kan man med fördel åka och njyta av den vackra natur som finns här i Dalarna.

I dessa parker kan du verkligen uppleva det unika som finns här och just nationalparksstatusen gör att det är högsta skydd för naturen. Man skyddar här djur- kultur och naturliv från att förstöras. Det skall vara som det varit i alla tider och man bevarar dessa platser så gott som orörda även för kommande generationer.

Fulufjällets nationalpark

Detta är den mest populära och mest besökta av de tre parkerna. Här ligger det mycket kända vattenfallet Njuperskärs vattenfall. Det är det 4:e högsta vattenfallet i Sverige och en mäktig upplevelse. Man vandrar hit genom uråldriga skogar samt upplever en miljö, som inte finns på många andra plaster i landet. Klart värt ett besök!

Bild: Wikipedia

Njuperkärs vattenfall ligger ca 3 mil från Särna och är rätt nära den norska gränsen. Det finns restaurang och toaletter vid naturrum, som även har en parkering för besökare. Man finner unika lavar och mossor här vid vattenfallet, då det skapas en viss fuktig miljö, där dessa trivs.

Här kan du läsa mer om vattenfall i Dalarna.

Töfsingsdalens nationalpark

Denna nationalpark och mycket stor och även relativt otillgänglig. Det är verkligen urskog samt mängder med klippblock som täcker stora ytor. Här är det inte tillrättalagt utan rå vildmark. Här är man långt från människor och civilisationen helt klart. Vill man ha vildmark och orörda miljöer, då har man kommit helt rätt!

Bild: Wikipedia

Området här måttades ut på en karta när nationalparken skulle komma till 1930. Man gick inte omkring och tittade, för det är verkligen ett hav av stenblock. Detta hav skapades av att inlandsisen låg still här en längre period och berget bröts ner till stora klippblock och stenar av den. Lättast att komma hit är från sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Det finns informationstavla med info om nationalparken.

Färnebofjärden nationalpark

Denna nationalpark skapades så sent som 1998. Detta område ligger längs nedre delen av Dalälven och det är verkligen speciella miljöer här. Unik naturmiljö är det verkligen vad gäller våtmarker, djurliv, forsar, vattendrag samt skogar. Det är ett stort område och nationalparken fortsätter in i Gävleborgs län. Precis som de andra parkerna så sköts den om av Länsstyrelsen.

Bild: Wikipedia

Det är relativt enkelt att ta sig till denna nationalpark om man jämför med Töfsingsdalens nationalpark. Vissa platser är även handikappsanpassade för enkel access. Naturrum Färnebofjärden är nationalparkens besökscentrum och ligger i Gysinge i Gysinge Bruks gamla stall. Är man i området tycker jag att man skall göra ett besök. Miljöerna längs denna delen av Dalälven är verkligen en upplevelse både för oss som bor här men även för alla besökare som kommer varje år till Dalarna. Här hittar du Dalarnas berg.

Film på Naturvårdsverkets Youtubekanal. Vi har verkligen många fina platser över hela Sverige och speciellt i Dalarna, såklart!

Unik Natur i Nationalpark Dalarna

Dalarna har verkligen en underbar och unik natur, som jag absolut tycker att man skall uppleva när man bor i eller besöker länet. Det finns mängder med fina upplevelser du kan skaffa dig här och dessa 3 nationalparker i Dalarna är klart värda minst ett besök! Här hittar du ställplatser i Dalarna i närheten av nationalparkerna.

2 reaktioner på “Nationalparker Dalarna – Nationalpark i Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *