Hotell i Ludvika – Hotell och Vandrarhem

Alla hotell i Ludvika

Den lilla staden Ludvika i Dalarna är en plats där naturen alltid är närvarande. Ludvika är helt enkelt ett paradis för den besökare som vill upptäcka Dalarnas natur på vandringar, genom fiske eller genom härliga bilturer i stadens omgivningar. Du hittar även vandrarhem här i artikeln.

Ludvika Stadshotell

Ludvika Stadshotell är beläget i centrala Ludvika, på ett avstånd av bara några hundra meter från Ludvika järnvägsstation. Hotellet är lite speciellt eftersom det faktiskt har legat på samma plats i över 100 år.

Ludvika Stadshotell är en del av kedjan Your Hotel och har förärats tre stjärnor enligt den internationella hotellskalan. Hotellet har totalt 30 hotellrum i flera olika rumstyper. Här läser du mer om konferens i Dalarna.

Rummen är rymliga och är inredda i en intressant blandning av den traditionella hotellstilen och den moderna skandinaviska designen. Alla rum har TV och egna badrum. Wi-Fi finns tillgängligt såväl i de enskilda rummen som i alla gemensamma utrymmen.

Ludvika Stadshotell har ingen egen restaurang, men i lobbyn finns möjlighet att köpa dryck och enklare mat. Hotellet har även ett gemensamt kök för de besökare som vill laga egen mat. Närmaste restaurang ligger bara ett stenkast från hotellet.

Rex Hotell Ludvika

Rex Hotell är ett mindre hotell som är beläget centralt i Ludvika, endast ett par minuters promenad från järnvägsstationen. Hela stadens utbud av nöjen, restauranger och sevärdheter ligger på bekvämt gångavstånd.

Till exempel ligger Dan Andersson-museet nästgårds med hotellet. Rex Hotell har totalt 21 hotellrum, i form av enkelrum, dubbelrum och familjerum. Alla rum är nyligen renoverade (2011) och håller mycket god standard.

Minibar, vattenkokare för te och kaffe, platt-TV med kabelkanaler samt Wi-Fi är standard. Varje morgon serveras en generös frukostbuffé i hotellets matsal. Någon restaurang finns inte på hotellet, men det finns flera caféer och restauranger i närheten.

Som gäst på Rex Hotell har man möjlighet att träna gratis på träningscentret Må Bättre som ligger bara några hundra meter från hotellet.

Hotell i Ludvika Dalarna

Hotell Ludvika

Morhagen Konferens & Rekreation

Morhagen Konferens & Rekreation är en konferens- och hotellanläggning som ligger mycket naturskönt vid sjön Väsman mellan Ludvika och Borlänge.

Det är cirka 30 minuter med bil till både Ludvika och Borlänge. Hotellet har 24 rum, i flera olika rumstyper. Alla rum är individuellt inredda i en klassisk hotellstil, med eleganta möbler och en autentisk gammaldags charm.

Rummen har separata badrum med dusch och är utrustade med TV med kabelkanaler. De gemensamma faciliteterna omfattar en vacker uteplats i trädgården, en egen anläggning för bangolf, en boulebana samt en en ångbastu.

Hotellet är populärt för den som älskar fiske, detta eftersom fisket i sjön Väsman är utmärkt. I Sunnansjö, cirka fem minuter med bil från hotellet, finns en mataffär.

Smebackens pensionat

Smebackens pensionat är beläget i Smedjebacken, en liten ort som ligger cirka 15 minuters bilresa från Ludvika. Pensionatet är ett utmärkt boende om man vill bo mitt i naturen samtidigt som man har nära till den lite större staden Ludvika.

Smebacken är vad lokalbefolkningen kallar sin egen ort. Smebackens pensionat har fem rum. Man väljer mellan enkelrum, dubbelrum eller trebäddsrum. Rummen är inredda i klassiska material och har möbler i traditionell hotellstil.

De är rymliga och ljusa. I varje rum finns skrivbord och handfat. Dusch och badrum delas med andra gäster. Bland de gemensamma faciliteterna kan nämnas ett TV-rum, ett fullt utrustat kök, en vacker trädgård och en gemytlig uteplats.

Frukost serveras kostnadsfritt varje morgon. Från Smebackens pensionat är det nära till såväl bad som andra fritidsaktiviteter. Det finns till exempel elljusspår och vandringsleder i närheten.

Grangärde Hotell i Ludvika

Grangärde är ett litet samhälle beläget några mil norr om Ludvika i Dalarna. Här ligger Grangärde Hotell inrymt i en vacker byggnad med anor från sent 1700-tal.

Hotellet ligger vid ett vackert skogsområde, mellan sjöarna Bysjön och Björken. Många av rummen har en vacker utsikt över sjöarna. Trestjärniga Grangärde Hotell har 30 rum. Man väljer mellan enkelrum, dubbelrum och familjerum.

Alla rummen är individuellt inredda i en klassisk hotellstil med bland annat trägolv och eleganta möbler. Gratis Wi-Fi och TV med kabelkanaler är standard. Varje morgon serveras en generös frukostbuffé i hotellets matsal. I hotellets restaurang serveras en varierad meny.

I baren, som självklart har fullständiga rättigheter, finns ett varierat utbud av drycker. Hotellet erbjuder uthyrning av såväl cyklar som båtar för de besökare som vill utforska omgivningarna.

Boende i Ludvika

Trots sin lilla storlek har Ludvika en handfull riktigt bra hotell. Staden kan till och med ståta med ett fyrstjärnigt hotell, Best Western Grand Hotell Elektra, som även har ett mycket bra spa. Det finns ett boende i Ludvika för alla smaker och plånböcker. För en mer naturnära hotellvistelse finns flera herrgårdshotell inom en radie av bara några mil från centrala Ludvika.

Kommunikationer

Ludvika har goda kommunikationer åt alla väderstreck, både med bil och tåg. Det är knappa fem mil till Borlänge i norr och cirka tio mil till Västerås i söder. Med tåg når man enkelt Ludvika från både söder och öster.

Mer om Ludvika

Samtidigt är Ludvika en kulturell ort. I och omkring Ludvika finns mängder av sevärdheter från de tider då Ludvika var centrum för gruvdriften i stora delar av Bergslagen. Idag är Ludvika, med sina ungefär 15 000 invånare, dock främst känt för begreppet High Voltage Valley – en industrisatsning kring elkraft och överföring av elektrisk energi.

Gustav Vasa och Ludvika

Det var Gustav Vasa som grundade samhället Ludvika, detta genom att han förlade ett kronobruk inriktat på stångjärnssmide till Ludvika ström i mitten av 1550-talet. Smidet var ortens huvudnäring under flera hundra år. Det var först under senare delen av 1800-talet som ortens industriverksamhet breddades.

Familjen Roth kompletterade under 1800-talet nämligen stångjärnssmidet bland annat med ett vattenkraftverk och ett sågverk. Det var även under senare delen av 1800-talet som Ludvika började växa ordentligt, från att ha varit ett mycket litet samhälle under lång tid. Ludvika fick sina stadsprivilegier så sent som 1919.

Som med så många andra ortsnamn finns det många teorier även när det kommer till ursprunget av namnet Ludvika. Den första noteringen av ”Ludvika” går att finna i dokument från Gustav Vasas tid. Förmodligen kom namnet från den vik i sjön Väsman som kallas för Lyviken. Förledet ”ly/lud” förmodas komma från ett gammalt fornnordiskt ord för lä.

Aktiviteter

Natur och kultur är i centrum i Ludvika. Staden är i princip omgiven av vatten från alla sidor och ligger vackert i en dalgång. Det sägs att det finns en bra bit över 350 sjöar innanför kommunens gränser. Möjligheterna till bad, fiske och rogivande turer på sjön är alltså utmärkta.

Ekomuseum

I och omkring Ludvika ligger Ekomuseum Bergslagen som är ett friluftsmuseum med många olika sevärdheter. Temat för detta koncept är framställning och bearbetning av järn. Ekomuseum Bergslagen omfattar totalt ett 60-tal besöksmål inom en radie på cirka 10 mil från centrala Ludvika.

Gruvor och hyttor

Till exempel kan man besöka gruvor, hyttor, järnbruk och herrgårdar med anknytning till järnproduktionen. En av de sevärdheter som ligger i själva Ludvika är Ludvika Gammelgård, som bland annat består av en bergsmansgård, ett enormt vattenhjul och ett spännande gruvmuseum.

Poeten Dan Andersson

Någon mil utanför Ludvika ligger Luossastugan, som var poeten Dan Anderssons hemvist under några år i mitten av 1910-talet. På somrarna är stugan öppen för besök. Då anordnas även spelningar, poesikvällar och föreställningar. I augusti varje år gör flera tusen Ludvikabor och turister en vandring mellan byn Skattlösberg till stugan för att minnas poeten.

Nöjen och upplevelser

Förutom natur, kultur och sevärdheter kan Ludvika självklart bjuda på en hel del nöjen och andra upplevelser. Ludvika är centralort för ett ganska stort område, vilket innebär att staden har ett relativt stort nöjesutbud för sin storlek.

Här finns ett antal bättre restauranger och flera barer/uteställen. Nöjeslivet är centrerat kring ett par gator i centrum, vilket gör att det bara är ett stenkast mellan nöjena. Fler aktiviteter i Ludvika och i Dalarna.

2 reaktioner på “Hotell i Ludvika – Hotell och Vandrarhem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *