Turistvagen Tallberg

Saker att göra runt Siljan -13 aktiviteter

Aktiviteter runt Siljan

Siljan är något av navet i Dalarna och det finns en mängd saker att göra när du befinner dig här vid Siljan. I denna artikel skall jag lista de 13 bästa sakerna att göra och uppleva runt Siljansjön. Det är ett magiskt ställe att befinna sig på och mer svenskt än vad det är runt denna vackra och underbart härliga sjö är svårt att få till! Skall du ta dig runt hela Siljan, som de gör på cykel vid Siljan runt, så är sträckan ca 12 mil.

Lista saker att göra runt Siljan

Fryksas fabod Orsa

Besöka Fryksås fäbodar

Fryksås fäbodar är en riktig magnet när det kommer till härliga och populära aktiviteter runt Siljan. Det är magiskt vackert här och du kan verkligen uppleva det gamla och genuina här. Fotomöjligheterna är många runt denna fäbodvall. Det är magiskt vackert runt Siljan och Fryksås fäbodar är inget undantag.

Gå upp på Gesundaberget

Gå upp på Gesundaberget och njut av utsikten här uppe på toppen. Vill man ha fler fotomöjligheter och få se den vackra naturen från ovan, så att säga, så är Gesundaberget en perfekt plats att vara på.

MS Gustaf Wasa

Uppleva Siljan med båt

Siljan skall absolut upplevas på en båt och det gör du med tex M/S Gustaf Wasa eller S/S Engelbrekt på tur. God mat och en fin upplevelse utlovas. Hyr kanot eller kajak och njut av vattenlivet. Klart värt att testa!

Gå i mål i Mora

Besök Mora och gå under den mycket populära målgången till Vasaloppet. Här har många män och kvinnor korsat skidspåret och mållinjen helt utpumpade efter att ha åkt Vasaloppet. Detta är verkligen en speciell plats! Året runt aktivitet.

Turistvagen Tallberg

Vägen mellan Rättvik och Leksand

Det finns flera riktigt bra vägar att ta när man skall ut och upptäcka Dalarna runt Siljan och vägen från Rättvik och Leksand via Laknäs, Tällberg och Plintsberg är verkligen något utöver det vanliga. Har du motorcykel är det en magiskt härlig väg att ta. Kör försiktigt bara genom de små byarna.

Dalahästar i Nusnäs

Nusnäs är ett måste när du skall titta och uppleva tillverkningen av Dalahästar. Här kan du verkligen komma nära tillverkningen och man kan köpa allsköns souvenirer här i Nusnäs. Dalahästar är Nusnäs och Dalarna. Det är en upplevelse att se hur dalahästarna blir till och hur de målas för hand. Kul att se allt hantverk och även köpa med sig en liten eller stor dalahäst hem eller som present.

Långbryggan i Rättvik

Ta en sväng på världens längsta insjöbrygga. Långbryggan i Rättvik. Det är en riktigt fin liten promenad. Här är man verkligen ute på Siljan om man så säger. Köp en god glass och njut på bryggan. Långbryggan är verkligen en mysig plats. Man kan se många kära par spatsera på denna vackra brygga.

Telefonkiosk Tallberg

Turistvägen vid Tällberg

Turistvägen vid Tällberg är värd ett stopp absolut och många är vi som fotat den kurbitsmålade telefon-kiosken i Tällberg. Det finns bänkar här där du kan njuta av kaffe eller en glass och den magiskt vackra utsikten över Siljan. Klart värt ett stopp! Just Tällberg är magiskt vackert. Det är vackert längs hela turistvägen, men för min egen del så är Tällberg något utöver det vanliga.

Bada i Siljan

Bada i Siljan och insup det härliga som erbjuds här runt Siljan. Ett morgondopp eller kvällsdopp är lika skönt. Ta med lite kaffe och njut på någon vacker strand. Det finns ett helt gäng med bra badplatser runt Siljan och i de sjöar som finns i området. Badet vid Rättviksbryggan är populärt och täckt med fin ljus sand. Väldigt långgrunt dock. Laknäs, Tällberg, Vikarbyn samt många andra mindre orter har väldigt fina badplatser i pittoresk miljö där du kan njuta av mysiga bad i Siljan.

Solnedgången vid Söderås

Söderås är en superplats att befinna sig på om man vill uppleva en magisk solnedgång. Här har många stannat vid vägkanten och fotat solen gå ner över Siljan och den vackra skogen i horisonten. Jag har stannat här många gånger och kollat ut över vidderna vid denna fina plats.

Uppleva Helvetesfallet och Storstupet

Ta dig till Helvetesfallet och Storstupet i Orsa och ta in dånet och det mäktiga som händer här vid fallet. Detta är en populär resa att göra vid Siljan. Det är mäktigt att vara här och naturen runt Siljan är magiskt vacker. Inte konstigt att Dalarna och speciellt trakten runt Siljan är så populär och välbesökt.

Storstupet Dalarna

Bild: Wikimedia

Bingsjöstämman

Upplev Bingsjöstämman. Detta evenemang är i skrivande stund inställt pga pandemin, men den är tillbaka så snart Corona har lagt sig. Detta är verkligen Dalarna på riktigt! Spelmän i varje buske samt vacker traditionell musik. Internationellt inslag samt det svenska speglar sig här.

Laknäs brygga

Laknäs brygga är en vacker plats att stanna till på och njuta av den vackra vyn över Siljan. Siljan är hjärtat av Dalarna och det märks inte minst här. Här står liksom tiden stilla och du kan bada samt njuta av de vackra vyerna här vid bryggan. Det är ett Sverige i miniatyr här på riktigt!

laknas Brygga

Karta runt Siljan

Här ser du en karta som visar byar, ställen, platser och mindre städer runt Siljan. Det är verkligen ett paradis här i Dalarna och runt Siljan är det nästan så fint så det gör ont i magen ibland. Man får nypa sig i armen. Så vackert är det!

karta runt siljan

Bild: Google Maps

Att göra runt Siljan

Som du ser finns det många fina saker att göra och uppleva runt Siljan. Dalarna är magiskt och det är det utan tvekan här vid Siljan. Runt sjön finns Dalarna på riktigt som många säger. Det är turistupplevelser och det genuina blandat i en härlig kompott. Gör en roadtrip runt Siljan och upplev det riktiga Dalarna. Många åker även till Styggforsen utanför Rättvik och njuter av den magiska naturen där.

Lämna ett svar