Hotell Borlänge – Hotell och Vandrarhem i Borlänge

Hotell i Borlänge

Borlänge i Dalarna är ligger vid vackra Dalälven. Staden besöks flitigt av både turister och affärsresenärer. Här finns fina hotell i klasserna 4, 3 och 2 stjärnigt så man har ett bra utbud beroende på hur man vill bo under sin vistelse och vad man har för krav. Här ser du enkelt 10 saker att göra i Borlänge.

Quality Hotell Galaxen

Quality hotell Galaxen har ett stort fritidscenter och ett eget spa med fin utsikt på översta våningen.
Inom 6 minuter når man centralstationen och vill man gå i butikerna i köpcentret Kupolen så ligger det endast 1,5 kilometer bort. Rummen är fina och moderna, håller en bra standard inom den fyrstjärniga klassen.

Alla rum har fina parkettgolv, tv med filmkanaler, internet och kaffe/te bryggare. I hotellets relaxhörna hittar man en härlig bubbelpool och en bastu. Intill hotellet ligger Planetariet i Framtidsmuseet som är populärt bland resenärer. Här hittar du andra övernattningar i Dalarna.

Hotell Gustaf Wasa

Gustaf Wasa hotell är bra och centralt beläget där man bara bor ett par hundra meter från tågstationen
vilket är bra om man reser med buss eller tåg. För den som har bilen med sig så har hotellet en egen parkering som är gratis för alla boende gäster.

Här finns två restauranger som båda serverar god mat gjord på fina råvaror. Är man sugen på en amerikansk-mexikansk meny så ska man besöka restaurang Broken Dreams på hotellet. Vill man däremot äta något gott från en mer klassisk á la carte meny så går man till restaurang Wasa. I bokningen ingår frukost varje morgon.

First Hotell Brage

Fina First hotell Brage har både bar och restauranger. Här finns också populära Brages nattklubb Bolanche där man både kan dansa, dricka gott och lyssna på livespelningar från populära artister. Personalen på hotellet är mycket trevlig och hjälper gärna till om det är något man undrar över.

Fråga gärna om butiker, restauranger och caféer så svarar de gladeligen på hur långt avstånd det är och vilka som de skulle rekommendera och inte. Det finns många friluftsaktiviteter att hitta på i Borlänge och under sommaren kan man spela golf. Golfklubben ligger endast 5 kilometer från hotellet.

Scandic Hotell

Scandic hotell i Borlänge har 141 fina rum att erbjuda sina gäster. Här är alla välkomna in i en fin och harmonisk miljö där man trivs och kan koppla av. Rummen är ljusa men även inredda med färg och fina träslag.

Det finns tv med filmer som går att hyra direkt i menyn, sittplats och internet. Vill man koppla av en stund så kan man bada i den fina poolen, koppla av i den varma bastun eller spela något kul i hotellets spelrum.

Inte långt bort hittar man skidanläggningen Romme Alpin och naturreservatet Frostbrunndalen som är väldigt populärt bland besökare. Hotellet har även restaurang och bar.

Hotell i Borlänge Dalarna

Hotell Borlange

Active Stay Hotell

Hotell Active Stay har inriktat sig på att kunna ge sina gäster en bra upplevelse i staden med motion och sightseeing på cykel. Här finns också ett fullt utrustat gym med bra och moderna maskiner. Andra saker att göra i området vad gäller aktiviteter är att åka skidor i skidanläggningen Romme Alpin, spela golf eller vandra i det fina naturreservatet.

Här finns en massa roligt att hitta på om man är en aktiv människa och då är detta hotellet ett utomordentligt bra val. I restaurangen serveras både goda klassiska svenska rätter och smakrika italienska. Köpcentrat Kupolen ligger endast 15 minuter bort.

Hotell Kupolen

Hotell Kupolen är ett trevligt trestjärnigt hotell som ligger i Kupolens köpcenter vilket gör att man mer eller mindre har shoppingen precis utanför dörren. Man kan laga mat i det rymliga gemensamma köket eller äta på någon av stadens restauranger.

Fråga gärna personalen så hjälper de er att hitta något bra ställe. Hotellet har trådlöst internet och även gratis parkering. Rummen har egna badrum och det finns även tv och radio.

Reser man med tåg så har man inte mer än 500 meter till hotellet. Badcentret Aqua Nova ligger endast fem minuter bort med bil, Aqua Nova är populärt bland både boende och turister.

Om Borlänge

Borlänge är den största staden i Dalarna och har därför viktiga industrier och är en viktig ort för handeln. Staden har genom åren fått sin karaktär genom pappers och stålindustrin som varit en av de största delarna i stadens näringsliv.

Som i de allra flesta industristäder så har tyvärr denna näringsverksamhet minskat och andra yrkesområden har tagit över. Eftersom staden har gått mer över till kontor och administration så har man satsat mycket på att få Borlänge att bli en utåtriktad profil vad gäller mässor och konferenser.

Kupolen

Det var i denna satsningen man även byggde det populära köpcentret Kupolen. I Borlänge ligger också Dalarnas Högskola som har utbildningar inom social, teknisk och administrativa inriktningar. Ett populärt turistmål är Framtidsmuseet där det finns både naturvetenskaplig experimentverkstad och ett planetarium.

Peace & Love

Varje sommar hålls även den populära festivalen Peace & Love som drar till sig många besökare i staden.
Läser man om Borlänges historia så förstår man varför staden har byggts från tre olika kärnor. Det fanns två större industrisamhällen i närområdet.

Pappersbruket

Pappersbruket låg 3 kilometer från järnverket som hade sitt invånarantal på cirka 4 000 arbetare. Man slog sedan ihop dessa tre delar och bildade en stor stad. Än idag finns Stora Kopparbergs Bergslags bruksgata i området Hushagen där både bostadskaserner och småhus är fint bevarade.

Arkitekten Osvald Almqvist ritade många bostäder under 1900-talets början. Och Klas Boman ritade industribyggnader. Detta gör att staden har en spännande arkitektur och många fina byggnader. Borlänge blev aldrig riktigt samlad enligt stadsplanen vilket gör att bebyggelsen som ligger i olika block är splittrad.

Borlänges Historia

Namnet Borlänge finns i skrift redan år 1390 men då skrevs namnet som Borlaengio vars mening troligtvis syftade på vägsträcka där last måste bäras och Borl som betyder norr på latin. Från början var Borlänge bara en liten by och hade ingen större betydelse förrän den senare delen på 1800 talet då staden började växa och moderniseras.

Järnvägen

Järnvägen kom till staden och var klar 1875. Denna järnvägssträcka gick mellan Borlänge och Ludvika. I samband med järnvägen så hade man börjat bygga Domnarvets Jernverk och 1877 var premiär datumet för den första masugnen som då blåstes igång.

Under denna tid ville även staden bryta sig fri från Stora Tuna socken som staden då tillhörde. I slutet av 1800 talet blev Borlänge en egen kommun efter att ha bildat Borlänge Köping. Kommunen hade ett invånare antal på ungefär 1300.

Domnarvet

Under dessa år växte även industrin fram och Domnarvet bredde ut sig kring järnverket vilket innebar att människor flyttade till området för att få arbete och försörja sina familjer. Domnarvet hade då 4000 människor i sitt industrisamhälle. Vill du flytta till Dalarna och Borlänge, så hittar du hyresvärdar och fastighetsbolag här via länken.

Kvarnsveden

Vid sekelskiftet växte även Kvarnsvedens pappersbruk fram. Det var samma ägare som ägde järnverket som byggde pappersbruket. Tack vare detta växte ytterligare en liten industriort fram. Borlänge Köping ville då slå sig ihop med de båda industrisamhällena och bli en stad som då fick ett invånarantal på 18 000. Detta gjorde att Borlänge växte sig till en stark stad inom industrins näringsliv. Fler hotell i Dalarna, hotell i Mora.

2 reaktioner på “Hotell Borlänge – Hotell och Vandrarhem i Borlänge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *