Kulturresor i Dalarna – Kultur i Dalarna

Kultur i Dalarna

Dalarnas natur har mycket att erbjuda, men denna mellersta svenska regionen som vi känner som Dalarna har också en överraskande mängd att erbjuda inom det kulturella området. I denna artikel skall vi dyka in i det kulturella livet i Dalarna. Det finns verkligen massa att uppleva när det kommer till kulturliv här. Stora delar av Dalarna är ju liksom ett levande kulturarv. Följ med på en kulturresa:

Falu koppargruva

Du kan se den välbekanta röda färgen på hus och lador nästan överallt i Sverige. Mycket svenskt och naturligtvis från Dalarna. Den karakteristiska färgen går tillbaka till 1500-talet och skapades genom att blanda järnoxid med andra ingredienser. Det producerade en djupröd, blank färg som bevarar träet mycket bra.

Dess användning på 1500-talet ansågs vara modern och som ett tecken på välstånd. Under 1800-talet tog användningen fart och dess distinkta färg sprids som en bläckfärg över hela Sverige. Gruvan har stängts 1992, men den berömda röda färgen tillverkas fortfarande där. Falu koppargruva kan fortfarande besökas och är en rolig attraktion för hela familjen. Det är numera världsarv med all rätt!

Carl Larsson garden

Bild: Wikimedia

Carl Larssons Gården

Inte långt från koppargruvan ligger Sundborn, där den svenska målaren Carl Larsson och hans fru Karin bodde och museet med samma namn finns. Som målare inspirerades han av svensk folkkonst och Sundborns unika och vackra omgivningar. Inte bara Carl Larsson blev en kändis på sin tid, hans fru Karin ses som en av de allra första formgivarna kopplade till design.

Hennes design av textilier, kläder och möbler har inspirerat många människor. Det moderna museet är verkligen en plats för älskare av Larssons målning och alla som är intresserade av svensk konst och design. Museet är familjevänligt: ​​barn kan måla, utforska trädgården eller ha picknick på gräset.

Nusnäs Dalahästar Fabrik

Inget Dalarna utan den välkända dalahäst, eller den handmålade dalahästen som du möter över hela landskapet. Se till att besöka Nusnäs, här hittar du fabriken till Nils Olsson, där tillverkningen av dessa hästar har en lång tradition och där du också kan måla en häst själv. Det finns mat att äta, kaffe att dricka och fika att mumsa på här i Nusnäs. Du kan självklart handla med dig fina nymålade dalahästar samt andra vackra saker härifrån.

Dalarnas museum

Dalarnas museum i Falun är en must-see om du vill veta mer om historia, kulturskatter och traditioner i regionen. Här kommer du snart att få reda på att dessa traditioner inte bara lever väldigt mycket i Dalarna utan att de har en speciell plats i alla invånare i Sverige. Museet är lämpligt för unga och gamla och ger en underbar översikt över kulturhistorien i regionen. Det finns stående utställning samt även kortare uppvisningar av spännande utställningar och annat som är värt att visa upp.

Vill du besöka flera kulturella höjdpunkter i Dalarna. Ovanstående aktiviteter är alla en del av ”kulturresan” , ett kulturpass som finns tillgängligt vid all turistinformation. Dalarnas museum är klart värt ett besök. Kom till Falun och njut av en dag här.

Dalarnas museum Falun

Bild: Wikimedia

Ornässtugan

Ornässtugan- museet tar dig tillbaka i tiden. Detta stora pensionat är från början av 1500-talet. Byggnaden tillhörde en rik gruvarbetare, en verklig intressent i den blomstrande gruvindustrin vid den tiden. Bottenvåningen var ursprungligen ett lagringsutrymme och övervåningen fungerade som ett pensionat. Huset övertogs på 1600-talet av familjen Brandberg som gjorde det till ett museum på 1700-talet där de ställde ut sin samling konstföremål. Detta gör detta museum till ett av Sveriges äldsta museer. Klart värt ett besök!

Fler kultur tips?

– Dalhalla

Om du vill njuta av en kväll är denna teater en riktig blickfångare. Dalhalla är inte bara en scen, utan det är en friluftsteater huggen ur kalksten i ett tidigare stenbrott. Och en sådan här fantastisk plats ger en helt extra dimension till konserterna som hålls här. Platsen är inte bara fantastisk att se, teatern har också unik akustik. Se till att få biljetter till en show här. Programmet består av en varierad blandning av pop, opera, jazz och samtida musikföreställningar.

Zorngården Mora Dalarna

– Anders Zorn

Om namnet Anders Zorn inte betyder någonting för dig betyder hans målningar förmodligen det. Du hittar hans typiska svenska verk över hela världen. Anders Zorn (1860-1920) är en av de största svenska målarna, vars verk hänger i viktiga gallerier och museer världen över. Han bodde i Mora. I Zorngården, hans tidigare hem, kan du se hur han levde och se många målningar från Zorn-samlingen. Du kan besöka det intilliggande Zornmuseet. Anders var en fantastisk konstnär!

– Midsommar

Firas överflödigt över hela Dalarna i mitten av juni. I nästan alla byar i regionen hittar du den traditionella majstången, som är vackert utsmyckad. Fläta en blomkrans i ditt hår och dansa med lokalbefolkningen den här dagen! Detta är den största dagen på sommaren helt klart! Läs mer om midsommar i Dalarna här.

Bild ovan föreställande midsommar och dansande barn från Wikimedia

Kulturresor i Dalarna

Egentligen är stora delar av dalarna en enda stor kulturresa kan jag känna. Det finns så mycket spännande och lärorikt att uppleva här i vårt kära landskap, som härstammar från flera hundra år tillbaka i tiden att mycket är kultur bara genom att det finns till. Se till att du vistas ute i natur, i de små byarna samt på många andra ställen runt om i Dalom, så kommer du få uppleva kulturlivet på riktigt.

2 reaktioner på “Kulturresor i Dalarna – Kultur i Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *