Hotell Orsa – Hotell och Vandrarhem i Orsa

Alla hotell i Orsa

Om det inte hade varit för Orsa Björnpark hade Orsa förmodligen inte haft särskilt många hotell. Nu är det dock så att Orsa kan ståta med ett jämförelsevis mycket stort utbud av hotell och andra boenden. Här hittar du information om konferens i Dalarna.

Vissa ligger centralt medan andra ligger strax utanför orten vid Grönklitt skidcentrum eller vid Orsasjön. Orsa Stadshotell och Hotell Strandvillan är två utmärkta alternativ för dig som vill bo centralt i Orsa. Båda hotell har en hög servicenivå och många faciliteter. Här kan du läsa mer om övernattningar i Dalarna.

Hitta hotell i Orsa

 • Orsa Stadshotell
 • Hotell Strandvillan
 • Kungshaga hotell
 • STF Orsa Hostel
 • Bäcka Herrgård
 • Fryksås Hotell
 • Orsa Grönklitt vandrarhem
 • Orsa Camping
 • Villa Lowar

Hotell Orsa

Orsa Stadshotell

Orsa Stadshotell är ett hotell i budgetstil som dock bjuder på ett bekvämt boende med relativt hög standard. Detta tvåstjärniga hotell är inrymt i en vacker äldre byggnad från 1894 som ligger precis intill järnvägsstationen i Orsa. Orsa Stadshotell har sammanlagt 22 hotellrum i sju olika rumstyper.

Nästan alla rum har eget badrum. Skrivbord, TV med kabelkanaler och gratis trådlös uppkoppling till internet (Wi-Fi) är standard. Hotellrummen är enkelt men bekvämt inredda i en skandinavisk stil. Hotellets restaurang serverar frukost och lunchbuffé. Hotellet har också en egen pub. För avkoppling finns en bastu att nyttja. För barnen finns en privat lekplats.

Hotell Strandvillan

Hotell Strandvillan är ett familjeägt hotell av hög klass i centrala Orsa. Till ortens huvudgata är det bara ett stenkast. Strax utanför hotellet rinner Lillån. Orsa Grönklitt, med dess vildmarkspark och skidcenter ligger cirka 15 km från Hotell Strandvillan. Hotellet har en egen strand och det finns många fritidsaktiviteter att prova på i närområdet. Hotell Strandvillan har 12 hotellrum i fyra olika varianter.

Du väljer mellan enkelrum, dubbelrum, dubbelrum deluxe med bubbelbadkar samt trebäddsrum. Rummen är individuellt inredda och har många bekvämligheter. Vattenkokare, Wi-Fi och kabel-TV är standard. Hotellet har ingen egen restaurang men en gratis frukostbuffé dukas upp i matsalen varje morgon. Det är bara några minuters promenad till närmaste restaurang.

Kungshaga Hotell

Kungshaga är ett enklare hotell som erbjuder ett prisvärt boende. Hotellet ligger strax utanför Orsa i vackra miljöer med en imponerande utsikt över dalabygden. Orten Mora med dess sevärdheter ligger cirka 15 km från Kungshaga Hotell. Kungshaga Hotell har 25 rum i fem olika rumstyper.

Du väljer mellan enkelrum, dubbelrum, tvåbäddsrum, trebäddsrum och familjerum. Rummen är inredda i en klassisk hotellstil och alla rum har eget badrum. TV och Wi-Fi är standard. Bland gemensamma faciliteter kan nämnas bastu, lounge med TV, dart och biljard samt en vacker trädgård. Hotellet har också en egen restaurang som serverar klassiska kött- och fiskrätter.

STF Orsa Hostel

STF Orsa Hostel är ett vandrarhem beläget strax utanför orten Orsa, på ett avstånd av cirka 15 km från den större orten Mora. Vildmarksparken och skidcentret Orsa Grönklitt ligger cirka 25 km med bil från hotellet. STF Orsa Hostel har 21 hotellrum i fyra olika rumstyper. Du väljer mellan tvåbäddsrum, trebäddsrum och fyrbäddsrum.

Vissa rum har eget badrum med delad dusch medan andra har delat badrum. Det finns många gemensamma faciliteter på vandrarhemmet. Bland annat finns två fullt utrustade kök och ett vardagsrum med TV. Wi-Fi finns i alla gemensamma utrymmen och är gratis. Sommartid är en möblerad terrass med vacker utsikt över Orsasjön öppen.

Bäcka Herrgård

Hotellet Bäcka Herrgård är inrymt i byggnaden med samma namn som har anor från 1600-talet. Hotellet ligger precis invid Orsasjön cirka 5 km utanför Orsa centrum. Till Mora är det cirka 30 minuters bilresa.

Bäcka Herrgård har 10 hotellrum i ett antal olika varianter, från dubbelrum standard till sviter. Alla rum är utrustade med TV med kabelkanaler och gratis Wi-Fi. Rummen är individuellt inredda, vissa i en klassisk hotellstil och andra i en modern skandinavisk stil. Sviterna har privata bastur.

Hotellets restaurang serverar klassiska rätter från Dalarna tillagade av lokalproducerade råvaror. Möjlighet finns att delta i vin- och chokladprovning i restaurangens regi. Alla gäster har tillgång till en bastu och en grillplats.

Fryksås Hotell

Trestjärniga Fryksås Hotell är ett mindre hotell beläget i byn Fryksås lite mer än en mil från centrala Orsa. Med bil tar resan mellan Orsa och Fryksås cirka 20 minuter. Till Orsa Grönklitt vildmarkspark och skidcenter är det cirka 10 minuter med bil. Fryksås Hotell har 19 hotellrum av typen dubbelrum.

Alla rum har eget badrum och är individuellt inredda i en modern skandinavisk stil. TV med kabelkanaler och Wi-Fi är standard i alla rum. Hotellets restaurang håller högsta klass. Här serveras både klassiska svenska rätter och gourmeträtter.

Hotellet har också ett mindre spa med både bubbelbad, bastu och möjlighet att boka massage. Sommartid är hotellets vackra trädgård och terrass öppen för aktiviteter.

Orsa Grönklitt Vandrarhem

Orsa Grönklitt Vandrarhem ligger precis vid centrumliften i Grönklitt. Till Orsa Björnpark är det cirka 200 meter. Samma avstånd är det till centrala Grönklitt by. Till Orsa by är det cirka 25 minuters bilresa.

Orsa Grönklitt Vandrarhem har 16 rum i form av tvåbäddsrum av enklare snitt. Varje rum har eget badrum men duschutrymmena delar man på. Bland faciliteterna på vandrarhemmet märks ett fullt utrustat gemensamt kök och ett vardagsrum/en lounge med TV och tidningar. Vandrarhemmet har ingen restaurang men närmaste mataffär ligger bara några minuters promenad bort i Grönklitt by. I det gemensamma köket finns en mindre matsal.

Orsa camping

Orsa Semesterby erbjuder ett prisvärt boende med ett vackert läge precis vid Orsasjöns strand. Det är cirka 10 minuters promenad till Orsa centrum. Orsa Grönklitt med dess vildmarkspark och skidcenter ligger cirka 15 km bort. Orsa Semesterby erbjuder stugor med sovrum med plats för minst fyra personer, badrum med dusch, kombinerade vardagsrum/matrum och pentry.

Alla stugor är utrustade med TV med kabelkanaler. Det finns ingen restaurang i Orsa Semesterby, men det finns ett antal restauranger och mataffärer bara 10 minuters promenad bort. Vintertid finns möjlighet till längdskidåkning i närområdet. Sommartid kan du bada i den egna utomhuspoolen, hyra cykel eller låna en roddbåt för utflykter på sjön.

Villa Lowar

Villa Lowar är en villa med åtta sovrum belägen cirka 3 km utanför Orsa med Orsasjön ungefär 1 km bort. Den större orten Mora ligger på ett avstånd av cirka 15 km. Villan har alla tänkbara bekvämligheter och passar utmärkt för större sällskap exempelvis under Vasaloppet. Villa Lowar har plats för 24 boende.

Förutom åtta sovrum finns ett fullt utrustat kök, tre badrum (alla med dusch), två vardagsrum med TV med kabelkanaler samt en bastu. Sommartid är två terrasser med utsikt över den stora trädgården öppna. I trädgården finns golfbana med fyra korthål, en volleybollplan och en lekplats.

Läs mer om Orsa

Orsa är en mindre kommun och tätort norr om sjön Siljan i Dalarna. Namnet på orten kommer från Oreälven som rinner ner genom orten till Orsasjön söder och sydväst om centrala Orsa. Mora ligger cirka 15 km söder om Orsa. Orten är mycket liten. Det bor bara ungefär 5300 invånare i tätorten (cirka 7000 i kommunen). Det främsta besöksmålet är Orsa Björnpark med Polar World.

Kommunikationerna till och från Orsa är faktiskt ganska bra. E45:an passerar genom Orsa och sommartid finns då och då möjligheten att åka tåg på Inlandsbanan till och från orten.

Orsa har en lång historia. Platsen för dagens Orsa var faktiskt befolkad redan på stenåldern. Bosättningarna kom till framför allt på grund av det rika utbudet av jakt. Idag finns faktiskt fortfarande många uråldriga fångstgropar kvar i skogarna kring Orsa.

Sevardheter Orsa

Sevärdheter och historia

Orsa bjuder på en fantastisk natur och många imponerande sevärdheter. Nöjesutbudet är på grund av ortens storlek inte särskilt omfattande, men du har ändå goda möjligheter att gå ut och äta en god bit mat och få något gott att dricka, inte minst på hotellen i staden.

Bland sevärdheterna är slipstensbrotten, Orsa kyrka och järnåldersgravarna de absolut främsta. I övrigt kan hela Orsa Finnmark, med dess så kallade besparingsskog, betraktas som en sevärdhet. Här kan du uppleva helt orörda marker som till exempel är perfekta för vandringar.

Orsa Björnpark och Polar World

Orsa Björnpark är ett av de mest populära besöksmålen i Dalarna. Högt uppe i bergen med utsikt över både Orsasjön och Siljan hittar du den största björnparken i Europa. Här finns dock inte bara björnar. Du kan också uppleva andra svenska rovdjur, såsom lodjur, varg och järv, i sina naturliga habitat. Polar World är en del av björnparken. Här bor två isbjörnar i världens största anläggningar för isbjörnar. Orsa Björnpark är öppet året om.

Orsas historia

Bybildningen kom igång i början av 1200-talet, då de första delarna av Orsa kyrka började uppföras. Vid samma tid började orten uppmärksammas på grund av bymännens förmåga att tämja falkar. Ryktet om bymännens skicklighet spreds ända till påven i Rom. Lite intressant är att första gången Orsa nämns i skrift är i ett brev från just påven där det framställs en önskan om att beställa jaktfalkar.

Fattig bygd Orsa

Under medeltiden och långt in i mer modern tid var Orsa sedan en mycket fattig bygd. Belägen lite avsides och i en tydlig glesbygd var det svårt att skapa förutsättningar för framgångsrika näringar. Samtidigt var kronan under många år väldigt pigg på att beskatta bönderna och hantverkarna i området.

Under 1700-talet började man bryta slipsten i Kallmora strax utanför platsen för dagens Orsa. Brytningen blev en succé och gav ganska fina inkomster. Nackdelen var dock att livet som gruvarbetare var eländigt och att de flesta som arbetade med brytningen dog i mycket ung ålder.

Inlandsbanan gav välstånd

Orten var fortfarande fattig långt in på 1800-talet och det var många från Orsa som sökte lyckan i Amerika. De som stannade kvar kunde dock dra stor nytta av Inlandsbanans framväxt. Orsa var faktiskt under ett par decennier i slutet av 1800-talet en av de rikaste orterna i Europa. Orsa är en vacker del av Dalarna.

Många hittar hit via sökningar på Google.se

 • Hotell Orsa
 • Vandrarhem i Orsa
 • Boende Orsa
 • Orsa hotell
 • Orsa Grönklitt hotell
 • Fryksås boende
 • Orsa Björnpark boende

1 reaktion på “Hotell Orsa – Hotell och Vandrarhem i Orsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *