Sevärdheter Dalarna – Topplista Sevärdheter i Dalarna

Dalarnas län – Sevärdheter och Pärlor

I Dalarna finns en massa roliga och spännande saker att Se och Göra. Dalarna är fullt av kul upplevelser och du kan verkligen hitta sevärdheter här i landskapet! För att vara lite kaxig, så står ju många gånger Dalarna som modell för Sverige. Vi är på något sätt det landskap, som är sinnebilden för det svenska och genuina. Vilket är fantastiskt på många sätt. Här hittar du campingplatser när du befinner dig i Dalarna.

Tips på Sevärdheter och Smultronställen

Vi tipsar om massor att se och göra samt alla de fina och härliga sevärdheter som finns i Dalarna. Man kan verkligen uppleva massor här i vårt vackra landskap. Natur, kultur, sevärdheter, mat, fika, shopping, häftiga platser, magiska upplevelser, härligt boende. Ja allt finns här!

Dalarna Sevärdheter

Lista sevärdheter Dalarna

Vi har listat de mest populära sevärdheter här nedan vad gäller upplevelser, platser, aktiviteter, sevärdheter och annat som du bara måste hinna med när du besöker Dalarna. Antingen du är här på semester eller bor här. Det finns massor av aktiviteter för dig som vill! Här ser du en lista på övernattningar i Dalarna. Listan här nedan är baserad på de mest besökta/omtyckta sevärdheterna som vi har i länet:

Zorngården

En riktig pärla i Dalarna. Här ser du hur Anders Zorn levde och skapade många av sina fina verk. Anders Zorn är känd i hela världen för sina underbart fina tavlor. Här nedan ser du Zornmuseet.

Zorngården Mora Dalarna

Bild på Zorngården här i artikeln kommer från Wikimedia.

Dalhalla

Absolut en riktigt fin sevärdhet och upplevelse är det att komma till vackra Dalhalla. Det är en egen värld där med alla fina artister och musikupplevelser sommartid i vackra dalskogen!

Falu Gruva

Falu Gruva är numera ett världsarv. Det är ett av världens äldsta företag, jag tror till och med att det var det äldsta företaget i världen när gruvan var i drift. Man har brutit malm här sedan 800 talet och det var en av Sveriges största gruvor. Sedan 2001 är det som sagt världsarv. Fler saker att göra i Falun.

Romme Alpin

Romme Alpin ligger alldeles utanför Borlänge och är en välkänd och populär skidbacke. Det är mer än en nedfart och du kan verkligen njuta av härlig skidåkning här. Backarna är välpreparerade och man tar hand om den fina anläggningen. Populärt att komma hit både från Dalarna, men såklart från övriga Sverige. Många åker buss hit upp och åker skidor eller snowboard. Fler saker att göra runt Borlänge.

Långbryggan i Rättvik

Denna långa brygga är verkligen ett måste när du befinner dig i Dalarna. Ett landmärke på vattnet kan man säga. Det är en vacker promenad ut på långbryggan i Rättvik. 628 meter brygga och är troligtvis den längsta insjöbryggan i världen. Riktigt mysig sevärdhet i Rättvik. Fler saker att göra i Rättvik.

Langbryggan Rattvik

Leksands Knäckebröd

Detta välkända och erkänt goda knäckebröd tillverkas i Leksand. Det är ett av Sveriges största familjeföretag och man har tillverkat knäckebröd sedan 1817! Det är en upplevelse att åka till fabriken och du kan köpa alla sorters knäckebröd direkt där. Även sekunda till bra priser! Fler saker att göra i Leksand.

Zornmuseet

Anders Zorn är en av de bästa målarna vi har haft här i landet och har varit över hela världen och målat sina vackra tavlor åt kända och okända personer. Museet ligger mitt i stan och har en gedigen samling av Anders Zorns tavlor. Här finns även skulpturer och annat som Anders skapade.

Film från Youtube och Siljan Turism

Sagolandet Tomteland

Tomteland i Mora är en av barnens favoritplatser i Dalarna. Tomte parken startade 1984 och har sedan dess varit en naturlig plats att åka till för barnfamiljer. Den ligger på Gesundaberget strax söder om Mora och har några av de största knuttimrade stugorna i hela Europa.

Kläppen Ski Resort

Kläppen ligger i Sälenfjällen. 1.7 mil söder om Sälens by och ca 5 mil från Malung. Det är en populära skidanläggning. Skidsystemet är uppbyggt så att du kan åka ner från alla väderstreck i Kläppen Ski Resort. Klart värt ett besök när du vill åka skidor, snowboard eller ägna dig åt andra fina vinteraktiviteter.

Trollvägen – Sveriges högsta väg

Trollvägen, belägen i Dalarnas län, Sverige, är en fascinerande färdväg som sträcker sig genom vackra fjäll- och skogslandskap mellan orterna Grövelsjön och Lövnäs. Med sin högsta punkt på 870 meter över havet, bär Trollvägen stolt titeln som Sveriges högst belägna allmänna väg. Rika på naturskönhet, är denna väg en idealisk destination för äventyrare och naturälskare. Längs vägen kan besökare utforska olika aktiviteter som vandring, cykling, längdskidåkning och snöskovandring, beroende på säsong.

Skistar Sälen

Sälenfjällen är verkligen ett paradis när det kommer till vintersporter i Dalarna. Du kan åka skidor, snowboard, skoter, hundspann och uppleva den magiska naturen i Sälen. Skidanläggningarna ligger på rad och du kan köpa allt du behöver nere i Sälen by. Ett mecka för dig som älskar att kasta dig utför backarna och njuta av vintern! Numera även ett häftigt resmål även på sommaren!

Vintersport Dalarna

Munthe’s Hildasholm

En pärla vid Siljan! Magisk upplevelse om du gillar äldre arkitektur och stora lummiga och blomstrande trädgårdar. Gott fika och god mat utlovas samt ett riktigt trevligt besök! Njut av hembakat fika i de lummiga vackra miljöerna! En mysig upplevelse i det lite lugnare tempot. Läs Mer Om: Munthe´s Hildasholm

Sälens Fjällkyrka

En vacker kyrka som byggdes i slutet av 1960 talet efter ritningar av prästen och arkitekten Lars Ridderstedt. Kyrkan användes naturligt mest på vintern tidigare av de turister som var i Sälen för att åka skidor, men besöks numera även på sommaren av turister som vandrar i sälenfjällen.

Nipfjället

Detta magiskt vackra naturreservat i Dalarna är en vacker och spännande upplevelse. Högsta toppen ligger på hela 1191 meter över havet. Du kan bestiga flera fina och höga toppar här som ligger på runt 1100 meter över havet. Spännande, vackert och magiskt! Dalarna är ett av de landskap som har bäst natur i hela Sverige och det förstår man när man befinner sig här.

Helvetesfallet och Storstupet

Helvetesfallet är en fin naturupplevelse! Det är en kanjon som bildats och har 30 meter höga klippväggar. Fallet ligger ca 25 kilometer norr om Orsa. Klart värt ett besök om du befinner dig i denna del av Dalarna. Storstupet är en mäktig upplevelse även det. Här kan du njuta av häftig natur samt se vattenmassor flöda fram. Det går även en järnväg vid Storstupet på 34 meters höjd.

Storstupet Dalarna

Bild: Wikimedia

Fulufjällets Nationalpark

Denna nationalpark ligger i Särna socken i Älvdalen och är en av Sveriges alla vackra nationalparker. Nationalparken gränsar till Norge och det är nationalpark på andra sidan gränsen också. Vacker natur, underbar vandring och häftiga upplevelser utlovas när du befinner dig i Fulufjällets nationalpark.

Leksand Sommarland

Sommarland i Leksand är en riktigt pärla för hela familjen! Här har du verkligen mycket att göra både du som är ung men även vuxna kan njuta av action och härliga upplevelser på Leksands Sommarland. Vi brukar själva vara här minst en gång varje sommar. Perfekt för en barnfamilj!

Orsa Björnpark

Björnparken är verkligen att rekommendera när du skall se vilda djur. Här hittar du de stora 4 vilda djuren samt flera andra spännande djurarter. Du kan se Skandinavisk brunbjörn, Varg, Lodjur, Järv ,Berguv, Kodiakbjörn, Isbjörn, Amurtiger, Persisk Leopard, Snöleopard här på Orsa rovdjurspark. Aktiviteter i Orsa grönklitt.

Carl Larsson-gården

Carl Larsson gården i Sundborn är ett av de ställen man bara måste se när man befinner sig i Dalarna. Den ligger en bit utanför Falun i vackra Sundborn. Det är ett mindre paradis här ute och här kan du uppleva hur det var att bo och verka här. Båda makarna Larsson var framgångsrika. Carl med sina vackra målningar och Karin med sina textilier och även med sin konst.

Sevardheter Carl Larsson

Bild: Pixabay

Verket i Avesta

En spännande upplevelse väntar dig i Verket i Avesta. Mat, konst, gammalt och nytt i en magisk blandning. Gör ett besök här och förundras över det gamla verket som fått nytt liv numera! ät god mat, fika och köp med några av alla de delikatesser du kan handla här. Klart värt ett besök!

Dalarnas Museum

Dalarnas museum ligger i Falun och är vårt länsmuseum. Det är en riktigt populär och välbesökt sevärdhet här i Dalarna. Det finns flera fasta utställningar samtidigt som det hela tiden byggs upp utställningar som visas en kortare period. Ät god mat, fika och njut av Dalarnas bästa museum!

Springkällan

Denna springkälla ligger en bit från Rättvik och här borrade man under mitten av 1800-talet efter olja. Man fann ingen olja men väl vatten, som numera strålar upp från marken sedan dess. Det är en vacker plats att besöka och man förundras över hur mycket vatten det finns där nere i marken, eftersom det varit en springkälla här under alla dessa år!

Springkallan Rattvik

Bild: Wikimedia

Njupeskär Vattenfall

Njupeskär vattenfall är verkligen en sevärdhet värd namnet! Vattnet rinner hela 93 meter och fritt fall ca 70 meter! Det är ett av Sveriges högsta vattenfall och här kan du verkligen njuta av Dalarnas natur till fullo. Fallet ligger i Fulufjällets nationalpark och är ett skyddat område på det viset. Njut av den vidunderliga naturen och var noga med att inte förstöra eller skräpa ner här. Ett måste om du vill uppleva det magiska här i Dalarna.

Siljansleden

Siljansleden, belägen i det vackra Dalarna, är en av Sveriges längsta och mest mångfacetterade vandringsleder. Denna 340 kilometer långa slinga slingrar sig runt Siljan och Orsasjön, och bjuder vandrare på en kavalkad av landskap från frodiga skogar och myrar till berg, dalar och jordbruksmarker. Leden är indelad i tio etapper, vilket möjliggör anpassning efter enskilda vandrarens förmåga och intresse.

Under vandringen passerar man genom flera städer och byar, inklusive Rättvik, Leksand, Mora, och Orsa, vilka alla erbjuder en mängd kulturella upplevelser, från historiska gruvområden och konstnärshem till hembygdsgårdar och kyrkor. Denna led erbjuder verkligen en unik möjlighet att uppleva Dalarnas natur och kultur på ett intimt och personligt sätt.

Udda Sevärdheter Dalarna

Dalarna, ett område känt för sin rika historia och kultur, bjuder även på en mängd udda och unika sevärdheter för den äventyrlige besökaren. Kanske den mest framstående av dessa är Världsägget i Älvdalen, en gigantisk äggformad sten på 5 meter hög som sägs ha kommit dit under istiden. I närheten ligger också Trollstigen, en trollformad klippformation i berget, som ger en sagolik känsla.

Inte långt ifrån Rättvik hittar man det överraskande Mus-Olle’s museum, där du kan se en samling av över 200 musikmaskiner från det förgångna århundradet, från speldosor till självspelande pianon. I Borlänge kan du besöka ”Broken Dreams”, en park full av surrealistiska skulpturer, vilket ger ett utmärkt fototillfälle. Slutligen, för de som har mod att utforska det okända, finns det den mytomspunna ”Dalarnas Bermuda Triangle” mellan Leksand, Rättvik och Mora, där mystiska försvinnanden och paranormal aktivitet har rapporterats. Alla dessa udda sevärdheter ger Dalarna en charmig och unik karaktär, perfekt för en resa utöver det vanliga.

Det finns såklart många vackra platser, smultronställen, pärlor och sevärdheter i Dalarna och du är varmt välkommen hit för att njuta av en bra tid här i länet. Det finns verkligen många pärlor och upplevelser för dig i dalarna. Att göra i Dalarna. Här nedan hittar du fler pärlor i dalarna:

Pärlor i Dalarna

 • Karl Tövåsens fäbod
 • Siljan
 • Långbryggan i Rättvik
 • Mora målgången för Vasaloppet
 • Grövelsjön
 • Idre Fjäll
 • Vikarbyn Rättvik
 • Vidablick Rättvik
 • Leksand
 • Tällberg
 • Rättvik
 • Falun

Fina ställen i dalarna

Det finns en mängd fina ställen och platser i Dalarna och här nedan hittar du på några av alla de finaste ställen vi kan komma på:

 • Mora
 • Leksand
 • Rättvik
 • Tällberg
 • Sundborn
 • Sollerön
 • Idre
 • Grövelsjön
 • Nittsjö
 • Sälen
 • Orsa
 • Svärdsjö
 • Fryksås
 • Nusnäs

Dalarna Sevärdheter

 • Storvätteshågna
 • Grövelsjön
 • Städjan och Nipfjället
 • Trollvägen – Sveriges högst belägna väg
 • Fulufjällets nationalpark med Njupeskär
 • Hamra nationalpark
 • Vasaloppsmålet i Mora
 • Dalahästtillverkningen i Nusnäs
 • Kyrkan i Rättvik och Nyfiket på Gammalgården
 • Vidablick
 • Tällberg
 • Älvmötet – Österdalälven och Västerdalälven
 • Barken – Konst runt Barken
 • Ekomuseum Bergslagen
 • Världens största dalahäst i Avesta
 • Gesundaberget
 • Pilkalampinoppi-berget
 • Siljansleden
 • Östra Silvberg Gruvan
 • Ornässtugan

Du upplever Dalarna och alla dess prakt året om:

 • Sevärdheter Dalarna sommar
 • Sevärdheter Dalarna vinter
 • Sevärdheter Dalarna höst
 • Sevärdheter Dalarna vår

Artikeln har visat på:

 • Dalarnas län resmål
 • Smultronställen Dalarna
 • Att se i Dalarna
 • Att göra Dalarna
 • Dalarnas län sevärdheter
 • Sevärt i Dalarna
 • Dalarna turistmål

Sevärdheter i Dalarna

Detta var några av alla de härliga och underbara sevärdheter du kan uppleva när du befinner dig i Dalarna. Det finns såklart många fler underbara platser att besöka och saker att uppleva här i vårt underbart vackra landskap. Titta runt på sajten, så hittar du mycket annat du kan göra och se här i Dalarna! Det finns verkligen härliga, platser, fina ställen, pärlor och smultronställen här i Dalarna.

Är du här vid midsommar skall du absolut se till att uppleva en midsommar i Dalarna.

4 reaktioner på “Sevärdheter Dalarna – Topplista Sevärdheter i Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *