Bucket list Dalarna Sommar 2021

Bucket list sommaren 2021 i Dalarna

Här kommer en lista på saker du kan göra i Dalarna denna sommar. Såklart skall du hålla avstånd och vara försiktig vad gäller de restriktioner som råder pga Corona pandemin denna sommar. Personligen tycker jag att det är bra att vi kan vistas ute så pass mycket i Dalarna och i listan här nedan finner du många platser och upplevelser som sker utomhus. Var noga och aktsam om dig och andra!

Lista – Bucket List

  • Fulufjället National Park
  • Dalarnas djurliv
  • Björn Spotting Orsa Grönklitt
  • Träffa samer
  • Åka Siljan runt
  • Friluftsliv i Dalarna
  • På cykel i Dalarna
  • Fiska i Dalarna
  • Köpa en dalahäst
  • Fira midsommar i Dalarna

Fulufjället National Park

Spektakulär natur: du hittar den i Fulufjällets nationalpark . Kala bergssluttningar och torvområden, vidsträckt utsikt och speciell flora och fauna. Parken i norra Dalarna är lättillgänglig. Du hittar inte mindre än 140 km markerade vandringsleder som tar dig till alla hörn av parken och du kan också tillbringa natten i en av hyddorna. Inte att missa: Njupeskär vattenfall i Fulufjället. Med 93 meter är det Sveriges högsta. Vandringen dit är lätt, även för barn. Här hittar du andra nationalparker i Dalarna.

Uppleva Dalarnas djurliv

Med lite tur kommer du att möta en älg i naturen i Dalarna. Dalarna har verkligen ett rikt djurliv. Björnar, vargar, älgar, lodjur och örnar, de lever alla och strövar omkring i den vidsträckta naturen. Vill du titta närmare på dem?

Besök de olika parkerna, till exempel Orsa Rovdjurspark, rovdjursparken, bisonparken i Avesta, älgparken Långshyttans Älgpark eller Öjvallberget eller åk på bäversafari. Björn & Vildmark anordnar björnsafari i Orsa finnmark, ett område med Sveriges högsta björntäthet. Du kommer inte omedelbart att hitta björn, men under en utflykt lär du dig att undersöka björnar och studera björnspår själv, inklusive i ett björnhål. Ett unikt tillfälle att leta efter spår av en björn i sin naturliga miljö tillsammans med en expert.

Orsa Gronklitt Rovdjurspark

Björn spotting i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är inte bara en mysig semesterby utan också mest känd för den världsberömda rovdjursparken som du hittar här. Om du vill beundra björnarna och andra vilda djur på nära håll är Orsa Rovdjurspark ett måste. Denna djurpark i hjärtat av Dalarna har lite att göra med en vanlig djurpark. Orsa Rovdjurspark är vad namnet antyder: en rovdjurspark där djuren kan beundras så mycket som möjligt i deras naturliga livsmiljö.

Träffa samer i norra Dalarna

Idre i norra delen av Dalarna är den sydligaste platsen där samer, urbefolkningen i norra Sverige, bor. Här strömmar renar fritt genom bergen och skogarna. Besök Renbiten , ett litet familjeföretag där du kan uppleva samisk kultur på nära håll. Peter och Helena Andersson är en del av en av de fyra samiska familjerna som håller renar i Idre.

De erbjuder alla möjliga möjligheter till utflykter, från en dag ute i bergen till en flerdagstur. Husdjur på familjens tama renar här, lyssna på berättelser från den samiska kulturen, vandra med renar på fjällmarkerna eller övernatta i ett tält i bergen.

Utforska byarna längs sjön Siljan

Sjön Siljan skimrar mot dig när du kör genom denna del av Dalarna. Det är också nästan omöjligt att missa, eftersom det är den största sjön i regionen. Och du hittar många underbara destinationer på dess sidor. Här hittar du de största sjöarna i Dalarna. Såsom de mysiga byarna Leksand, Rättvik, Tällberg och Mora. Eller så går du på en aktiv tur: det finns olika cykel- och vandringsleder längs sjön. Och vill du verkligen njuta av Siljan? Det stämmer, då tar du ett dopp! Här kan du läsa mer om vad du kan göra runt Siljan.

Siljan i Dalarna

Uppleva friluftsliv i Dalarna

Naturligtvis kommer du till Dalarna för att njuta av det rika friluftslivet . Naturen är enorm och erbjuder oändliga möjligheter för långa och korta resor. Oavsett om du går vandring, mountainbike, simning, kajakpaddling eller ridning är allt möjligt! Besök till exempel Fulufjällets nationalpark, där du inte bara hittar det äldsta trädet på jorden utan också Sveriges högsta vattenfall. Lär känna det förflutna på en traditionell sommargård eller vandra genom skogen och lär dig mer om lokala legender och berättelser. Mer intresserad av geologi? Besök sedan naturreservatet Styggforsen.

Utforska Dalarna på cykel

Cykling är ett av de bästa sätten att upptäcka den vackra naturen och sevärdheterna. I Dalarna hittar du många möjligheter att göra olika turer, där du kör på tysta asfalt- och grusvägar genom den varierade naturen. En vanlig touringcykel räcker för dessa typer av turer. På nästan alla kartade turer finns det möjlighet att äta och dricka, simma eller besöka en av de många sevärdheterna längs vägen. Cykelvägarna hittar du på Biking Dalarna. Här kan du läsa om cykling i Falun.

Fånga din egen fisk!

Du kan fiska nästan överallt i Dalarna. Det finns så många sjöar och vattendrag som är full av fisk att det finns en plats för alla, från familjer som vill tillbringa dagen med att fiska till den riktigt proffsige fiskaren. Gädda och abborre finns i nästan vilket vatten som helst, medan den stora gösen ligger mer i södra delen av landskapet. I norr hittar du stora bestånd av lax, öring och harr i det strömmande vattnet i floder och sjöar. Barn och ungdomar får vanligtvis fiska gratis i sällskap med en vuxen med fiskekort. Ta reda på mer om fiske i Dalarna.

Oring Dalarna

Få den ultimata souveniren!

Den röda hästen, målad med traditionella motiv, är Sveriges mest kända logotyp och souvenir. Den är ursprungligen från Dalarna! Hästen ”föddes” på 1700-talet. Skogsarbetare tillbringade långa vinterkvällar i skogen långt hemifrån. Som tidsfördriv täljde de hästar i trä åt sina barn hemma. Det blev en populär leksak och fler och fler ville ha en. Det verkliga genombrottet kom 1939 när Dalahästen representerade Sverige på världsmässan i New York. Fram till idag är det en populär souvenir. Besök fabriken i Nusnäs och se hur den tillverkas. Och om du vill kan du måla din egen!

Fira midsommar i Dalarna!

Midsommar firas inte mer sprudlande än här i Dalarna! Att fira midsommar är en svensk sed med lång historia. Redan nu firar alla svenskar sommarens ankomst runt mellan 20-26 juni. Det är Sveriges största och viktigaste sommardag och ibland även den längsta dagen, enligt gammaldags traditioner. Kom till Dalarna och hjälp med att dekorera  med blommor, fläta en krans och dansa med. Midsommar firas bokstavligen i varje by, de största festerna finns runt Siljan. Dalarna är som ett Sverige i miniatyr brukar man säga.

Bucket list Dalarna Sommar 2021

Detta får stå som Bucket list för sommaren 2021. Den kan komma att ändras, men den kan även komma att följas till punkt och pricka. Hoppas du har en egen bucket list för vad du skall uppleva i sommar. Njut av vackra Dalarna. Här finns typ allt! Ännu flera fina aktiviteter att göra i Dalarna hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *